Sarkozy ve Royal Türkiye İçin Ne Düşünüyor ?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Sarkozy ve Royal Türkiye İçin Ne Düşünüyor ?

    Sarkozy ve Royal Türkiye için ne düşünüyor?



    Fransa’da cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turunda yarışacak olan Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy ile Sosyalist aday Segolene Royal, Türkiye konusunda farklı görüşler taşıyor.

    TV'deki canlı yayınlanan tartışmada 'Türkler Kapadokyalıdır, Anadoluludur' diyen Nicolas Sarkozy, uzun zamandır Türkiye’ye tam üyelik yerine imtiyazlık ortaklık verilmesinde ısrar ediyor.

    Sarkozy, AB’nin bir sınırı olması gerektiğini belirterek, Türkiye’nin başta coğrafya ve kültürel nedenlerden dolayı AB’ye üye olayacağını ileri sürüyor.

    Fransa’da AB Anayasası için 2005 yılında düzenlenen referandum sırasında oyları yüzde 15’e ulaşan aşırı sağcı adayların Türkiye karşıtı konuşmalarının etkisi unutmayan Sarkozy, kampanya sırasında, bu seçmen kitlesinin de desteğini arkasına alabilmek için, Türkiye’nin tam üyeliğine karşı çıkan konuşmalarının dozunu artırdı.

    Fransız seçmenin genelde AB genişlemesine karşı çıkan tavrını kullanan Sarkozy, AB’nin mutlaka bir sınırı olması gerektiğini ve Türkiye’nin bu sınırın dışında kalması gerektiğini iddia eden konuşmalar yaptı.

    Sarkozy, son aylardan yaptığı konuşmalarda, AB ve Güney Akdeniz ülkeleri arasında stratejik işbirliği anlaşması önerirken, Akdeniz tarafında Türkiye’nin buna önderlik yapabileceğini savundu.

    ROYAL

    Sosyalist Parti adayı Segolene Royal ise Türkiye’nin üyelik sürecinin uzun bir zaman alacağını belirterek, zamanı geldiğinde konuyla ilgili referandum yapılacağı ve bu referandum sonucunda çıkan sonuca kendisinin saygı göstereceği görüşünü dile getirdi.

    Türkiye’nin Avrupa’dan dışlanmasının büyük bir hata olacağını savunan Royal, bununla birlikte Türkiye’nin tam üyelik için gerekli kriterleri uzun bir süre daha karşılayamayacağı görüşünü savundu.

    Bu arada seçimler öncesi, Sosyalist Parti içinde de Türkiye’nin üyeliği konusunda farklı görüşler savunulduğu dikkati çekti.

    Türkiye’nin üyeliğine eski Başbakan Laurent Fabius karşı çıkarken, yine eski Ekonomi Bakanı Dominque Strauss-Kahn’ın destek verdiği görüldü.

    ERMENİ MESELESİ

    Sosyalist Parti adayı Royal, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda diğer adaylara oranla daha olumlu bir tutum sergilerken, sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifinin onaylanması konusunda, kampanya sırasında ciddi taahhütlerde bulundu.

    Fransa’da 400 bini bulan Ermeni oylarını kendi tarafında çekmek isteyen Royal, seçildiği takdirde meclise partisi tarafından sunulan teklifin onaylanması için elinden gelen desteği vereceğini söyledi.

    Meclisten geçen teklifin onaylanması için, önce senatonun, daha sonra cumhurbaşkanının onayı gerekiyor.

    Seçimin diğer adayları Sarkozy ise ilke olarak teklife karşı olmadığını belirtti, ancak bu teklifin ne zaman parlamento gündemine getirileceği konusuna açıklık getirmedi.

    Sarkozy, Ermeni derneklerine yazdığı bir mektupta, araştırmacıların, tarihçilerin ve kişilerin bireysel olarak bu konuda farklı tezler söylemesinin cezalandırılamayacağını ifade ederek, sadece soykırım aleyhine yapılacak gösteri ve yürüyüşlerin yasayla yasaklanmasından yana olduğu mesajını verdi.

    Fransa’da aydınlar, medya ve iş dünyası, bu yasa teklifinin mecliste kabul edilmesine karşı ciddi bir muhalefet yapmıştı.

    MİLLİYET
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    #2
    Konu: Sarkozy ve Royal Türkiye İçin Ne Düşünüyor ?

    Sarkozy Fransa Cumhurbaşkanı



    Fransa'da dün düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu, Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy kazandı. Seçim sonu anketlerine göre Sarkozy oyların yüzde 53'ünü, rakibi Segolene Royal ise yüzde 47'sini aldı.

    Sarkozy, zafer konuşmasında tüm Fransızların cumhurbaşkanı olacağını söyledi.

    Paris'in Konkord meydanında yüzbinlerce kişinin katıldığı bir açık hava partisi yapıldı.

    Bastille meydanında ise şiddet olayları çıktı ve Sarkozy'yi protesto eden yüzlerce kişi polisle çatıştı.

    Sarkozy en geç 17 Mayıs'ta yemin edecek.

