Tofaş’a milyar dolarlar kazandıracak araç

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • cimbomlu45
    Member
    • 21-07-2006
    • 1811

    Tofaş’a milyar dolarlar kazandıracak araç

    Tofaş’a milyar dolarlar kazandıracak araç

    Tofaş’ın Fiat ve PSA (Peugeot-Citroen) Grubu için üreteceği Minicargo projesinin sır perdesi kalktı. Hafif ticari aracın ilk fotoğrafları ortaya çıkarken, ismi de belirlendi. 07 Ağustos 2007 12:48


    Fiat, Bursalı üreticiyi ihya edecek aracın ismini, Fiorino olarak seçti.

    Test sürüşleri Türkiye ve Avrupa’da büyük bir gizlilik içinde sürdürülen Minicargo’nun kamuflajsız ilk hali görüntülendi. İstanbul Beşiktaş’ta bir dönercinin önünde yabancı plakasıyla yakalanan araç, Fiat Doblo’dan daha küçük boyutları ve VW Caddy’ye benzeyen sportif görüntüsüyle dikkat çekti.

    Tofaş, 350 milyon euro yatırımla ortaya çıkan Minicargo Projesi’ni 3 farklı marka için üreterek otomotiv sektöründe bir ilke imza attı. Hafif ticari aracı, Fiat, Peugeot ve Citroen ayrı isimlerle satacak. Fransız Peugeot ve Citroen, isim konusunda henüz karar vermezken, Fiat 1978’de piyasaya sürülen ve başarılı satış rakamları yakalayan eski hafif ticari araç modeli Fiorino’nun isminde karar kıldı. Böylece yeni bir segment yaratacak araç, Fiat logosu altında Fiorino ismiyle pazarlanacak. Fiorino’nun Cargo, Combi ve binek oto versiyonları olacak.

    Al ya da öde garantisi var

    Tofaş, fikri mülkiyet hakları tamamen Tofaş’a ait olan Minicargo’dan yılda 165 bin adet üretecek. Araçların üçte ikisini PSA Grubu alacak. Uzun dönemli ihracat alım garantisi koşuluna sahip olan araçla Tofaş, yılda 1.1 milyar euro gelir planlıyor.

    Yoğun talep geldi dünya lansmanı öne çekildi

    Minicargo projesine gelen yoğun ilgi nedeniyle lansman tarihi öne alındı. Özellikle aracın en büyük müşterisi olan PSA Grubu’nun isteği üzerine araç 1 ay önce pazara sunulacak. Alınan bu kararla, Minicargo Projesi’nin dünya lansmanı 2008 yılı başına yerine Aralık 2007’ye yetiştirilmeye çalışılıyor. Fiorino, ilk olarak Fiat tarafından yıl sonunda satışa sunulacak. Daha sonra 2008 yılı içinde Peugeot ve Citroen’de sırayla yeni modellerini tüketicilerin karşısına çıkaracak.

    Yeni projelerle ihracat 3 milyar dolara çıkıyor

    Tofaş, sedan modeli Linea, yılda 1.1 miyar euro gelir hedeflediği Minicargo projesi ve Fiat için üretilecek ‘263 kodlu’ yeni hafif ticari araç sayesinde üretim kapasitesini 400 binli adetlere yükseltecek. Şirket önümüzdeki yıldan itibaren ürettiği her 100 aracın 73’ünü dünya pazarlarına gönderecek. Üretim ve ihracatın artması Tofaş’ın bilançolarına olumlu yansıyacak. 2006’da 1.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren şirket, bu rakamı 2009 yılı itibarıyla 3 milyar dolar seviyesine ulaştıracak.

    Vatan
İşlem Yapılıyor
X