KANOLA ALTIN OLUYOR!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • abaküs
    Junior Member
    • 06-08-2007
    • 14

    KANOLA ALTIN OLUYOR!



    Bahçe Duvarlarınız İçin Değişim Zamanı


    tüm yazılarım için tıklayınız.


    KANOLA ALTIN OLUYOR!
    Kanola bitkisi tüm yağ bitkileri içerisinde tek yıllık ,kışlık ekilebilen bir bitkidir. Diğer özellikleri yağ kalitesi buna bağlı yağ asitleri kompozisyonu mükemmeldir. Zeytinyağına yakındır. Omega 3 ce ene zengin bitkidir.Kanola yağ oranı ile %43-48 oranı ile iyi bir bitki olup küsbesi de değerlidir. Kanola bitkisi yoğun tarıma uygundur. Ekimi dikimi hasadı kolaydır. En zor durumu çıkışı ve ilk gelişimidir. Kaliteli ve vaktinde bir çıkış kanola tarımında başarı ve verimi getirmektedir.
    Ülkemizde son yıllarda kanola tarımına ilgi arttı. Kanola ya verilen ciddi destekler bunu tetikledi. Biyodizel üretiminde EN 14214 stardandı için ideal hammadde olması kanola bitkisine talebi artırdı. Diğer yağlardan daha düşük iken kanola fiyatları artıyor.
    Ülkemizin yağ bitkileri açısından önemli bitkisi Ayçiçeği olmakla birlikte kanola bunun tahtını sallamaya başladı. Özellikle Çorum , Merzifon bölgesi de dahil olmak üzere tüm Trakya da Ayçiçeklerinin kuraklıktan ciddi bir şekilde etkilenmesi yağlı tohum üreticileri ,üretici birlikleri ve biyodizel fabrikalarının talepleri doğrultusunda çiftçiler kanolaya kaymaya başladı.
    Kanola bitkisinin kışlık olması ve küresel ısınma ve kuraklıktan en az etkilenmesi bunu cazip kılıyor. Hibrit kanola çeşitlerinin tohumlarının piyasaya girmesi de yüksek verimi getirmeye başladı. Soğuğa dayanıklı ve yağ oranı yüksek olan verimli hibrit çeşitler ile kanola tarımı hızla artmaya başladı.
    Şu an kanola yol altın oldu. Tüm fabrikalar kanola peşinde . Sözleşmeli ekim modeli ile ekim yaptırma yoluna gidiyorlar.Ülkemizde ne kadar kanola yetişirse yetişsin alıcısıda var ihracıda mümkün. Kanola altına eşdeğer.
    Alternatif bitki arayanlar Kanola yı düşünsün .Kanola tarımı için www.tarimsalpazarlama.com da ki diğer yazılarımızı okuyun. Yani ekim yapacak olanlar veya elinde kanola sı olanlar tarımsal pazarlama aracılığı ile bize ulaşsın. Binlerce ton kanolaya ihtiyaç var.Tohum tedarik edemeyenler de bize yazsın . Sorusu olanlar var ise buraya yazsın gerekli cevapları verelim.
    Saygılarımla.

