İki Gemi İki Kaptan Dumlupınar

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • galerihikmet
    Member
    • 12-12-2004
    • 612

    İki Gemi İki Kaptan Dumlupınar



    Yazan-Bülent ÇAPLI

    4 nisan 1953, saat sabaha karşı 02:15

    Geceydi… Soğuktu... Deniz sakin, hava rüzgârsızdı… Ege’de iki gündür süren Mavi Deniz tatbikatına katılan TCG Dumlupınar denizaltısı eve dönüyordu. Aynı saatlerde, İsveç şilebi Naboland İstanbul’dan demir almış, eve dönüş yolculuğuna başlamıştı. Her iki gemi de Çanakkale Boğazı’na doğru yaklaşıyordu. Kuvvetli akıntıların, dar noktaların bulunduğu boğazı geçmek oldukça zordu. Boğaz’ın en dar, en zorlu dönüşü olan Nara Burnu’na yaklaşılıyordu.

    Birden Dumlupınar’ın gözcüsünün sesi duyuldu; karşıdan gelen bir gemi görmüştü. Aynı anda Naboland’ın 17 yaşındaki gözcüsü de Dumlupınar’ın ışıklarının yaklaştığını haykırdı. Ama artık her şey için çok geçti...

    "Dumlupınar'ın batışı, gazeteci olarak izlediğim ilk büyük faciaydı. Gazeteden oraya özel uçakla gönderilmiştik. Rıhtımdaki kadının haykırışlarını unutamıyorum: 'Oğlumu kurtarın, o evlenecekti' diyordu... Motorla kaza yerine yaklaşmaya çalışıyorduk. Oradaki durum daha da umutsuzdu... O zamandan biliyorum, olayın içinde birçok olay var. Öğrenilmelerinde de büyük fayda var. Bülent Çaplı'yı konuyla ilgili değerli çalışması için kutlarım."

    Doğan Kitap
    Fiatı:12.00.ytl
    Nisan 2007
  • avni2004
    Member
    • 20-11-2004
    • 847

    #2
    Konu: İki Gemi İki Kaptan Dumlupınar

    ah bea hocam ben bu olay hakkıında tarih bölümüne konu acmıstım allah hepsine gani gani rahmet eylesin mezarı bile olmayan denizin dibinde yatan bu türk evlatlarına.

    Yorum

    • galerihikmet
      Member
      • 12-12-2004
      • 612

      #3
      Konu: İki Gemi İki Kaptan Dumlupınar

      Originally posted by avni2004 View Post
      ah bea hocam ben bu olay hakkıında tarih bölümüne konu acmıstım allah hepsine gani gani rahmet eylesin mezarı bile olmayan denizin dibinde yatan bu türk evlatlarına.
      teşekkürler konu ayni ama bu da daha derinlemesine yapılan bir araştırmanın kitap olarak sunumudur bu sayede dahi iyi aydınlanmış olduk şehitlerimizin hepsinin mekanları cennet olsun bu vesileyle onları yeniden anmış olduk.

      Ölen denizcilerimizi rahmetle anıyoruz.

      Dumlupınar'da şehit olan denizaltıcılarımız Subaylar: Kurmay Albay Hakkı Burak, Makine Kıdemli Yüzbaşı Naşit Öngören, Makine Yüzbaşı Affan Kayalı, Güverte Üsteğmen İsmail Türe, Makine Üsteğmen Fikret Coşkun, Güverte Teğmen Bülent Orkun, Güverte Teğmen Macit Şengün Astubay Kıdemli Başçavuşlar: Şevki Özsekban, Ali Tayfun, Emin Akan, Ömer Öney, Mehmet Denizmen, Sait Yıldırım Astubay Başçavuşlar: Cemaleddin Denizkıran, Salahaddin Çetindemir, Zeki Gider, Kemal Acun, Hüseyin Uçan, Cemal Kaya, Naci Özaydın Astubay Çavuşlar: Bahri Serseren, İhsan İçdemir, Selami Özben, İbrahim Altıntop, Şaban Mutlu, İhsan Coşkun, Hamd Reis, Samim Nebioğlu, Mustafa Doğan, İhsan Aral, Zeki Açıkdağ, Necdet Yaman, Tuğrul Çabuk, Mehmet Ali Yılmaz Mükellef Çavuşlar: Karasulu Veysel Saygılı, Rizeli Ramazan Yurdakul Mükellef Onbaşılar: Milaslı Niyazi Giritli, İstanbullu Züğfer Ceylan, İstanbullu İbrahim İşlemeci, Trabzonlu Murat Yıldırım, Bodrumlu Mehmet Kızılışık, Bodrumlu Emin Süzer Erler: Çanakkaleli Mehmet Demirel, Bigalı Ali Gökçü, Antalyalı Nurettin Alabacak, Bandırmalı Ömer Yalçın, Edremitli Ali Aslan, Lapsekili Ülfeddin Akar, Şileli Bekir Sarı, Sürmeneli Yusuf Demir, Rizeli Mehmet Aydın, Sökeli Mustafa Özsoy, Marmarisli Nuri Acar, Çorlulu Hüdai Çağdan, Lapsekili Kadir Demiroğlu, Tekirdağlı Fikri Ulaştırıcı, Bigalı Hüseyin Sayım, Bartınlı Hüseyin Kayan, İzmirli Kenan Odacıoğlu, Lapsekili Ahmet Günal, Bartınlı Mustafa Taşçı, Çanakkaleli Hasan Bozoğlu, Bursalı İbrahim Aksoy, İzmirli Feridan Kırcalı, Ordulu İsmail Özdemir, Çarşambalı Hasan Arslan, İnebolulu Ahmet Özkaya, Çanakkaleli Enver Uçar, Foçalı Necati Kalan, İnebolulu Murat Suyabatmaz, Giresunlu Mehmet Demir, Giresunlu Galip Yılmaz, Göreleli Hasan Kelleci

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X