Enerji Zirvesi Başladı...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Enerji Zirvesi Başladı...

    ENERJİ ZİRVESİ BAŞLADI

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının evsahipliğinde düzenlenen ´´enerji zirvesi´´ başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Toplantı Salonu´nda yapılan zirveye,Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Maliye Bakanı KemalUnakıtan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Çevre veOrman Bakanı Veysel Eroğlu katılıyor. Zirvede ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı üst düzeybürokratlarının yanı sıra Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakçı, MaliyeBakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık,Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş, Türkiye ElektrikDağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürü Haşim Keklik ile EPDKtemsilcileri yer alıyor. Enerji bürokratlarının brifingi ile başlayacak zirvede, elektrikte arzgüvenliği için kısa ve orta vadeli atılması gereken adımlar, enerjiKİT´lerinin mali durumları, yatırımları ve gelecek vizyonları, elektrikdağıtımı ve üretimine ilişkin yapılması planlanan özelleştirmeler ileelektrik fiyatlarının değerlendirilmesi bekleniyor. Bu arada, daha önce zirveye katılacağı duyurulan Devlet Bakanı MehmetŞimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte ABD gezisine çıktığıiçin zirveye katılamadı.
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    #2
    Konu: Enerji Zirvesi Başladı...

    Enerji zirvesi sona erdi



    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik tarifelerinde bir zam hesabı yapıldığını, ancak bunun değerlendirilip açıklanacak hale gelmediğini bildirdi.

    AA

    Bakan Güler, yaklaşık 2,5 saat süren ve basına kapalı gerçekleşen “Enerji Zirvesi”nin ardından yaptığı açıklamada, toplantıda, elektrik enerjisi, tarifeler, üretim ve dağıtımda özelleştirmeler ve kuraklık gibi konularda detaylı görüşme yaptıklarını söyledi.

    Toplantının, bazı basın ve yayın organlarında yer aldığı gibi elektriğe zam toplantısı olmadığını vurgulayan Bakan Güler, “bu da toplantımızın gündem maddelerinden biriydi, fakat tek gündem maddesi değildi” dedi.

    Basın mensuplarının, söz konusu toplantıda elektrik tarifelerinin değerlendirilip değerlendirilmediğini sormaları üzerine bakan Güler, elektrik tarifelerinde bir zam hesabı yapıldığını, ancak bunun değerlendirilip açıklanacak hale gelmediğini söyledi.

    Kendilerinin enerji konusunda çalışmaları programladıklarını anlatan Güler, önümüzdeki döneme ilişkin, alınacak tedbirler, izlenecek yol ve ortaya konulacak tablonun, bir haftalık çalışma içinde ortaya çıkacağını bildirdi.

    Güler, “amacımız bütün dünyada da önemli bir durumda olan enerji konusunda, bilhassa elektrik enerjisi konusunda, ileriye dönük sağlıklı şekilde sistemi netleştirmek. Bunun içinde yatırım ortamı var, fiyat durumu var, tarifeler var, mevcut yatırımlar ve bunların takip edilmesi var, içinde bulunduğumuz kuraklıkla ilgili alınması gereken tedbirler var” şeklinde konuştu.

    Yorum

    • RARELY
      Senior Member
      • 04-11-2004
      • 6810

      #3
      Konu: Enerji Zirvesi Başladı...

      Elektrik zammı haftaya kaldı



      Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik zammı konusunda çeşitli hesaplar yaptıklarını, zam konusunun bir hafta içinde netleşeceğini belirtti.

      RADİKAL

      Güler elektrik üretiminin dağıtımla eşzamanlı özelleştirilmesini ve rehabilite et-yap-işlet modeli çerçevesinde gerçekleştirilmesini düşündüklerini söyledi.

      Enerjide arz güvenliği, enerji yatırımları, özelleştirme ve fiyat tarifesi konularını görüşmek üzere ekonomik koordinasyondan sorumlu Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında Enerji Bakanı Hilmi Güler, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile ilgili kamu kuruluşlarının yöneticileri toplandı. Bakanların katıldığı bölüm 2,5 saat sürdü, toplantı daha sonra Güler başkanlığında bürokratlarla devam etti.