    Necmettin TÜRKOĞLU
    Ziraat Mühendisi

    yazıların devamını okumak için tıklayınız
    Kanola Altın Oluyor!
    . Kanola bitkisi yoğun tarıma uygundur. Ekimi dikimi hasadı kolaydır. En zor durumu çıkışı ve ilk gelişimidir. Kaliteli ve vaktinde bir çıkış kanola tarımında başarı ve verimi getirmektedir. Tarımda Kadının Rolü Neydi ? Türkiye Ekonomisi Neden Çöktü ?
    Türkiye ekonomisi 30- 40 yıl öncesine kadar gelişmiş ülkeler ile başa güreşmese de rekabet eder nitelikte idi. II dünya savasına kadar tüm dünya sanayileşmesini tamamlamamış veya tüm sanayi ürünlerinde hat safhada açık vardı. Biyodizel 1.-YTL Olabilir.
    Kanola hasadları başladı. Verimler dekardan 400 kğ ürün alan çiftçimizde var 230 kğ da kalanda var. Çok azda tarlası donanda oldu. Kanola`da Hasada Yaklaşıyoruz
    Kanola tarımının yoğunlaştığı bu yıl durum çok başarıl değil. Katılım anlamında bir gelişme var ama bu artış verime çok fazla yansımayacak. Bu yılın kurak geçmeside bunun önemli nedenlerinden biri. Kanola Tarımı Planlaması
    1 Dekar alan için işletme gideri Biyodizel Üretiminde Gliserinin Önemi
    Yağlar 3 molekül yağ asitleri ile 1 molekül gliserinin bir araya gelmesi ile oluşan esterlerdir. Bitki tohumlarının preslenmesi ile elde edilen yağlar gıda, sabun, biyodizel ve sanayi amaçlı olarak kullanılır. Biodizelde Kullanılan Yağ Asitleri ve Donma Noktaları
    Yağ, Yağ asitleri ve gliserinlerin oluşturduğu esterlerdir. Yağın içinden gliserini bir katalizör yardımı ile ayırırsanız geriye yağ asitleri kalır. Bu yağ asitlerinin miktarı, çeşidi kendini meydana getiren bitkinin genetik yapısına, bitkinin tür ve çeşidine, bitkinin DNA sına bulunan şifredeki yağ sentezinin koduna, havanın sıcaklığına, rakıma, iklim rejimine (yağış- nem- sıcaklık) toprak yapısına, toprakta bulunan bitki besin elementleri ve... YAĞ BİTKİLERİNE AİT YAĞ ORANLARI VE DENEME NETİCELERİ
    Biodizel üretiminde yağ oranları ,yagıt asit kompozisyonu ve serbest yağ sit miktarı önem arzader. Yapmış olduğumuz bazı denemelerin neticeleri. BİYODİZEL ÜRETİMİNDE YENİ STRATEJİLER
    Biyodizel, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla önem kazanmış ve önemli bir endüstri kolu haline gelmiştir. BAŞARILI KANOLA TARIMI İÇİN GEREKLİ YOL HARİTASI :
    PETROL SAVAŞLARI VE BİYODİZELİN TÜRKİYE GELECEGİ
    Petrol bildiğimiz gibi en önemli enerji materyali. En ucuz en bol ve en bol kullanılanı. Taşınması depolanması kullanması kolay ve üniversaldır. 1 milyara yakın araç petrol yakıtına endeksli... Kanola 2006 Hasadları Devam Ediyor
    Kanola Tarımına Başlarken
    Kanola tarımında dikkat edilecek en önemli husus kışlık veya yazlık olmasıdır.Kışlık ekim eylül ayında , yazlık ekim ise...


