DB600PVR a Hard Disk takmak...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serhat_sut
    Junior Member
    • 17-01-2007
    • 33

    DB600PVR a Hard Disk takmak...

    Merhabalar,

    DM600 e yeni bir tane hard disk aldım. Fiyatları oldukça makul ve her yerde bulunabiliyorlar. Hele büyük şehirlerde açılan "Bilgisayar Hipermarketleri" nin hepsinde varlar...

    Kapasiteleri 40 GB ile 160 GB arasında, cache dediğimiz ön bellek büyüklükleri 8 MB ile 16 MB arasında ve rpm (Rotation per Minute) ile ifade edilen dönüş hızları ile 4200 rpm ile 7200 rpm arasında değişiyor modelden modele.

    Bu terimlerin ne gibi bir amaca hizmet ettiğini kısaca açıklayacak olursak:

    Kapasite, zaten belli bir konu, ne kadar kapasite, o kadar kayıt... Eğer çok fazla ve yoğun olarak kayıt yapacağım diyorsanız büyük kapasiteli bir disk almanızda fayda var.

    Ön Bellek (cache), diskin çalışması sırasında işlemci ile disk arasında bulunan veri akışında tampon görevi yapan ve işlemci için okunması muhtemel bilgileri üzerinde tutan hızlı bir bellek birimi. Hard diskler yapı olarak mekanik cihazlar olduklarından işlemcilerin veri işleme hızlarına yetişmeleri mümkün değildir. O yüzden diskler üzerinde o an yapılan işlemlerle ilgili okunması ve kullanılması muhtemel bilgiler de ilaveten diskten okunarak bu bellek bölümüne aktarılır. Amaç, dediğimiz gibi işlemci "bana şu dosya ya da şu bilgi de lazım" dediğinde en az sürede bekletmek. Ön bellek miktarı, daha çok, aynı anda birden çok işlem yapan kişisel ve sunucu bilgisayarlarda önemli bir konu.. Biz Dream Box larda sadece kayıt yapacağımız ve bunu okuyacağımız için ön bellek miktarı bizim için hayati bir öneme sahip değil. Zaten piyasada şu anda sanırım en düşük 8 MB ön bellekli diskler hakim ki zaten bizim amacımız için fazlasıyla yeterli, o yüzden ben de tercihimi 8 MB ön bellekli bir disk yönünde yaptım.

    Dönüş Hızı (rpm), ise hard disk üzerinde bilgilerin kayıt edildiği dairesel plakaların dakikadaki dönüş hızını ifade ediyor. Hard diskler bilgileri dairesel bir çizgi üzerinde taşırlar. Bir bilginin okunması ya da yazılması gerektiğinde uygun konuma gelip işlem yapmaları gerekir. Bu durumda disk ne kadar hızlı dönerse ulaşması gereken noktaya o kadar kısa sürede ulaşır ve okunası gereken bilgi de okuma kafasının altından o kadar hızlı geçer. Bu hız bizim birim zamanda disk üzerine yazabileceğimiz ya da diskten okuyabileceğimiz veri miktarını belirler. Bizim örneğimizde disk üzerinde aynı anda birden çok işlem yapmayacağımızdan ve daha da önemlisi kayıt esnasında kullandığımız bilgi akışı çok yüksek boyutlarda olmadığından artık bu konuda standartlaşmaya başlamış olan 5400 rpm hızında bir disk yeterli olacaktır. Aslında 4200 rpm lik diskler de yeterlidir ancak ben piyasada bulamadım. Ancak siz bulursanız işinizi göreceğinden emin olabilirsiniz. Dönüş hızının bizim açımızdan en önemli noktası, disklerin dönüş hızları arttıkça çalışma sıcaklıkları ve çalışırken çıkarttıkları ses miktarı da artar. O yüzden sadece "ben en iyisini alacağım" mantığı ile hareket ederek 7200 rpm bir disk almanıza gerek yok. Hem daha çok ısınır hem de daha çok ses üretir.

    Sanırım bu basit temel bilgilarden sonra benim hard disk montaj macerama geçmek uygun olacak...

    Öncelikle piyasada ne marka ve ne teknik özellikle disk bulabileceğimi araştırdım. Seagate 2.5 inch, 80 GB, 5400 rpm bir disk almaya karar verdim. Daha önce hiç 2.5 inch disk görmemiş olanlar için söyleyeyim, şaşıracaksınız. Ufacık, minicik, şirin bir kutucuk. Görüntüsü de şöyle :



    Diskimiz DB600PVR içinde yer alan ve sol taraftan 2 tane vida ile ana şasiye bağlı bulunan bir disk çerçevesine monte ediliyor. Öncelikle bu çerçeveyi sökmemiz gerekli.





    Çerçeveyi söktükten sonra alt tarafında 4 adet vida deliği göreceksiniz. İşte hard diskimizi bu deliklerden vidalayacağız. Dikkat etmemiz gereken nokta, normal bilgisayar hard disklerinden farklı olarak, 2,5 inch diskler, disket sürücü ya da CD-ROM larımızı monte etmekte kullandığımız ince dişli vidalar kullanılarak monte edilmeliler. Kalın dişli vida kullanırsanız disk üzerindeki vida yuvalarını bozarsınız. Bazı disklerde diskin montajı sırasında vida deliklerinin bir türlü denk gelmediğini gördüm. Bu durumda sağlam ve kalın 2 tane paket lastiği de işimizi görür bence. Bir tanesini diskin ön kısmına diğerini de arka kısmına gelecek şekilde montaj çerçevesine takıtığımda gayet de sağlam bir biçimde diski tuttuğunu gördüm. Benim yaptığım vidalı montajdan sonra hard disk ve çerçevesi şöyle görünüyordu:



