Sarkozy Müzakereleri Engeller...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Sarkozy Müzakereleri Engeller...

    ``Sarkozy müzakereleri engeller``



    Fransa'da cumhurbaşkanı seçilen Nicolas Sarkozy'nin AB danışmanı Alain Lamassoure, ''Sarkozy seçilirse Türkiye ile müzakerelerin durdurulacağını söylemişti, şimdi bunu yapacak'' dedi.

    Avrupa Parlamentosu üyesi Lamassoure, AB haberleriyle tanınan EurActiv.fr haber sitesine yaptığı açıklamada, Fransa'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine kesinlikle karşı çıkacağını söyledi.

    Türkiye'nin Ortadoğu'da olduğunu ve bu yüzden AB'de yeri olmadığını söyleyen Lamassoure, Avrupa politikaları Avrupa ülkelerine aittir diye konuştu.

    Müzakerelerin başlamasını büyük bir hata olarak gördüğünü kaydeden Lamassoure, Avrupalı liderler 1999 yılında Türkiye'ye tutamayacakları bir söz verdiler. Türkiye'ye bu sözü verirken ne parlamentolarına, ne hükümetlere, ne halklarına, hiç kimseye danışmadılar dedi.

    Türkiye'nin üyeliği aleyhine tepkilerin önce Fransa ve Hollanda'da başladığını belirten AP üyesi, şimdi diğer AB ülkelerinin de giderek daha fazla bu yönde düşündüğünü savundu.

    Blair ile Sarkozy anlaştı iddiası

    Bu arada Sarkozy ile yarın Paris'te görüşecek olan İngiltere Başbakanı Tony Blair'ın, Fransız liderden Avrupa Birliği reform planlarını kısıtlamasını isteyeceği, ancak Türkiye konusuna değinmekten kaçınacağı belirtiliyor.

    Bugün, başbakanlığı bırakacağını açıklaması beklenen İngiltere Başbakanı Blair, gelecek ay yapılacak kritik Brüksel zirvesi öncesinde, Fransa devlet başkanı ile Avrupa Birliği’nin geleceği konusunda görüş birliğine varmak istiyor.

    İngiliz yetkililer, Blair ile Sarkozy’nin geçtiğimiz pazar günü konuştuklarını ve Sarkozy’nin bu konuşma sırasında Blair’i Paris’e davet ettiğini söyledi.

    İki lider arasında Avrupa’nın geleceği konusundaki en büyük fikir ayrılığı Türkiye konusunda.

    Ancak Blair’e yakın kaynaklar, İngiltere Başbakanı’nın Türkiye konusunda Sarkozy’ye baskı yapmasının beklenmediğini söyledi. Bir kaynak, “İki lider Türkiye konusunda farklı görüşte olmakta anlaştı” dedi.

    İtalya'dan Sarkozy'ye tepki

    Fransa'nın yeni cumhurbaşkanının Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı sert çıkışları, Avrupalı liderlerden eleştiri alıyor. İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Türkiye'nin üyeliğine coğrafi ya da dinsel gerekçelerle karşı çıkmanın yanlış olduğunu söyledi.

    Napolitano, İtalya Cumhurbaşkanlığı binası olarak kullanılan Quirinale Sarayı'nda düzenlenen Avrupa Günü kutlamaları sırasında, öğrencilerden gelen bir soru üzerine, Türkiye'nin AB üyeliği konusuna değindi.

    Sarkozy'nin Türkiye bir Asya ülkesi ifadelerini de eleştiren Napolitano, Türkiye'nin üyeliğine, coğrafi ya da dinsel bir meseleymiş gibi yaklaşılmamalıdır. Türkiye'nin Küçük Asya'da bulunduğu, halkının çoğunluğu Müslüman olduğu biçimindeki itirazlar haklı bir yaklaşım gibi görülmemelidir. Tam tersine, bu son olgu, uygarlıklar ve kültürler arasında diyalog açısından yeni bir fırsat biçiminde de değerlendirilebilir. Gelecekteki kanlı çatışmaları önlemek için diyaloğa ihtiyaç var dedi.

    Asıl sorunun AB kurumlarının iyi çalışmasını sağlamayı amaçlayan reformların gerçekleştirilmesi olduğunu belirten Napolitano, Öngörülen reformları gerçekleştiremezsek, Avrupa'nın bütünleşmesi hedefi de suya düşebilir diye konuştu.

    Napolitano, bir başka öğrencinin yönelttiği, Türkiye'yi Avrupa'da görmek için Ortadoğu sorunun çözümlenmesini beklememiz mi gerekecek? şeklindeki soruya da, Siz gençlerin işi beklemek olmamalıdır. Eğer sizde beklerseniz, biz kaybedeceğiz demektir. Size düşen, mücadele etmek, yılmadan çalışmak, öneriler geliştirmek olmalıdır yanıtı verdi.

    Napolitano, Ankara'nın tam üyeliği konusunda, Bu, Türkiye'nin bir hukuk devleti olarak Avrupa müktesebatına riayet etmesiyle de ilgili bir meseledir diye konuştu.

    İtalyan Dışişleri de Sarkozy'ye tepkili

    İtalya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı D'Alema, Türkiye'nin Avrupa Birliği’ne üyeliğini engellemenin doğru olmayacağını söyledi.

    D'Alema, İtalya'daki haftalık haber dergilerinden L'Espresso'nun yarın piyasaya sürülecek sayısında yer alan demecinde, Toplumun niteliği üzerinde tartışmaların yapıldığı Türkiye'ye böyle bir dönemde AB kapılarını kapatmak, bu ülkeyi İslamcılığa doğru itelemek olur dedi.

    Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye konusundaki yaklaşımlarını paylaşmadığını söyleyen D'Alema, bir soru üzerine, Sarkozy'nin, Türkiye'nin Küçük Asya'da bulunduğu iddiasıyla Ankara'nın üyeliğine karşı çıkmasını bir hata olarak niteledi ve AB, büyük bir İslam ülkesini bünyesine katmak ve Türkiye'yi laik geleneğini güçlendirme konusunda desteklemek durumundadır diye konuştu.

    D'Alema, Türkiye ile AB arasında üyelik müzakerelerinin başladığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

    Biz Türkiye ile müzakere halindeyiz. Avrupa Konseyi’nin aldığı kararlar var. Mesele bir kültürel tartışma değildir. Ortada halen süren karmaşık bir müzakere süreci var. Bu ülke konusunda 'Belirli kriterleri henüz yerine getirmemiştir' demek ayrı bir şeydir, önyargılı biçimde peşinen olumsuz tavır takınmak ayrı bir şeydir.

    CNN TURK
İşlem Yapılıyor
X