İncir ihracatı 114.5 milyon dolar kazandırdı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • cimbomlu45
    Member
    • 21-07-2006
    • 1811

    İncir ihracatı 114.5 milyon dolar kazandırdı

    İncir ihracatı 114.5 milyon dolar kazandırdı


    ANKARA(ANKA)- Ege Kuru Meyve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 100 milyon doların üzerinde girdi sağlayan kuru incir üretiminde kalitenin arttırılması için çalışma başlattı. Bu kapsamda birlik, İzmir ve Aydın Tarım İl Müdürlüğü'ne alet ve ekipman desteği verecek.

    Ege Kuru Meyve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nce yapılan açıklamada, birliğin İzmir ve Aydın Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte Tarımsal Yayımı Gerçekleştirme Projesi (TARGEL) kapsamında köylerde danışmanlık yapan ziraat mühendislerine alet ve ekipman desteğinde bulunduğu belirtildi. Birlik Başkan Vekili Menaşe Gabay, ortalama 60-65 bin ton kuru incir üretildiğini belirterek, bunun 50 bin tonu aşan bölümünün ihraç edildiğini söyledi. Türkiye'ye 100 milyon doların üzerinde döviz girdiği sağladığını kaydeden Gabay, İzmir ve Aydın illerinde binlerce ailenin kuru incir üretimi ile geçindiğini anımsattı.Gabay, kuru incir üretimi ve ihracatından kaliteyi arttırmak için üreticilere her türlü desteği verdiklerini kaydederek, tarım il müdürlükleri ile yürütülen çalışmalar sonunda Avrupalıların talep ettiği kalitede kuru incir üretimi yapıldığını söyledi.

    Tarım İl Müdürü Muzaffer Ağar da, İzmir'in 650 köyü bulunduğunu ve toplam nüfusunun yüzde 19'unun tarım ile uğraştığını anımsattı. Ağar, “110'un üzerinde bitkisel ürün çeşidimiz var. İzmir aynı zamanda ihracat kapısı. Özellikle bu yoğunluk içerisinde bir çok konuda değişen teknolojiyi sulamasından, ilaçlamasına, bakımından her şeyden bilgi aktarımı gerekiyor" dedi.

    DÜNYA ÜRETİMİNİN YARISI

    Dünya kuru incir üretiminin yarısına yakın bir bölümü Türkiye'den karşılanıyor. Türkiye'nin 1994-1995 sezonunda incir ihracatı 62.6 milyon dolar iken, 2000 yılında 68.9 milyon dolara, 2005 yılında ise 85.7 milyon dolara çıktı. 2006 yılında ise 114.5 milyon dolar ile tarihinin en yüksek rakamına ulaştı
İşlem Yapılıyor
X