Dövize Dikkat...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Dövize Dikkat...

    Arkadaşlar Bugünlerde Dövizin Değerinin (USD) oldukça düştüğünü gözlemlemekteyiz. Ancak dövizle borçlanma konusunda dikkat etmenizi rica ediyorum. Çünkü beklentiler yeni bir dalgalanmanın olacağı yönünde gelişiyor. Ve bu dalga giderek yaklaşıyor. Tüm veriler iyi gelse dahi, bizi etkileyecek olan rüzgarın geleceği yer olarak dış kaynaklar ve özellikle ABD gösteriliyor...

    Saygılarımla...
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    #2
    Konu: Dövize Dikkat...

    Kritik tarih 18 Eylül


    Global piyasalarda ise yüksek riskli mortgage (subprime mortgage) kredileriyle ilgili kaygılar sürerken, ABD ekonomisindeki düşük istihdam verileri, ABD'de muhtemel bir durgunluk kaygısını arttırdı. FED'in faiz indirimi yapması yönündeki beklenti giderek güçleniyor.

    MİLLİYET

    ABD'de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin 4 yıl aradan sonra ilk kez düşüş göstermesiyle piyasaları ikinci dalga mı geliyor? korkusu sardı. Verilerin ardından ABD'de ekonomik durgunluk (resesyon) endişeleri yeniden alevlendi.

    20 YILIN EN BÜYÜK KRİZİ

    Küresel piyasalarda 23 Temmuz'dan bu yana yaşanan sert dalgalanmayı İngiliz uzmanlar '20 yılın en kötüsü şeklinde yorumlarken, ABD'li uzmanlar '1929 buhranı sonrasını hatırlatıyor' sözleriyle tanımlıyor. İngiliz The Times gazetesinin internet sitesindeki habere göre bankacılar, küresel piyasalardaki olumsuzluklar nedeniyle karamsar bir tablo çiziyor. Ülkenin en büyük 5 bankasının yöneticileri dalgalanmayı son 20 yılın en kötü piyasa şartları olarak nitelendirirken, yaşanan olayın bir likidite değil sermaye sorunu olduğunu belirtiyorlar. Uzmanlar, likidite bakımından rahat görünen bankalar bile son dönemde günlük işlemleri bile çevirebilecek nakde sahip olup olmadıkları konusunda şüpheye düşmeye başladılar yorumunu yapıyor.

    ABD'li mortgage kredileriyle bağlantısı olan 380 milyar dolarlık kaynağın dünyada dolaşıyor olması ve bu riskin kimin üzerinde olduğunun bilinmemesi, tedirginliği artırıyor. Uzmanlar bu durumun, merkez bankalarının faiz müdahalelerini daha da önemli hale getirdiğinin altını çiziyor. Dalgalanmanın tedirgin eden bir başka boyutu ise krizin başka yönlere sıçrayıp sıçramayacağı. Bankacılara göre, kriz daha şimdiden bankaların çalışma şekillerini değiştirmiş durumda.

    İngiliz Bankacılar durumu böyle özetlerken, ABD'li uzmanlar geçmişten bir örnekle kirizi ilişkilendiriyor: 1929 yılındaki büyük ekonomik buhran ve sonrasındaki 1930'lu yılların dünyası. O dönemde kredi pazarının yön kaybettiğini vurgulayan uzsmanlar, bugün yaşananların da benzerlik taşıdığına dikkat çekiyor ve o dönemden sonraki ikinci en büyük finansal buhran değerlendirmesini yapıyor.

    GÖZLER FED'DE...

    Piyasa oyuncuları ise nefeslerini tutmuş, ABD Merkez Bankası'nın (FED) 18 Eylül'deki toplantısını bekliyor. Geçtiğimiz hafta FED'in üst düzey yetkililerinin yaptıkları konuşmalar kafaları karıştırmış durumda. FED yetkilileri açık açık, riske giren ve yanlış kararlar alan yatırımcıları kurtarmanın görevleri olmadığını ifade ediyor. Ancak, piyasalar 18 Eylül'de FED'den faiz oranlarını düşürmesini bekliyor. Özellikle istihdamın azalması ve ekonomideki canlılığın sağlanamaması, durgunluğu önlemek için faiz düşürme beklentilerini de güçlendirdi.

    Bankacıların tek korkusu ise FED Başkanı Bernanke'nin, Eski Başkan Alan Greenspan gibi krizin çözümünü faiz silahıyla değil, piyasanın kendi dinamiklerine bırakmayı tercih etmesi.

    FED'in bu ay yapacağı toplantıda, halen yüzde 5,25 olan politika faiz oranlarını indireceği, ancak bu indirimin ne oranda gerçekleşeceği bilinmiyor. Bu yönde alınacak kararın piyasaya huzur vereceğine ise kesin gözüyle bakıyorlar.

