Gelir Vergisi Maratonu Başlıyor...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Gelir Vergisi Maratonu Başlıyor...

    GELİR VERGİSİ MARATONU BAŞLIYOR...

    Maliye Bakanlığı, Gelir VergisiKanununda yapılacak değişikliklerle, sermaye kazançları ve diğerkazançların ayrı ayrı vergilendirildiği ikili bir yapılanmaya gitmeyehazırlanıyor. Vergi kaçağı ile daha etkin mücadele için de, yeni Vergi GüvenlikMüesseselerinin devreye sokulması planlanıyor. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, GelirPolitikaları Genel Müdürlüğü ve Vergi Konseyi, yeni Gelir Vergisi Kanunuiçin bir kez daha kolları sıvadı. Geçen yılın ikinci yarısında başlatılan ancak seçimler nedeniyle yarımkalan Gelir Vergisi Kanununun yeniden düzenlenmesi çalışmalarındaöncelikle mevcut sistem ile yabancı ülke uygulamaları masaya yatırıldı.Sisteme yönelik eksiklikler irdelenirken, özellikle mevcut Kanununkarmaşık bir hale geldiği, mali milat ve hayat standardınınkaldırılmasının ardından da vergi kayıp ve kaçağına karşı elde hiçbirgüvenlik müessesesi kalmadığı belirtildi. Yabancı ülke uygulamalarından da yararlanılan yazılım çalışmasında,ülkemizde Gelir Vergisi Kanunu´nun yatırım araçlarınınvergilendirilmesini düzenleyen geçici 67´inci maddesi ile kısmenuygulamada bulunan ikili (dual) vergi sisteminin yeni dönemde tamamıylahayata geçirilmesi görüşü benimsendi. Sermaye kazançları ile diğer kazançların ayrı ayrı vergilendirilmesiniöngören bu sistem ile sermaye gelirleri sabit ve düşük oranlı vergiyetabi tutulacak. Diğer kazançlar ise artan oranlı tarifedenvergilendirilecek. İkili sistemde, kar paylarında çifte vergileme sözkonusu olmayacak. Artan oranlı tarife ile ilgili dilim sayısı da, budönem olmasa bile ileriki yıllarda OECD standartları dikkate alınarakazaltılacak. Bu arada yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağı için hazırlanan bir raporagöre, dual sistem, OECD ülkelerinin de en çok tercih ettiği vergilemerejimi olarak belirleniyor. Aralarında Avusturya, Hollanda, Fransa,İtalya, Çek Cumhuriyeti, Belçika, Polonya, Yunanistan ve Japonya´nın dabulunduğu çeşitli ülkeler, bu sistemi ´´Semi Dual´´ olarak daadlandırılan ikili bir yapı içinde yürütüyor. İncelemeye alınan ülkelerde gelirin tanımında ise farklılıklarbulunuyor. Almanya´da gelirin tanımı içerisinde tarım ve ormancılık,ticari, işletme ve serbest meslek kazançları, ücretler, menkul sermayeiratları, gayrimenkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratlara yerveriliyor. Hollanda´da ise gelir, ´´Bir ekonomik aktivite sonucunda meydana gelme,gelir elde edilmesi amacı gütme ve makul bir kar beklentisi olma´´koşuluna bağlanıyor.

