İran Geri Adım Atmıyor...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    İran Geri Adım Atmıyor...

    İran geri adım atmıyor`



    İran, uluslararası baskılara rağmen nükleer programından geri adım atmıyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Muhammed El Baradey, Tahran'ın BM Güvenlik Konseyi'nin istediği adımların hiçbirini atmadığını söyledi.

    İran'ın nükleer programına ilişkin son raporunu açıklayan Baradey, İran'ın nükleer programını askıya almadığını, aksine genişlettiğini vurguladı.

    Raporda, sanayi ölçekli uranyum zenginleştirme tesislerinde çalışmaların sürdürdüğü belirtildi.

    Raporda ayrıca, Tahran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliği yapmaktan kaçındığı ifade edildi.

    Güvenlik Konseyi, mart ayında İran'a yönelik yaptırım paketini genişletmiş, Tahran'dan faaliyetlerini askıya almasını istemişti.

    Konsey ayrıca, Baradey'den İran'ın bu talebi yerine getirip getirmediğini bir raporla 60 gün içinde değerlendirmesini istemişti.

    İran, NTP'ye uyduğunu yineledi

    İran ise, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na (NPT) uyduğunu tekrarladı.

    İran'ın nükleer baş müzakerecesi Ali Laricani, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Muhammed El Baradey'in raporuyla ilgili, İran hala ve hala NPT'yi uygulama taahhüdüne sadık dedi.

    El Baradey, BM Güvenlik Konseyi'ne ve IAEA yönetim kurulu üyelerine gönderdiği raporda, İran'ın IAEA ile beklenen işbirliği için de adım atmaktan kaçındığını savunmuştu.

    Başta ABD olmak üzere uranyum zenginleştirerek atom bombası yapmaya çalışmakla suçlanan İran, nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu NPT'ye uygun olduğunu ileri sürüyor.

    ABD'den İran'a uyarı

    ABD, İran'a uluslararası topluma meydan okumayı bırakması uyarısında bulundu ve İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili hassas raporun ardından partnerleriyle durumu değerlendireceğini bildirdi.

    Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (IAEA) yeni raporunun İran'ın uluslararası topluma meydan okuyan tavrını ortaya koyduğunu ve İranlı yöneticilerin İran halkının tecridini artırmaktan başka bir şey yapmadıklarını gösterdiğini söyledi.

    ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey de, İran'ın BM'nin uranyum zenginleştirmeyi durdurma isteğine uyması için gelecek haftalarda, İran üzerindeki baskının artacağını söyledi.

    Tom Casey, IAEA'nın yeni raporuyla ilgili yaptığı açıklamada, İran'ın gelecek haftalarda uluslararası toplumun giderek artan bir baskısıyla karşı karşıya kalacağını belirterek, İranlılar, IAEA ve BM Güvenlik Konseyi'nin isteklerine uymadı. Uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sürdürdüler, demek ki Güvenlik Konseyi toplanacak ve sonraki aşamaları gözden geçirecek dedi.

    İngiltere de IAEA'nın yeni raporunun yayınlanmasının ardından sonraki aşamaları belirlemek için müttefikleriyle bir araya gelmek istediğini bildirdi.

    CNN TURK
İşlem Yapılıyor
X