KDV Sadece İçkide İnmiyor...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    KDV Sadece İçkide İnmiyor...

    KDV sadece içkide inmiyor

    Gıdada ve turizmde KDV'yi 10 puan düşürerek yüzde 8 yapan hükümet, eğlence mekânı ya da otellerde tüketilen alkollü içkiyi indirim dışı bıraktı. Maliye'nin alkol gerekçesi: Bunu AB'ye uyum ve insan sağlığı için yaptık

    Hükümet, aralarında çikolatadan balığa, çaydan meyve suyuna kadar hemen hemen bütün gıda ürünlerinde KDV oranını yüzde 8'e düşürdü. Turizmde uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı da yüzde 8'e düşürülürken otellerde ya da diğer eğlence mekânlarında içilen alkollü içecekler vergi indiriminin dışında tutuldu. Turizm ve gıdada 10 puanlık KDV indirimi öngören Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
    Bütçeye yük getirecek turizm ve bazı gıda ürünlerinde yeni KDV oranları 2008 yılı başında, yük getirmeyenler ise yarından itibaren yürürlüğe girecek. KDV indirimi 2008 yılı bütçesine 800 milyon YTL yük getireceği hesaplanıyor. Maliyeciler bu yıla gelecek yük için ise 'az olacak' demekle yetiniyorlar.

    İlk etap yarın başlayacak

    IMF'nin eleştirilerine karşın turizmde vergi indirimine giden hükümet, içkili mekânları kapsam dışında tuttu. Bu mekânlarda verilen alkollü içkilere ilişkin faturalara ise 10 puanlık KDV indirimi uygulanmayacak.
    Kararname kapsamında, çikolata ve gazlı içecekler üzerindeki yüzde 18'lik KDV oranı da yüzde 8'e düşürüldü. Bu alanda yapılan indirim 2008 yılı başından itibaren uygulanacak. Diğer yandan, çay, kahve, deniz ürünleri, salam, sosis, meyve suları gibi ürünlerdeki KDV oranları yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü. Bu alandaki indirimler ise 1 Haziran (yarın) itibaren yürürlüğe girecek.

    Turizmde durum nedir?

    1 Ocak 2008'den itibaren otel, motel, pansiyon, tatil köyü lokanta, pastane vb. yerlerde verilen hizmetlerde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirilecek hizmetler şöyle: Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler hariç olmak üzere kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetler.
    Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti konaklama ve turistik tesislerde alkollü içeceklere ilişkin tutarlar KDV indirimine tabi olmayacak.
    Kararnameye göre, KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e inen bazı gıda ürünleri listesi kabarık.

    Hangi gıda ürünleri?

    Liste şöyle: Tavşanlar, geyikler, dağ keçisi, keklik, devekuşu, bıldırcın, çulluk, yabani ördek ve kazlar, sülün, yabani beç tavuğu ile etleri ve yenilen sakatatı, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar (süs balıkları hariç), yağlı tohumlarla bunların yetiştirilmesi amacıyla kullanılan tohum, çekirdek ve sporları, kahve, bitki çayları, baharat, hububat, değirmen ürünleri, meyveler, şekerkamışı, meyvelerin un ve kaba unları, insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli yağlarla bunların üretiminde kullanılan ham yağlar, hazır çorbalar, tatlılar, et ürünleri, (sucuk, sosis, salam, konserve vb.) şeker ve mamulleri, kakao ve kakao müstahzarları, pastacılık ürünleri (bisküvi, gofret, kek, kuru ve yaş pasta, dondurma, sütlü ve diğer tatlılar) sebze ve meyve suları, sütlü içecekler, gazlı ve kolalı içecekler, üzüm şıraları, sofra tuzları.

    Bu arada kararnameyle fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleriyle bakım, huzurevi, düşkünevleri ve yetimhanelerde verilen hizmetlerden alınacak katma değer vergisi de 1 Haziran 2007'den itibaren yüzde 8'e indirilecek.