    Kanola Altın Oluyor!
    Kanola bitkisi tüm yağ bitkileri içerisinde tek yıllık ,kışlık ekilebilen bir bitkidir. Diğer özellikleri yağ kalitesi buna bağlı yağ asitleri kompozisyonu mükemmeldir. Zeytinyağına yakındır. Omega 3 ce ene zengin bitkidir.Kanola yağ oranı ile %43-48 oranı ile iyi bir bitki olup küsbesi de değerlidir. Kanola bitkisi yoğun tarıma uygundur. Ekimi dikimi hasadı kolaydır. En zor durumu çıkışı ve ilk gelişimidir. Kaliteli ve vaktinde bir çıkış kanola tarımında başarı ve verimi getirmektedir. Tarımda Kadının Rolü Neydi ? Türkiye Ekonomisi Neden Çöktü ?
    Türkiye ekonomisi 30- 40 yıl öncesine kadar gelişmiş ülkeler ile başa güreşmese de rekabet eder nitelikte idi. II dünya savasına kadar tüm dünya sanayileşmesini tamamlamamış veya tüm sanayi ürünlerinde hat safhada açık vardı.
    Biyodizel 1.-YTL Olabilir.
    Kanola hasadları başladı. Verimler dekardan 400 kğ ürün alan çiftçimizde var 230 kğ da kalanda var. Çok azda tarlası donanda oldu.
    Kanola`da Hasada Yaklaşıyoruz
    Kanola tarımının yoğunlaştığı bu yıl durum çok başarıl değil. Katılım anlamında bir gelişme var ama bu artış verime çok fazla yansımayacak. Bu yılın kurak geçmeside bunun önemli nedenlerinden biri.
    Kanola Tarımı Planlaması
    1 Dekar alan için işletme gideri
    Biyodizel Üretiminde Gliserinin Önemi
    Yağlar 3 molekül yağ asitleri ile 1 molekül gliserinin bir araya gelmesi ile oluşan esterlerdir. Bitki tohumlarının preslenmesi ile elde edilen yağlar gıda, sabun, biyodizel ve sanayi amaçlı olarak kullanılır.
    Biodizelde Kullanılan Yağ Asitleri ve Donma Noktaları
    Yağ, Yağ asitleri ve gliserinlerin oluşturduğu esterlerdir. Yağın içinden gliserini bir katalizör yardımı ile ayırırsanız geriye yağ asitleri kalır. Bu yağ asitlerinin miktarı, çeşidi kendini meydana getiren bitkinin genetik yapısına, bitkinin tür ve çeşidine, bitkinin DNA sına bulunan şifredeki yağ sentezinin koduna, havanın sıcaklığına, rakıma, iklim rejimine (yağış- nem- sıcaklık) toprak yapısına, toprakta bulunan bitki besin elementleri ve...
    YAĞ BİTKİLERİNE AİT YAĞ ORANLARI VE DENEME NETİCELERİ
    Biodizel üretiminde yağ oranları ,yagıt asit kompozisyonu ve serbest yağ sit miktarı önem arzader. Yapmış olduğumuz bazı denemelerin neticeleri.
    BİYODİZEL ÜRETİMİNDE YENİ STRATEJİLER
    Biyodizel, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla önem kazanmış ve önemli bir endüstri kolu haline gelmiştir. BAŞARILI KANOLA TARIMI İÇİN GEREKLİ YOL HARİTASI :
    PETROL SAVAŞLARI VE BİYODİZELİN TÜRKİYE GELECEGİ
    Petrol bildiğimiz gibi en önemli enerji materyali. En ucuz en bol ve en bol kullanılanı. Taşınması depolanması kullanması kolay ve üniversaldır. 1 milyara yakın araç petrol yakıtına endeksli... Kanola 2006 Hasadları Devam Ediyor
    Kanola Tarımına Başlarken
    Kanola tarımında dikkat edilecek en önemli husus kışlık veya yazlık olmasıdır.Kışlık ekim eylül ayında , yazlık ekim ise...


    devamı için
    Son düzenleme abaküs; 06-08-2007, 15:47.
  • abaküs
    Junior Member
    • 06-08-2007
    • 14

    #2
    KANOLA TARIMI VE BİYODİZEL MALİYETİ


    KANOLA TARIMI VE BİYODİZEL MALİYETİ


    Kanola , kışlık ve yazlık ekilebilen bir yağ bitkisidir.Kışlık 1-15 eylül de yazlık ise 15- 25 Nisanda ekilir.

    1 dekara 700 gr ila 1kg arasında tohum atılır.

    Kışlık ekimde 200 kg ile 400 kg arasında verim alınır.Yağ oranı %36 dır.Hasadı Haziran ayında olur.

    Yazlık ekimde 120-200 kg arasında verim alınır yağ oranı % 36 dır.Hasadı Ağustosta olur.

    Kanola nın kışlık ekimi tavsiye edilir. Yüksek verim almak için 15 Eylül e kadar çıkışın sağlanması gerekir. Don olan bölgelerde 5-6 yaprağı tamamlamasa eylül ayında donar. Rozet devresini tamamlayan bitkiler çeşit iyi ise dondan zarar görmez. Erken ekim ve sulama yüksek verim ve yüksek yağ oranı demektir.

    Ekim havalı veya hassas mibzerle yapılır. Kanola ekim mibzerleri de vardır.Yabancı ot ilaçlaması ekimden 10 gün önce yapılır.Toprağa yapılan ilaçlama trufliralin adlı ilaçtır. Bu ilacı toprağa atıp karıştırmak gerekir.Toprağın nemli olması gerekir. Bu ilaç topraktaki yabancı ot tohumlarını öldürmektedir.İlaçlamadan 15 gün sonra ekim yapılabilir. Bu ilaç atılan yere o sezon buğday ekilmez.Toprak PH şının 5-7 olması istenir.