    Bu arada unutmadan, benim aldığım hard diskin data kablosunun montaj yönü beliri değildi. Yani disk üzerindeki data bağlantı konnektöründe tam ortadaki 1 adet pin boş bırakılmış ama data kablosunda buraya karşılk gelen sokette pin gelecek delik bulunduğundan kısa bir süre tereddüt ettim. Ama doğru bağlantı yapıldığında data kablosunun kırmızı işaretli yönü şöyle gözükmeli:



    Diskin data kablo bağlantısı ve çerçeve montajı bittikten sonra ne olur ne olmaz diyerek kutu açıkken bir çalıştırmak istedim. Bu durumda diski ters çevirerek kutu üzerine koydum. Dikkat etmek gerek çünkü diskin alt yüzünde birçok açık kısadevre yapabilecek nokta var, ya ters koymalı ya da altına yalıtkan bir malzeme yerleştirmelisiniz. Maalesef unutkanlıktan ya da acelecilikten bilgisayar toplar ya da tamir ederken yepyeni birkaç tane hard diski bu şekilde havaya uçurmuşluğum vardır. Lütfen siz dikkatli olun...



    Gelelim üzerine diskimizi monte ettiğimiz, data kablosunu bağladığımız disk çerçevemizi ana kasaya yerleştirmeye. Aslında oldukça kolay bir iş ama bazı disklerin montaj deliklerine biraz geriden bağlanması yüzünden disklerin montaj çerçevesinden taştığını gördüm. Tahmin edeceğiniz gib bu taşan bölüm kutunun sağ ön tarafındaki infrared alıcı soketine biraz takılır gibi oldu. Sizde de böyle olursa önce disk çerçevesinin vidalanacak tarafını yerleştirmenizi, uzun kalan uç kısmını bir miktar yukarıda tutarak tam vida delikleri birbirlerini karşılayacak biçimde kutunun ön paneline doğru çerçeveyi kaydırıp sonra yukarıda kalan ucunun aşağıya doğru kaydırarak yerine yerleştirmenizi öneririm. Lütfen en azından bu tip cihazlarda kaba kuvvete başvurmayalım...

    Diskin yerleştirilmesi bittikten sonra kutunun sol tarafında yer alan iki adet vida ile ana şasiye sabitlemesini yapıyoruz. Bundan sonra ise diskin data kablosunun yerleştirilmesi kalıyor ki ben diskin tam altına işlemci geldiği için data kablosunu diskin üstünde kalacak biçimde yerleştirmeyi daha uygun buldum. En azından işlemciye değmemesi biraz daha mantıklı gözüktü bana. Bunun için kabloyu önce güzel bir halka biçiminde düzeltmek ve uygun bir açı ile çok da sert olmayan bir kuvvet uygulayarak katlamak yeterli. Benim yaptığım montajda görüntüsü şöyle oldu:



    Daha sonra kutumuzun dış kapağını da kapatıyoruz. Diskin formatlanması ve gerekli kontrollerinin yapılması bir başka yazının konusu olacağından bu noktalara pek fazla girmeyeceğim.



    Yeni diskiniz ile keyifli kayıtlar bol eğlenceler dilerim.

    Kendinize iyi bakın, sevgiler...
    Ekli Dosyalar
  • Mr_Thunder
    Junior Member
    • 22-01-2006
    • 453

    #2
    Konu: DB600PVR a Hard Disk takmak...

    Özmena 'nın mührü de güzelmiş. Daha önce yoktu galiba.

    Yorum

    • lemuretdigitalborsa
      Junior Member
      • 15-07-2006
      • 114

      #3
      Konu: DB600PVR a Hard Disk takmak...

      Ellerine ve emeğine sağlık hocam

      Yorum

      • Liberty
        Member
        • 17-03-2004
        • 1058

        #4
        Konu: DB600PVR a Hard Disk takmak...

        Guzel ve yararli bilgiler iceren aydinlatici bir yazi olmus emeginiz icin tskler..

        Yorum

        • delphin
          Senior Member
          • 27-12-2005
          • 15279

          #5
          Konu: DB600PVR a Hard Disk takmak...

          gerçekten alacak olan arkadaşlar için faydalı bilgiler

          Yorum

          • filmkolik
            Junior Member
            • 22-07-2005
            • 254

            #6
            Konu: DB600PVR a Hard Disk takmak...

            bende sansuıPVR var formatlamak nesıl oluyor bılgi verirmis
            iniz..tenks..

            Yorum

            • lionfaruk1
              Junior Member
              • 19-01-2007
              • 13

              #7
              Konu: DB600PVR a Hard Disk takmak...

              yeni 600pvr ve 120GB hard disk aldım. takmamda açıklamalarınız yardımcı oldu çok teşekkürler.

              Yorum

              • mammoth
                Junior Member
                • 03-03-2004
                • 40

                #8
                Konu: DB600PVR a Hard Disk takmak...

                bende bir dreem box almayı dusunuyorum ustad merak ettimde verimli oluomu acaba bide dick e hangi formatta cekio

                Yorum

                • forzats
                  Junior Member
                  • 09-10-2007
                  • 1

                  #9
                  Konu: DB600PVR a Hard Disk takmak...

                  Herkeze öncelilkle selamlar.

                  dreambox 600 PVR kutuma bir harddisk bende taktim ve fazla zor olmadi. Serhat arkadasima tesekkurlerimi iletiyorum..

                  Yorum

                  • ZuCChiNi
                    Junior Member
                    • 12-03-2004
                    • 92

                    #10
                    Konu: DB600PVR a Hard Disk takmak...

                    Bilgiler oldukça faydalı
                    teşekkürler

                    Yorum

                    İşlem Yapılıyor
                    X