Hükümetin memura zam önerisi

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • cimbomlu45
    Member
    • 21-07-2006
    • 1811

    Hükümetin memura zam önerisi

    Hükümetin memura zam önerisi

    Yaklaşık 1 milyon 600 bin memuru ilgilendiren toplu görüşmelerin beşinci turunda hükümet, sendikalara zam ve iyileştirme ile ilgili teklifini iletti. İşte hükümetin önerisi: 27 Ağustos 2007 11:17


    Hükümet ile memur sendikaları arasında sürdürülen toplu görüşmelerin beşinci turu başladı. Hükümetin teklifi, 120 YTL denge tazminatı ve enflasyon farkı.
    Hükümet ile memur sendikaları arasındaki beşinci tur görüşmelerinde zam konusu netleşmeye başladı.
    Hükümet tarafı, memurlar arasındaki maaş farkını azaltmak için düşük maaş alan memurlara 120 YTL denge tazminatı önerdi. Ayrıca tüm memurlara enflasyondan doğan farklar da ödenecek...
    Memurların yüzde 3'ünü oluşturan yüksek maaşlılarla, diğer memurların arasındaki maaş farkını azaltmayı amaçlayan teklifte 120 YTL denge tazminatı ve enflasyon farkından 1.5 milyon memurun yararlanacağı bildirildi.
    Geçen yıl 40+40 YTL denge tazminatı vererek memur maaşları arasındaki farkı düşürmeye başladıklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin Şahin'in, bu yıl da 120 YTL ve enflasyon farkı ile memur maaşları arasındaki dengesizlikleri biraz daha azaltarak, 2008-2010 döneminde tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirttiği kaydedildi.
    Şahin'in denge tazminatı ile ilgili olarak yasal düzenleme yapılması ve bir daha denge tazminatının toplu görüşme masasına gelmesine gerek duyulmaması önerisini de yaptığı ifade edildi.

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığındaki toplantıya, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, yetkili sendikaların genel başkanları ve Kamu İşveren Kurulu üyeleri katılıyor.

    "Önemli bir aşamaya geldik"

    Bircan Akyıldız, Başbakanlık Merkez Binası'na gelişte yaptığı açıklamada, toplu görüşmelerde önemli bir aşamaya geldiklerini söyledi.

    Akyıldız, masaya mali ve sosyal haklarla ilgili taleplerin ne ölçüde karşılanacağının konulacağını ifade etti.

    Hafta sonu Türkiye Kamu-Sen Genişletilmiş İstişare Toplantısı'nı gerçekleştirdiklerini anımsatan Akyıldız, toplantı sonunda mutabakat zaptının imzalanması konusundaki tavır ve samimiyetin sonuna kadar sürdürülmesine karar verildiğini belirtti.

    Akyıldız, toplantıda ayrıca mutabakat zaptı imzalanmasa da siyasi iradenin grev ve toplu sözleşme hakkının önündeki engellerin kaldırılması konusundaki taahhüdünün izlenmesine, mali ve sosyal haklar konusunda kamu toplu iş sözleşmesine paralel olmayan ya da daha düşük tekliflerin gösterilen samimiyeti karşılamayacağına karar verildiğini kaydetti.

    "Mutabakat zaptının imzalanması konusunda Türkiye Kamu-Sen'in ortaya koyduğu tavır ve samimiyeti siyasi iradeden bekleme hakkımız doğmuştur" diyen Akyıldız, şöyle konuştu:

    "Bu samimiyetin bugün ve bundan sonra gerçekleştirilecek toplantılarda devam ettirilmesi dileğimizdir. Ancak bu samimiyetin karşılık bulmaması halinde Türkiye Kamu-Sen olarak iş yavaşlatma ve grev haklarının kullanılması noktasındaki sendikal gücün sonuna kadar kullanılmasının düşünülebileceği kamuoyuna duyurulmalıdır diye değerlendirilmiştir.

    Bu anlamda, Türkiye Kamu-Sen samimi yaklaşımını sürdürecektir ve toplu pazarlık sonucunda bir mutabakat zaptı imzalanması konusundaki samimiyetini yineleyecektir ve mutlaka diyoruz ki bu samimiyeti karşılık görecek ve mutlaka mutabakat zaptı imzalanacaktır."

    "Tavrımızı belirleyeceğiz"

    Her iki konfederasyonun mali ve sosyal haklarla ilgili ortalama talebinin 7 milyar YTL olduğunu dile getiren Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da, bugün itibariyle hükümetin kendilerine verecekleri teklifi görüşeceklerini, bu teklifi yetkili kurullarında görüşerek bundan sonraki tavırlarını belirleyeceklerini söyledi.

    Masaya sadece mali konuların gelmesinin sendikacılık açısından kendilerini rahatsız ettiğini belirten Aksu, memurların özlük haklar, sosyal haklar, demokratikleşme ve çalışma koşulları açısından önemli sorunları olduğunu ve bu sorunların kamuoyunun gündemine gelmemesinin kendilerini üzdüğünü ifade etti.

    Aksu, grev ve toplu sözleşme hakkı konusunda geçen hafta TBMM'de CHP ve DSP'yi ziyaret ettiklerini, bugün de AK Parti'yi ziyaret ederek bu konuda destek isteyeceklerini bildirdi. Aksu, MHP'den ise randevu taleplerine henüz yanıt verilmediğini gelmediğini söyledi.

    Ziyaretlerde DSP ve CHP'nin grev ve toplu sözleşme hakkı konusunda kendilerine sonuna kadar destek vereceklerini bildirdiklerini aktaran Aksu, aynı tavrı AK Parti'den de beklediklerini dile getirdi.

    Yıllık ortalama yüzde 10 zam

    Türkiye Kamu-Sen yetkilileri, tüm kamu görevlilerine gelecek yıl 2 dilim halinde yaklaşık yüzde 15, yıllık ortalama yüzde 10 zam talep ediyor.

    Konfederasyon, bu talebin 2009'da en düşük dereceli memur maaşının bugünkü yoksulluk sınırı olarak hesaplanan bin 130 YTL'ye çekilmesine ve üstüne enflasyon ve refah payı eklenmesine bağlı olduğunu belirtiyor.

    Memur-Sen yetkilileri ise bir kısmı taban aylık bir kısmı denge tazminatı üzerinden olmak üzere memur maaşlarına 250 YTL seyyanen zam yapılmasını ve enflasyon farkı verilmesini istiyor.

    Türkiye Kamu-Sen'in taleplerinin maliyetini 5.3, Memur-Sen'in taleplerinin maliyetinin ise 7 milyar YTL'ye karşılık geldiği ifade ediliyor.
İşlem Yapılıyor
X