      Toplantının ardından açıklama yapan Güler, bir soru üzerine bürokratların tarife değişikliği dahil her şey üzerinde son düzenlemeleri yapacaklarını kaydetti. Güler elektrik zammı ile ilgili olarak, Enerji Bakanlığı'nda, TEDAŞ'da, Hazine'de hesaplar yapıldı. Ama değerlendirilip tek bir biçimde açıklanacak hale gelmedi. Devlet Bakanı Şimşek ve Başbakan ve görüşeceğiz dedi. Toplantının zam toplantısı olmadığını dile getiren Güler enerji sektöründe yapılması gerekenlerin ele alındığını ifade etti.

      Vetolu nükleer enerji yasası Meclis'e geliyor

      BOTAŞ'ın vergi borçları konusunda Bakan Unakıtan ile görüşüp görüşmediğinin sorulması üzerine Güler, böyle bir görüşmenin olmadığını belirtirken, bütün KİT'lerin belediyeler ile kamu kuruluşları ile alacak verecek durumu olduğunu, ama enerji KİT'lerinin bir nakit akışı sorunu olmadığını savundu. Güler bir soru üzerine 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iki maddesi veto edilen nükleer enerji yasasının Meclis açıldıktan sonra yeniden ele alınacağını söyledi.

      Yorum

      • RARELY
        Senior Member
        • 04-11-2004
        • 6810

        #4
        Konu: Enerji Zirvesi Başladı...

        2008'den itibaren geçerli olmak üzere %15'lik Bir Zam Bekleniyor...

        Yorum

        • RARELY
          Senior Member
          • 04-11-2004
          • 6810

          #5
          Konu: Enerji Zirvesi Başladı...

          Elektriğe zam oranı yarın netleşecek

          Elektrik fiyatlarına yapılacak olası zammın oranı, yarın ilgili bürokratların yapacağı toplantıda belirlenecek ve öneri olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

          CNNTURK

          Dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ev sahipliğinde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile ilgili bürokratların katılımıyla yapılan 'enerji zirvesinin' ardından, yarın tekrar teknik düzeyde bir toplantı yapılmasına karar verildi.

          Buna göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Vekili Selahattin Çimen başkanlığında, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Müsteşarlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) ve enerji bürokratları yarın tekrar bir araya gelecek.

          Toplantıda, TEDAŞ'ın 2008'i zarar etmeden kapatabilmesi için, elektrik birim fiyatlarına ne kadar zam yapılacağı değerlendirilecek ve mevzuat açısından neler yapılabileceği tartışılacak.

          Toplantıda, yapılacak zammın önümüzdeki ekim ayı mı, yoksa 2008 Ocak ayından itibaren mi başlayacağı konusunda da görüş alışverişinde bulunulacak ve elektrik tüketiminde belli miktarı aşan abonelere 'yüzde 50 zamlı' fiyat uygulanması önerisi de değerlendirilecek.

          Kamunun tekrar yatırımlara başlaması önerisi benimsenmedi

          Dünkü enerji zirvesinde TEİAŞ yetkilileri, elektrikte arz güvenliği tehlikesi konusunda olası senaryoları sundu. Kurumla ilgili detaylı bir sunum yapan TEDAŞ yetkililerinin de, yüzde 14 - 15 düzeyinde bir zam yapılırsa 2008 yılını zarar etmeden kapatabileceklerini söyledikleri öğrenildi.

          Diğer enerji KİT'leri ise kendi aralarındaki nakit akışının sağlanması açısından zam ihtiyacının TEDAŞ'ın belirlediği miktardan daha fazla olması gerektiğini kaydetti.

          Enerji Bakanlığı yetkilileri elektrik konusunda özel sektörün yeterince yatırım yapmadığına dikkati çekerken, kamunun tekrar yatırıma başlaması konusunu görüşe açtılar.

          Toplantıda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kamunun tekrar yatırımlara başlaması önerisine sıcak bakmazlarken, Bakan Ekren'in Serbest piyasadan bahsediyorsanız, piyasalara doğru sinyal vermeniz gerekiyor dediği öğrenildi.

          Yorum

          İşlem Yapılıyor
          X