    Öte yandan Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) faizleri artırmayacağına yönelik yaygın görüş birliği, 'carry trade' e yönelik ilgiyi de yeniden artırmış durumda. Gelişmekte olan ülkeler içinde en yüksek reel faiz veren ülkelerin başında gelen Türkiye'ye yönelik yabancı ilgisinin önümüzdeki dönemde de sürmesi bekleniyor.

    Yorum

    • sat70
      Junior Member
      • 03-09-2005
      • 198

      #3
      Konu: Dövize Dikkat...

      Malum bizde dalgalı kur uygulanıyor. Dalgalanma olması, dövizin vatandaşla dalga geçmesi normal. Tabi bu dalgaların vatandaşı boğacak boyutta olmaması lazım.

      Yorum

      • RARELY
        Senior Member
        • 04-11-2004
        • 6810

        #4
        Konu: Dövize Dikkat...

        Dolarda aşağı hareket azalarak devam ediyor... Şu anda 18 Eylül'e kadar (Açıklamaların Yapılacağı Tarih) Herkesin Pozisyonunu Koruduğu Görülüyor...

        Arkadaşlar Şu Andaki Ortam Malesef Güven Ortamı Değil...

        Beklemenizde Yarar Var...

        Saygılarımla...

        Yorum

        • RARELY
          Senior Member
          • 04-11-2004
          • 6810

          #5
          Konu: Dövize Dikkat...

          Dolara müdahale gelir mi?

          Tüm dünyada kan kaybeden dolar içeride de 1,28'in altına indi. Doların, 1.26'nın altına düşmesini beklemediklerini belirten uzmanlar, Merkez Bankası'ndan doğrudan müdahale beklemiyor.

          Alp SÜER / REFERANS GAZETESİ

          ABD Merkez Bankası'nın (FED) 18 Eylül'deki toplantısında faiz indirimi yapacağına kesin gözüyle bakılırken, dolar da gelişmiş ülke para birimleri yanında Türk Lirası karşısında da değer yitirmeyi sürdürüyor.

          Dolar, euro karşısında bugüne kadar ki en düşük seviyelere gerilerken, dolar kuru da 1.27 YTL'li seviyelerde hareket ediyor. Doların, 1.26 YTL'nin altına düşmesini beklemediklerini belirten uzmanlar, Merkez Bankası'ndan (MB) piyasalara dorudan alım yoluyla müdahale olasılığının ise çok zayıf olduğuna dikkat çektiler. Doların, Türk Lirası karşısında değer kaybetmesinin en önemli nedeni, FED'den faiz indirim beklentisi. 18 Eylül'deki toplantıda FED'in faizleri indireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

          Euro tarihi zirvede

          İkinci bir neden, doların, uluslararası piyasalarda da değer kaybetmesi. Euro, dolar karşısında kullanılmaya başladığı 1999 yılından beri en yüksek seviyeye çıkarken, parite 1.39 seviyesine de yaklaştı. Gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek faizi veren ülkelerden biri olan Türkiye'ye ilginin sürmesi, YTL'yi dolar karşısında güçlendiriyor. Doların, YTL karşısında değer kaybının, FED'den faiz indirim beklentisi ile ilgili olduğunu belirten Turkish Bank Hazine Müdürü Alev Sıcakyüz, doların 1.27 YTL'nin altına düşmesini beklemediğini vurguluyor.

          İyimser hava sürer

          FED'in faiz indirimi ile ilgili beklentilerin doları diğer para birimleri karşısında değer kaybettirdiğini belirten Ak Yatırım Hazine Bölümü Müdür Yardımcısı Uğur Özer, İç piyasada da büyük bir tedirginlik yok. Bu nedenle doların bir miktar daha düşebileceğini tahmin ediyorum diyor. FED toplantısına kadar Türkiye'de iyimser havanın korunmasını beklediğini belirten Alternatifbank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin, doların 1.27 YTL'nin altına gerilemesini beklemiyor. YTL, euro karşısında da güçlenirken, euro kuru 1.76 YTL'li seviyelerde hareket ediyor. Ancak, euro'nun YTL karşısında değer kaybı daha düşük. YTL, yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 10'un üzerinde değer kazanırken, euro karşısında ise yaklaşık yüzde 5 değer kazandı.

          Yorum

          • sez1124
            Junior Member
            • 19-10-2007
            • 2

            #6
            Konu: Dövize Dikkat...

            ben 1.290 dan dolar aldım acaba ne zaman bu seviyelere gelir bilgisi olan var mı

            Yorum

            • RARELY
              Senior Member
              • 04-11-2004
              • 6810

              #7
              Konu: Dövize Dikkat...

              Originally posted by sez1124 View Post
              ben 1.290 dan dolar aldım acaba ne zaman bu seviyelere gelir bilgisi olan var mı
              Soru tarafıma özel mesaj yolu ile de iletildiğinden tekrardan özel mesaj yolu ile cevaplandırılmıştır...

              Saygılarımla...

              Yorum

              İşlem Yapılıyor
              X