    Ekim derinliği 2-3 cm yüzlek olmalıdır. Bitkinin çıkışı zordur. İlk gelişmesi yavaş olur. Sonra hızlı büyür.

    Eylül ayında çıkışın olması için mutlaka nem olmalıdır. Bu nem
    a- Toprakta
    b- Yağış yoluyla
    c- Sulama yoluyla sağlanmalıdır.

    Toprakta yeterli nem yok ise mutlaka çıkış için sulama yapılmalıdır. İlkbaharda yapılacak sulama ise verimi artırır. Çıkışta metrekarede 60 kadar bitki olması istenir.

    Gübreleme; ekimde dekara 15 kğ DAP +10kğ Amonyum sülfat atılmalıdır.Sapa kalkma da da 15 kğ Amonyum sülfat verilir. (Ekimde 30 kğ/dekar 20.20.09 verilebilir.Sapa kalmada mutlaka sülfatlı gübre tercih edilmelidir.

    Mart ayında sapa kalma ve çiçeklenme başlar. Zararlılar mutlak takip edilmelidir. Yaprak biti , lahana iç kurdu görülürse hemen ilaçlama yapılır.Nemli bölgelerde mantar görülebilir. İlaçlama yapılabilir.

    Çiçeklenme döneminde yapılacak olan sulama verimi artırır. Yoğun çiçek açar .Bu dönemde arılar döllenmeyi artırır. Bol bal verimi vardır.

    Hasad Biçerdöver ile yapılır. Yüksek yağ oranı son günlerde oluştuğu için hasad yaş yapılmamalıdır. gecikirse dökülmeler ve verim kaybı olur. Gevreme var ise çok sıcak saatlerde hasad yapılmaz. Buğday biçerdöveri ile hasad yapılabilir. Biçerdöver seri kullanılmalıdır. Hasad da verim kaybı çok olduğundan dikkat edilmelidir. Depolama Yüksek yapılmaz. Nem %9 dan fazla ise serilerek veya makinede kurutularak depolanır. Yabancı ot tohumu fazla ise selektörden geçirilmelidir.

    Ürün alınırken ;
    Yağ oranına
    Nem oranına
    Yabancı tohum miktarına göre değerlendirilir.
    Kanola bitkisi yemeklik yağ fabrikaları ve Biyodizel fabrikaları tarafından alınmaktadır.

    2006 yılında alım fiyatı 45 Kr/kg destek 20 Kr/ kg iken
    2007 yılında alım fiyatı 53 Kr/kg destek 23Kr/kg olmuştur.

    Bu yıl ise sözleşmeli olarak ekim yaptırılmaktadır. 53 Kr/kg fiyat ve 23 Kr destek vardır. Desteğin artması beklenmektedir.

    Sonuç olarak ; 1 Dekardan 1000 m2 den

    200 – 400 kg tohum alınmaktadır.
    1 kg kanola 53 kuruştur.
    1 kg kanola ya 23 kuruş destek vardır.
    1 dekara 1 kg tohum gider. 15 TL/kg dır
    1 dekara 40 kg gübre atılmaktadır.
    1 dekara 400 gram trifluralin ilaç atılmaktadır.
    Sulama tercih edilmektedir. Çıkışta yapılmalıdır.
    1 ton Kanola dan 400 kg yağ elde edilmektedir.

    BİYODİZEL
    Biyodizel ,kanola yağı ,soya yağı ,ayçiçeği yağı ,aspir yağı gibi bitkilerden elde edilen dizel motor yakıtıdır. Kaliteli bir biyodizeli dizel araçlar % 100 direk olarak yakabildiği gibi %5 -%10-%20 şeklinde dizele de karıştırabilir.