    Turizmcilerde alkol endişesi: Her şey dahil kalkabilir

    Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) İkinci Başkanı Seçim Aydın, turizmdeki KDV indiriminde alkollü içeceklerin kapsam dışı bırakılmasının sektörde sıkıntı yaratacağını söyledi. Aydın, Sahilde oteller her şey dahille alkol satıyor. Konu nasıl ayırt edilecek. Biz içkileri ekstra satmıyoruz, şimdi faturayı nasıl keseceğiz bilmiyoruz dedi. Konunun netleşmesini isteyen Aydın, Her şey dahilin kaldırılması gündeme gelebilir diye konuştu.

    'Tur fiyatları satıldı bile'

    Turistik Otelciler, İşletmeler ve Yatırım Birliği (TUROB) Genel Sekreteri Erhan Çakay da, turizmde 10 puanlık KDV indiriminin fiyatlara hemen yansımasının mümkün olmadığını söyledi. Çakay, tur operatörlerinin 2009 yılı için fiyat almaya başladıklarını anımsatarak, fiyatların geriye alınamayacağını kaydetti. İspanya'da 14 avroya alınan bir şişe şarabın Türkiye'de iki katına satıldığını anımsatan Çakay, Alkollü içki üzerindeki vergi yükü çok ağır. Turizmde KDV yükü değil ama alkollü içkide ÖTV yükü bu hükümetin mirası diye konuştu. Çakay, içkili mekanların vergi indirimi kapsamı dışında tutulması konusunda da şunları söyledi; İspanya'da bir şişe şarap 14 avro. Türkiye'de bir lokantada iki katı. Bugün turistin konakladığı mekânda bu fiyata satılınca alkollü içki doğal olarak kazıklandıklarını düşünüyorlar. Bu konuda düzenleme bu hükümet döneminde yapılmazsa bile bir sonraki hükümet döneminde yapılacaktır. Bu sorunlarının aşılmamasının bir diğer nedeni de Meclis'te turizmcilerin olmaması. KDV bu hükümetin değil, ama alkollü içkide ÖTV bu hükümetin mirası. Bu konuda düzenleme yapılmalı.

    Ege Canlı Hayvan ve Su Ürünleri Mamulleri ihracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, gelişmiş ülkelerdeki balık tüketimine ulaşmak açısından KDV indiriminin çok önemli olduğunu söyledi.

    'İçkide indirim yapan az'

    İçkili mekânları 10 puanlık KDV indirimi dışında tutan Maliye, buna gerekçe olarak rekabet koşulları ve insan sağlığını gösterdi. Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, İspanya dışında AB ülkelerinin çoğunda alkollü içkiden vergi alındığını belirterek, Bu düzenlemeyi rekabet koşulları ve AB'ye uyum kapsamında insan sağlığını dikkate alarak yaptık dedi.
    Arıoğlu, yaptığı değerlendirmede lokantaları da KDV indirimi kapsamına aldıklarını belirtirken, içkili mekânların kapsam dışında tutulması konusunda, içki üzerinde vergiyi indiren tek ülkenin İspanya olduğunu söyledi. Arıoğlu, Bu düzenlemeyi rekabet koşulları ve AB'ye uyum kapsamında insan sağlığı koşulları dikkate alarak yaptık. Yunanistan, Portekiz gibi birçok ülkede alkol vergi indirimine tabi değil. Bir tek İspanya'da var diye konuştu. Turizm ve gıdada KDV indiriminin siyasi iktidarın kararı olduğunu kaydeden Arıoğlu, Biz bu konuda teknik çalışma yaptık. Kısa vadede bunun dışında düzenleme yok değerlendirmesini yaptı. Arıoğlu, turizmde KDV indirimiyle birlikte sektörün önünü görmesini sağladıklarını söyledi.

    Kopuz: Söz tutuldu

    Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, gıdada yapılan KDV indiriminin, kısa vadede tüketicinin cebine ve sağlığına olumlu yansıyacağını bildirdi. Kararı sektör için bir 'devrim' olarak niteleyen Kopuz, Başbakanımız verdiği sözü tutarak 40 bin işletmeye sahip bir sektörü mutlu etmiştir dedi.

    RADİKAL
İşlem Yapılıyor
X