Dış piyasalar sakinleşti

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • cimbomlu45
    Member
    • 21-07-2006
    • 1811

    Dış piyasalar sakinleşti

    18.08.2007 12:41


    Dış piyasalar sakinleşti

    Küresel piyasalar, ABD kaynaklı, tutsat (mortgage) kriziyle çalkantılı bir hafta daha geçirdi. Hafta boyunca Latin Amerika'dan Asya'ya Avrupa'dan Amerika'ya borsalar bu çalkantıdan etkilenirken, merkez bankaları da piyasadaki likidite seviyesini kontrol altında tutmaya çalıştılar.
    ABD'nin en büyük tutsat kredisi veren kuruluşu Countrywide Financial şirketinin, perşembe günü 11,5 milyar dolarlık kredi bulduğunu ve bunu kullanacağını açıklaması piyasalara bir süre nefes aldırdı.
    Amerikan Merkez Bankası'nın (FED), Cuma günü borsa açılışına kısa bir süre kala sistemdeki likiditeyi artırmak için iskonto faiz oranlarını yüzde 6,25'den yüzde 5,75'e indirdiğini açıklaması ise piyasalara doping etkisi yaptı.
    FED, ekonomideki olumsuzlukların giderilmesi için gereken tüm önlemleri alacağını açıklarken, büyümenin önündeki risklerin de artış gösterdiğini vurguladı. Amerikan Merkez Bankası, şu an yüzde 5,25 seviyesinde bulunan gösterge niteliğindeki faiz oranlarının düşürülmesi konusunda ise herhangi bir açıklamada bulunmadı.
    FED'in açıklamaları sonrası İMKB'de dahil dünya borsaları hızla yükselişe geçerken, New York Borsası Cuma gecesi haftanın son işlem gününü yüzde 1,82 artışla tamamladı.
    Kapatılmaya çalışılan "carry trade" pozisyonları nedeniyle 112 seviyelerine kadar gerileyen dolar/yen paritesi de 114 seviyelerinin üzerine çıktı.
    Petrol ve altın fiyatları yükseldi
    FED'in iskonto faiz oranlarını düşürdüğünü açıklamasının ardından ABD petrolünün varil fiyatı 71,79 dolara çıktı. Petrol fiyatları, Dean Kasırgası'nın Meksika Körfezi'ndeki petrol tesislerini vuracağı endişesiyle de arttı.
    Bir gün önce petrol fiyatları, kredi krizinin ABD ekonomisini yavaşlatacağı ve petrol talebini aşındıracağı kaygısıyla gerilemişti.
    Altın fiyatları da 9,10 dolar (yüzde 1,4) artarak 667,10 dolara çıktı.
İşlem Yapılıyor
X