    İkinci turda Sarkozy ve Royal yarıştı

    İkinci turda, 22 Nisan'daki ilk turda en fazla oyu alan Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy ile Sosyalist aday Segolene Royal yarıştı.

    Seçimlerin galibi Macar bir göçmenin oğlu olan 52 yaşındaki muhafazakar Nicolas Sarkozy oldu.

    Sarkozy, daha önce hükümet sözcülüğü, maliye ve ekonomi bakanlığı ile içişleri bakanlığı görevlerinde bulunmuştu.

    İlk turda Sarkozy yüzde 31.18, Royal ise yüzde 25.87 oranında oy almıştı.

    Dünkü seçimlere katılım oranı yüzde 85.5 olarak gerçekleşti. İlk turu 22 nisan tarihinde düzenlenen seçimlere katılım oranı yüzde 84 olmuştu. Resmi kayıtlara göre Fransa'da 44.5 milyon seçmen bulunuyor.

    Royal: Siyasi mücadeleye devam

    İlk seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından konuşan Sosyalist aday Segolene Royal, kendisine oy verenlere teşekkür etti ve siyasi mücadelesine devam edeceğini söyledi.

    Royal, Fransa'da yeni hareket başladı, bu durmayacak. Siyasi yaşamda yenilik talebi var. Birlikte başladığımız işi birlikte bitireceğiz, solu birleştirme hedefi konusunda bana güvenebilirsiniz dedi.

    Paris'teki metro istasyonları kapatıldı

    Seçimlerin ikinci turunda sandıkların kapatılmasının ardından, başkent Paris'in merkezindeki ünlü Champs-Elysees meydanındaki dört metro istasyonu geçici olarak kapatıldı. Metro istasyonlarının, güvenlik gerekçesiyle kapatıldığı bildirildi.

    Güvenlik güçlerinin, sorunlu banliyölerdeki gençlerin, kent merkezine gelerek olay çıkartmasını engellemek için bu kararı aldığı ifade edildi.

    SARKOZY NELER VAAT ETTİ?

    Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi Halk Hareketi Birliği lideri (UMP) Nicolas Sarkozy, göç ve güvenlik politikaları ile, ekonomide daha az korumacı ve liberalliği savunan politikaları kampanya sırasında ön plana çıkarttı.

    Sıkı göçmen politikası: UMP liderliği dışında uzun bir dönem içişleri bakanlığı yapan Sarkozy, ülkeye gelen yabancı göçmen sayısının düşürülmesi ve bundan sonra alınacak göçmenlerin kabulü için çeşitli kriterlerin belirlenmesini kampanya sırasında ciddi biçimde gündeme getirdi.

    Fransa'nın ihtiyaç duyduğu alanlarda seçilmiş göçmen alınmasını talep eden Sarkozy, aile birleşmesiyle ülkeye gelecek göçmenlerin uyumu konusunda da çeşitli ölçütler belirlenmesini istedi.

    AB Anayasası: Sarkozy, AB Anayasası’nın onaylanarak birliğin içinde bulunduğu krizden çıkması konusunu, dış politika hedeflerinin başına yerleştirdi.

    Seçildiği takdirde ilk ziyaretini Berlin ve Brüksel'e yapacağını söyleyen Sarkozy, AB Anayasası’nın daha basitleştirilerek ve özellikle karar verme mekanizmasında yapılacak reformlarla tekrar onaylanma sürecine sokulmasını önerdi.

    Sarkozy, Fransa'da referandum değil, yeni anayasanın parlamentonun oyuyla onaylanmasını gündeme getirdi.

    Çalışma saatleri: UMP lideri, haftalık 35 saatlik çalışma süresinde esneklik sözü verirken, daha liberal politikalardan yana tutum sergiledi.

    Sarkozy, patronlara daha esnek ve daha az korumacı bir ekonomi sözüverirken, memur sayısının düşürüleceği vaadinde bulundu.

    TÜRKİYE'YE BAKIŞI

    Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı seçilen Nicolas Sarkozy, uzun zamandır Türkiye'ye tam üyelik yerine imtiyazlık ortaklık verilmesinde ısrar ediyor.

    Sarkozy, AB'nin sınırı olması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin coğrafi ve kültürel nedenlerden ötürü AB'ye üye olayacağını ileri sürüyor.

    Nicolas Sarkozy, son aylarda yaptığı konuşmalarda, AB ve güney Akdeniz ülkeleri arasında stratejik işbirliği anlaşması önerirken, Akdeniz tarafında Türkiye'nin buna önderlik yapabileceğini savundu.

    Fransa'daki siyasi gözlemciler, Fransız işadamlarının, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği hatırlatarak, bu çevreyle yakın ilişkiler içinde bulunan Sarkzoy'nin, genel seçimlerden sonra, Almanya'da Angele Merkel'in yaptığı gibi Türkiye konusunda daha fazla esneklik göstereceği yorumunu yapıyor.

    Ermeni meselesi

    Sarkozy, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, mecliste kabul edilen, ancak senatodan da geçmesi gereken ‘Ermeni soykırımı’nın inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifine karşı olmadığını söyledi.

    UMP lideri, bununla birlikte, bu teklifin ne zaman parlamento gündeminesunulacağına açıklık getirmedi.

