Petrolde korkutan spekülasyon...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Petrolde korkutan spekülasyon...

    Petrolde korkutan spekülasyon



    Petrol fiyatları tarihinde ilk kez 81 doların üzerine çıkarak rekor kırdı. Petroldeki yükselişte, artan talebin petrol stoklarını eriteceği ve kış aylarında sıkıntı yaşanabileceğine yönelik spekülasyonlar etkili oldu.

    hurriyet.com.tr

    ABD Enerji Bakanlığı'nın petrol stok raporu yarın açıklanacak. Analistler, son 10 haftanın dokuzunda düşen stoklarda muhtemelen yeni bir düşüş olacağını öngörüyor.

    Petroldeki artışın arz talep dengesizliğine ilişkin tedirginliklerden kaynaklandığını ifade eden uzmanlar, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faizleri indireceğine yönelik beklentilerin de bu korkuları beslediğini kaydediyor. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de faiz indirimi ile birlikte ekonomik aktivitenin tekrar canlanması ve buna paralel olarak petrol tüketiminin yüksek seyredecek olması, piyasada dengelerin 80 doların üzerindeki fiyatlarda oluşmasına eden oluyor.

    Petromatrix direktörü Olivier Jakob, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, piyasada çok kuvvetli bir momentum olduğuna dikkat çekti. Jakob, piyasada faizler indiğinde petrol tüketiminin artacağına yönelik beklentiler ağır basıyor diye konuştu.

    Uluslararası piyasalarda işlemlerin başladığı tarih olan 1983 yılından bu yana ham petrol fiyatları ilk kez bugün 81 doların üzerini gördü. Londra'daki işlemlerde ise Brent petrol 77.35 dolara çıktı. ABD petrolü ile Avrupa'da işlem gören petrol fiyatları arasındaki bu fark, ABD stoklarına ilişkin düşüş beklentilerinden kaynaklanıyor.

    ABD'de petrol stokları haziran ayı sonunda 354 milyon varil ile zirveye çıktıktan sonra düşüşe geçti. Düşüş temmuz ayı sonlarında hızlandı. Haziran ayı sonuna göre stokla yüzde 8.9 daha düşük seviyede bulunuyor.

    Öte yandan geçtiğimiz günlerde günlük 500 bin varillik üretim artışı kararı alan OPEC, yeni bir indirime taraftar değil. Libya Petrol Bakanı Shokri Ghanem, bunu düşünmek için çok erken olduğunu söyledi.

    Petrol fiyatları eylül ayı başından bu yana yüzde 9.6 değer kazandı. Bu artışta arz talep dengesizliğine ilişkin endişelerin yanında kasırgaların Meksika Körfezi'ndeki üretimi tehdit etmesi ve düşük çıkan stok rakamları etkili oldu.
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    #2
    Konu: Petrolde korkutan spekülasyon...

    Petrol 85 doları aşacak



    Uluslararası yatırım danışmanlık ve bankacılık şirketi GoldmanSachs, petrolün varil fiyatının yıl sonuna dek 85 doları aşacağını tahmin ediyor.

    Uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatının geçen cuma günü bir ara yeni bir rekor olan 80,36 doları bulmasının ardından, daha önce yıl sonu fiyatının 72 dolar civarında olacağını ön gören Goldman Sachs tahminini yukarı çekti.

    Goldman Sachs'ın açıklamasında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) geçen hafta günlük üretimini 500 bin varil artırma kararının talebi soğutmaya yetmeyeceği, yıl sonuna dek 85 doları aşması beklenen petrolün varil fiyatının 90 doları bile bulabileceği belirtildi. Banka, gelecek yıl için ortalama 85 dolar olması beklenen petrol varil fiyatının yıl sonunda 95 dolara ulaşacağı tahmininde de bulundu.

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X