    -GÜVENLİK MÜESSESELERİ GELİYOR-

    Öte yandan yeni Gelir Vergisi Kanununda, yeni güvenlik müesseselerine deyer verilecek. Taslağın yazımını üstlenen Komisyon, kontrol edilen yabancı şirketlerleilgili güvenlik hükümlerinin yanı sıra transfer fiyatlandırması, kazançkarinesi, ön kontrollü beyanname, sektörel marj belirlenmesi gibiçeşitli alternatifler üzerinde çalışıyor. Bu konudaki çalışmalarda da, yabancı ülke uygulamalarından yararlanıyor.Gelir Vergisi Raporunda, Almanya´nın vergi kayıp ve kaçağına yönelikgüvenlik müesseseleri şu şekilde sıralanıyor: ´´-Mükellefin vergi dairesine kendisinden istenilen tüm bilgiyisağlamaması durumunda, vergi dairesi resen tarhiyat yetkisine haiz. -İşverenler, çalışanların ücretlerinden ilgili yasal kesintileriyaptıktan sonra vergi dairesine ödüyor. Her çalışan da, bağlı olduğuyerel belediyeden ücret vergisi kartı edinmek ve işverenine vermekzorunda. Bu kart, sene içinde edinilmiş olan ücretleri, ücret üzerindenyapılan yasal kesintileri ve işverenin ödediği sosyal güvenlikprimlerini gösteriyor. -Vergi kaçakçılığı ve vergisel suçları tespit etmek için Convera´sRetrievalWare adında özel bir yazılım programı uygulanıyor. Bu program,çeşitli kaynaklardan toplanan büyük ölçekteki vergilerin mali idaretarafından vergi suçlarının saptanmasında kullanımına yardımcı oluyor. -Eğer mükellefin geliri stopaja tabi değilse ve vergi yükümlülüğünün 200Avro ya da daha fazla olduğu tahmin ediliyorsa, vergi dairesi bir öncekisenenin gelirini göz önünde bulundurarak, 3 ayda bir ödenecek gelirvergisini belirliyor. Fazla ödenen vergi mükellefe ya iade ya daödenecek vergilerden mahsup edilir.´´ Raporda, Hollanda´da ise sosyal güvenlik numarası olmayan kişininbankada hesap açtıramadığı, her bankanın da, yıl sonunda, mükelleflerinbağlı olduğu vergi dairesine, söz konusu kişilerin bankadaki hesaplarınailişkin hesap hareketlerini göndermek zorunda olduğuna dikkat çekildi.

    -BASİT USULE SON-

    Yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağıyla, halen yaklaşık 900 bin esnafıilgilendiren basit usulde vergilemeye son verilmesi de planlanıyor. Üzerinde konuşulan yeni sisteme göre, belirlenecek limitlerin üzerindegetirisi olan basit usul mükellefleri, gerçek usule geçirilecek. Yıllıkgeliri, asgari ücretin 2-2,5 katını aşmayanlar için ´´Vergiden MuafEsnaf Belgesi´´ düzenlenecek. Bu gruba girenlerden yılda en fazla 2taksitte cüzi miktarda standart bir vergi alınacak. Bunların dışında kalanlar ise işletme defteri tutacak ve oluşan gelirrakamı üzerinden vergi ödeyecek. Gelir Vergisinin yeniden yazımı çalışmaları sırasında dolmuşçu vetaksicilerin durumu da belli olacak. Maliye bürokratları, bu kesim içinde özel bir vergileme rejimi üzerinde duruyor. Bu grup için de, vergi dairesi, belediye, ticaret odası ve ilgili meslekodası temsilcilerinden oluşan bir komisyonun her hat ve durak için tektek ortalama kazanç belirlemesi, şoför esnafının beyan ettiği gelirin debu rakamın altında kalmaması üzerinde duruluyor.

    -ÇALIŞMALAR ARALIK BAŞINA KADAR BİTİRİLECEK

    Maliye Bakanlığı yetkilileri, IMF´nin de yakından ilgilendiği GelirVergisi Kanununun yeniden yazımı çalışmalarının Aralık başına kadarbitirilmesinin hedeflendiğini bildirdiler. Yılın son ayında Başbakanlığa gönderilmesi düşünülen düzenlemenin, 2008Bütçe görüşmeleri nedeniyle bu yıl yasalaşmasının zor olduğunu kaydedenyetkililer, ´´Yeni Gelir Vergisi Kanunu, 2008 yılının ilk yarısındayasalaşmış olur. Bazı hükümleri yıl içinde, bir bölümü de 1 Ocak 2009´dayürürlüğe girebilir. Ancak, uygulama Tebliğleri de çıkarılarak,düzenlemenin bütün hükümleriyle birlikte 2009 yılı başında yürürlüğegirmesi de söz konusu olabilir. Bu siyasi iradenin kararına bağlı´´dediler.

    -VERGİ USUL KANUNU DA SIRADA-

    Bu arada yeni Gelir Vergisi Kanunu çalışmalarında yer alan VergiKonseyi, Vergi Usul Kanunu´nun yeniden yazılmasına dönük teknikçalışmaları da başlattı. Oluşturulan Komisyonlar, öncelikle yabancı ülke uygulamalarını masayayatıracak. Ardından da mevcut Kanunun eksik ve uygulama imkanı kalmayanhükümleri çıkartılacak. Yeni Gelir Vergisi Kanununun yasalaşmasınınardından bu defa yeni Vergi Usul Kanun Taslağının yazılımına geçilecekve bu düzenleme de önümüzdeki yıl içinde Başbakanlığa sunulacak.
İşlem Yapılıyor
X