    Biyodizel üretimi lisansa tabidir. Bu lisans EPDK tarafından verilmektedir. Lisan alabilmek için

    1-Tesis sahibi olmak.
    2- Belediye ve çevre ile ilgili evraklar.
    3-TSE EN 14214 Belgesine sahip olmak.
    4-EPDK ya başvuru harçlar ve diğer gerekli belgeler.

    EPDK dan üretim lisansı alan firmalar ürettikleri malı direk olarak son tüketiciye satamazlar.Bu malı EPDK dan lisanlı bir ana dağıtıcıya vermek zorundalardır. Son tüketiciler bu malı ana dağıtıcının bayilerinden satın alabilir. Kendi ürettiği malıda şu an kendisi kullanamamaktadır. Kooparatifler için kendi üyelerine dağıtım yapabilmesi ile ilgili bir çalışma vardır ama henüz kanunlaşmamıştır.
    İthal yağdan elde edilen biyodizel de 650 kuruş ÖTV vardır. Yerli maldan üretilen biyodizelde ise % 2 dizele % 2 harmanlanacak kadarına ÖTV yoktur. EN 14213 adı verilen yakıt biyodizelde ÖTV yoktur. Bu yakıt evsel amaçlı üretilmektedir.

    BİYODİZEL ÜRETİMİNDE MALİYET
    1 Kg Kanola 53 kuruş
    % 40 yağ çıkar.
    2,300 gr Kanoladan 920 g yağ çıkar. 920 gr yağ=1 litre
    1 litre yağ dan 900 gram biyodizel üretilmektedir.
    2,4 Kg kanoladan 1 litre biyodizel üretilir.
    2,4kg*53 kuruş= 1,27 TL.yağ gideri , 0,3 TL Metil alkol , 0,15 TL diğer giderler olmak üzere 1,45 TL /Litre maliyet vardır.

    Necmettin TÜRKOÐLU
    Ziraat Mühendisi
    0 532 393 47 15
    www.betoser.com www.tarimsalpazarlama.com

    Yorum

    • ozkandonmez
      Administrator
      • 30-12-2002
      • 47397

      #3
      Konu: KANOLA ALTIN OLUYOR!

      kdv bu fiyata dahilmidir??? bir çok biodisel ci litre aşına getirilen 65 kuruş vergi için biraktı bu işi
      Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



      HAYDI IPTV YAPALIM

      TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

      LÜTFEN OKUYUN

      Yorum

      • abaküs
        Junior Member
        • 06-08-2007
        • 14

        #4
        Konu: KANOLA ALTIN OLUYOR!

        KDV MALİETLERE DAHİL DEGİLDİR. SATISŞADA
        EVET KDV EKLENECEK

        Yorum

        • sumtas
          Member
          • 06-12-2005
          • 604

          #5
          Konu: KANOLA ALTIN OLUYOR!

          geleceğin yakıtı şimdiden pazarımızı oluşturmalıyız

          Yorum

          • yakupserdar
            Junior Member
            • 12-01-2006
            • 2

            #6
            Konu: KANOLA ALTIN OLUYOR!

            Kanola Yağının
            Bağışıklık sistemini de zayıflattığı, akciğer kanseri ile bağlantılı olduğu, Bugün için bu yağdan ve türevlerinden uzak durmanın daha uygun olacağı belirtiliyor
            http://www.gidaraporu.com/kanola-yagi_g.htm
            Bende ne yapacağımı şaşırdım
            Başka bilgisi olan varsa paylaşmasında fayda var diye düşünüyorum

            Yorum

            • ozkandonmez
              Administrator
              • 30-12-2002
              • 47397

              #7
              Konu: KANOLA ALTIN OLUYOR!

              12 nisan 2008 de kistik fibrozis aile bilgilendirme toplantısında kanola yağındaki omega3 den dolayı tavsiye ediliyordu. Fakat konu ile ilgili olarak uzmanların görüşünü almakta fayda var.

              Bio diesel üretimi öncesinde adını bile duymadığımız kanolo bitkisi ve yağının hızlı bir şekilde yayılmasının bio diesel e bağlı olduğu düşüncesi daha çok ağır basıyor.
              Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



              HAYDI IPTV YAPALIM

              TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

              LÜTFEN OKUYUN

              Yorum

              İşlem Yapılıyor
              X