Ücretliye 3 aylık vergi iadesi mi

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • babacan58
    Member
    • 20-07-2005
    • 632

    Ücretliye 3 aylık vergi iadesi mi

    Ücretliye 3 aylık vergi iadesi mi


    Ücretliye vergi iadesi olayında, 10 milyon civarında ücretliyi ilgilendiren, önemli bir gelişme oldu.

    CHP, 4 Nisan 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 5615 sayılı yasa ile "ücretlilere vergi iadesini, geçmişe yönelik olarak 1 Ocak 2007 tarihi itibariyle yürürlükten kaldıran" hükmün iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle, Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı.

    Olay, ücretlilerin ailesi ile birlikte 30 milyon kişiyi ilgilendirdiği için önemli.

    ANAYASA’YA AYKIRILIK

    Vergi iadesini kaldıran ve 4 Nisan 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan bir yasa var. Bu yasadan önce, örneğin Mart 2007’de, vergi iadesi yürürlükteydi. Kuşkusuz Şubat 2007 ve Ocak 2007’de de yürürlükteydi.

    Daha ötesi 20 Aralık 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 259 No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile de Maliye Bakanlığı "2007 Yılında Ücretlilerin Harcamalarına Uygulanacak Yeni Vergi İadesi Tarifesini" açıklamıştı.

    Şimdi olaya bakar mısınız; 20 Aralık 2006’da, Maliye Bakanlığı "2007 yılında vergi iadesi var. Tarifesi de şu şekilde olacak" diye bir tebliğ yayınlıyor. Ardından Ocak, Şubat ve Mart ayları... Vergi iadesi yürürlükte...

    Sonra, 4 Nisan 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan bir yasa ile 10 milyonu aşkın ücretliye "Arkadaş, senin vergi iadeni kaldırdım. Üstelik öyle bir kaldırdım ki yasanın yürürlüğünü üç ay geriye götürdüm" deniliyor.

    Adama sormuşlar; "Abdestsiz namaz kılınır mı?" O da yanıtlamış; "Ben kıldım oldu". Bu da böyle bir şey!.

    İşin doğrusu, milyonlarca ücretlinin kazanılmış haklarının geriye dönük olarak ortadan kaldırılması Anayasa’ya aykırı. Kazanılmış hukuki durumların korunması ve kazanılmış hakkın tazmin edilmesi gerekir.

    Bu konuda yorum yapabilecek olan birinci derecede otorite, kuşkusuz Anayasa hukukçuları. Örneğin, Prof.Dr. Mümtaz Soysal, Prof.Dr. Erdal Onar, Prof.Dr. Atilla Özer, Prof.Dr. Hasan Tunç, Prof.Dr. İbrahim Kaboğlu, Doç.Dr. Sultan Uzeltürk ile eski Anayasa Mahkemesi Başkanlarından Yekta Güngör Özden ve Mustafa Bumin; "daha sonra çıkacak bir yasa ile ücretlilerin kazanılmış haklarının geriye dönük olarak ortadan kaldırılamayacağı, kazanılmış hukuki durumların korunması ve kazanılmış hakkın tazmin edilmesi gerektiği" görüşündeler.

    NE OLABİLİR?

    Anayasa Mahkemesi, 10 milyon civarında ücretliyi ilgilendirmesi nedeniyle önemli olan bu konuda, kısa süre içinde "yürütmeyi durdurma" ile ilgili başvuruyu karara bağlayabilir.

    Anayasa Mahkemesi’nin, yasanın Resmi Gazete’de yayınlandığı 4 Nisan 2007 tarihine kadar, vergi iadesinin geçerli olacağına yani yürürlükte olacağına karar vermesi durumunda, 4 Nisan 2007’ye kadar toplanan belgelerin karşılığında, vergi iadesi yapılması gerekecek.

    Bu aşamada, "Nasıl olsa vergi iadesi kalktı" diye 3 aylık fiş ve faturaları atanların durumu da ayrı bir sorun.

    Bunun çözümü de mümkün. Bir yasa çıkartılıp isteyenlere, üç aylık ücretinin yüzde 4-5’i kadar bir vergi iadesi; fiş ve fatura ibraz edene de hesaplanan vergi iadesi ödenir, olur biter.

    ŞİRKETLER ÖRNEÐİ

    21 Haziran 2006’da, Kurumlar Vergisi Yasası değişti ve kurumlar vergisi oranı yüzde 30’dan 20’ye indirildi. Oran indirimi, geriye dönük yani 1 Ocak 2006 tarihiyle yapıldı ve şirketlere daha önce ödedikleri verginin bir kısmı iade edildi. Bazı şirketler, yüzmilyon YTL ya da daha fazla avantaj sağladılar.

    Oran indirimi 1 Ocak 2007’de yürürlüğe girseydi, Maliye yaklaşık 4 milyar YTL daha fazla vergi toplamış olacaktı.

    Şirketlerle ilgili yasa geriye dönük yürürlüğe girdi ama şirketlerin lehine olarak...

    Ücretlilerle ilgili yasa geriye dönük yürürlüğe girdi ama ücretlilerin aleyhine olarak...

    Şirketlere geriye dönük hak kazandıran, ücretlilere de kazanılmış hakkı kaybettiren bu çelişkinin, ücretlilerle ilgili boyutu dikkat çekici.

    Anayasa Mahkemesi’nin vergi iadesi ile ilgili kararı, bundan böyle yapılabilecek düzenlemeler açısından da önemli.
İşlem Yapılıyor
X