    Sarkozy, Ermeni derneklerine yazdığı mektupta, araştırmacıların, tarihçilerin ve kişilerin bireysel olarak bu konuda farklı tezler söylemesinin cezalandırılamayacağını ifade ederek, sadece soykırım aleyhine yapılacak gösteri ve yürüyüşlerin yasayla yasaklanmasından yana olduğu mesajını verdi.

    Anketlerde hep Sarkozy çıktı

    Son kamuoyu yoklamalarına göre merkez sağın adayı Nicolas Sarkozy, rakibi Segolene Royal'in 10 puan önündeyfi. 807 kişi arasında yapılan bir ankete katılanların yüzde 55'i Sarkozy'ye, yüzde 45'i ise Royal'e oy vereceğini söyledi.

    Cumhurbaşkanı adayları arasındaki tansiyon kampanyaların son gününde daha da tırmandı. Bir radyo programında konuşan Sosyalistlerin adayı Segolene Royal, Sarkozy'nin sertlik yanlısı olduğunu ve Fransa'yı şiddete sürükleyebileceğini söyledi.

    Sarkozy ise Royal'in kamuoyu yoklamalarında geriye düşmesinden dolayı böyle hırçın bir tavır takındığını ifade etti.

    İlk turda en çok oyu alan isim Sarkozy

    Fransa'da 23 Nisan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun galibi, sağın adayı Nicolas Sarkozy olmuştu.

    İçişleri Bakanlığı verilerine göre adayların aldığı oy oranları şöyle:

    * Nicolas Sarkozy - Yüzde 31.18
    * Segolene Royal - Yüzde 25.87
    * Francois Bayrou - Yüzde 18.57
    * Jean-Marie Le Pen - Yüzde 10.44


    CNN TURK

    Yorum

    • nail40
      Member
      • 20-03-2006
      • 1528

      #3
      Konu: Sarkozy ve Royal Türkiye İçin Ne Düşünüyor ?

      Bizim malum basını aldı bir fransa/sarkozy korkusu, ya bu yahudi asıllı gavurdan niye korkuyoruz anlamıyorum.Höt desek altına eder bunlar ya.

      Yorum

      • RARELY
        Senior Member
        • 04-11-2004
        • 6810

        #4
        Konu: Sarkozy ve Royal Türkiye İçin Ne Düşünüyor ?

        Sarkozy`e `Türkiye` eleştirisi



        AB Komisyonu, her fırsatta Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıktığını açıklayan Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bu tutumunu eleştirdi. Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso, ''Sarkozy'nin Türkiye ile ilgili düşüncelerini hayata geçirmesinin mümkün olmadığını'' söyledi.

        Barroso, müzakerelerin ancak tüm AB ülkelerinin oy birliği ile kesilebileceğini hatırlattı ve Türkiye ile müzakerelere devam edilmesinden yana olduğunu belirtti.

        AB Komisyonu Başkanı, Türkiye ile müzakerelerin devam etmesini önereceklerini ifade ederek, nihai kararın üye ülkelere ait olduğunu belirtti.

        Barroso ayrıca, üye ülkeler arasında Türkiye ile müzakerelerin tamamen askıya alınması, dondurulması veya imtiyazlı ortalık yönünde geliştirilmesi için bir çoğunluğun bulunmadığını da vurguladı.

        Sarkozy'nin Türkiye ile ilgili açıklamalarına Avrupa Parlamentosu, Sosyal Demokrat Parti Grubu Başkanı Martin Schulz'dan da eleştiri geldi.

        Schulz, Sarkozy'e Türkiye ile ilgili tavrını netleştirme çağrısı yaptı.

        Martin Schulz, Türkiye ile şimdiden ciddi müzakereler sürdürürken, AB'nin ikinci büyük üye ülkesinin cumhurbaşkanı ortaya çıkıp ‘ben aslında bunu istemiyordum’ diyemez diye konuştu.

        Sarkozy'nin Türkiye'ye bakışı

        Fransa'da dün düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu, Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy kazandı. Seçim sonu anketlerine göre Sarkozy oyların yüzde 53'ünü, rakibi Segolene Royal ise yüzde 47'sini aldı.

        Sarkozy, uzun zamandır Türkiye'ye tam üyelik yerine imtiyazlık ortaklık verilmesinde ısrar ediyor.

        Sarkozy, AB'nin sınırı olması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin coğrafi ve kültürel nedenlerden ötürü AB'ye üye olayacağını ileri sürüyor.

        Nicolas Sarkozy, son aylarda yaptığı konuşmalarda, AB ve güney Akdeniz ülkeleri arasında stratejik işbirliği anlaşması önerirken, Akdeniz tarafında Türkiye'nin buna önderlik yapabileceğini savundu.

        Fransa'daki siyasi gözlemciler, Fransız işadamlarının, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği hatırlatarak, bu çevreyle yakın ilişkiler içinde bulunan Sarkozy'nin, genel seçimlerden sonra, Almanya'da Angele Merkel'in yaptığı gibi Türkiye konusunda daha fazla esneklik göstereceği yorumunu yapıyor.

        CNN TURK

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X