Belgelerle küllerinden doğan devlet...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Belgelerle küllerinden doğan devlet...



    "İnsanlık tarihi daha önce öyle bir savaşa şahit olmamıştı. Bu savaş, senaryosu çok evvelden yazılmış bir oyunun sahneden sergilenmesi gibiydi. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar planlamışlar, hatta bunda büyük ölçüde başarılı da olmuşlardı.
    Ama bir şeyi unuttuklarını çok geç fark ettiler: Türk Milleti’nin bağımsızlığına olan düşkünlüğünü…"
    Yazarımız Prof. Dr. Osman Özsoy'un Timaş Yayınlarından çıkan kitabı Kurtuluş Savaşı işte bu tarihin bu anlamlı savaşınının az bilinen ya da bilinmeyen yönleri ile Türk milletininin bağımsızlığa olan düşkünlüğünün gerçek ölçüsünü, insanlar, olaylar ve belgeler ışığında biraz daha aydınlığa çıkartıyor...
    İstanbul’a düşman çizmesi ayak basmasına rağmen sabrını yine de koruan ve gelişmeleri sabırla izleyen Türk Milleti'nin İzmir’in işgaliyle birlikte nasıl ayağa kalktığına dikkat çekiyor Prof. Dr. Osman Özsoy ve işin başa düştüğü o anda Türk halkının yediden yetmişe bütün unsurlarıyla nasıl kahmanlık destanları yazdığını ifade ediyor.
    İnsanlık tarihinin o güne kadar şahit olduğu en göz alıcı kahramanlıklar ve fedakârlıklar zinciriyle bir Milletin küllerinden yeniden doğuşunu anlatan kitap, sadece Türk Tarihi’nin değil, insanlık tarihinin en kritik dönemine ilişkin çok geniş bir referans sunuyor.
    Kurtuluş Savaşı'nı okurken göreceksiniz ki, bu kitap 90 sene öncesinden adeta bugünleri anlatıyor gibi. Kitabın ortaya koyduğu fotoğraf, günümüzde bölgemizde yaşanan ve yaşanması muhtemel olaylara geniş bir perspektiften bakma fırsatı vermektedir.
    Bağımsızlık mücadelesini, oluşturduğu bir parlamento etrafında yürüten, bu konudaki yetkiyi de tamamen temsile dayalı bir yöntemle ve günümüzün çağdaş demokrasilerini kıskandıracak şekilde savaş ortamında gerçekleştiren dünyanın ilk ulusu Türk Milleti olmuştur.
    Kurtuluş Savaşı başlarken Türk Milleti’nin karşısında yer alan dünyadaki hiçbir iktidar sahibi, savaşın sonunda yerini koruyamamıştır. Bu büyük zafer, dünyadaki tüm ezilen uluslara bir örnek ve umut kapısı olmuştur.
    Kurtuluş Savaşı adlı eserde, bir yandan büyük devletlerin günümüzde bile hâlâ geçerliliğini koruyan Anadolu topraklarına yönelik çıkar hesaplarının içyüzünü ve arka planını görürken, diğer yandan, Milli Mücadele dönemi İstanbul’undaki işbirlikçi siyasetçi, gazeteci, işadamı, bilim adamı, kişisel çıkarları uğruna işgalcilerle dirsek temasına bulunan her sınıftan insanı yakından tanıma fırsatı bulacaksınız. Kuşkusuz bu tablo, günümüzde ve gelecekte karşılaşılabilecek benzer olayları daha yakından gözlemleme ve kavrama açısından da katkı yapacak bir nitelik taşımaktadır.
    Kitabın farkı…
    Bu kitap, döneme ilişkin yayınlar arasında bugüne kadar arşiv belgelere dayalı olarak yazılmış en kapsamlı eser durumundadır.
    Yerli yabancı çok sayıda kaynağa ve belgeye dayanarak hazırlanan kitapta 1300 arşiv belgesine ve 2115 dipnota yer verilmesine rağmen, kitabın metninin bir roman akıcılığında olması dikkatlerinizden kaçmayacak ve bir solukta okuyacaksınız.
    Bu soruların Cevabı Bu Kitapta
    Aşağıdaki soruların cevabını Kurtuluş Savaşı kitabında:
    - Türk Kurtuluş Savaşı nasıl finanse edildi?
    - İhtiyaç duyulan silahlar nereden ve nasıl temin edildi?
    - Türkiye silah üreten ülkelerle savaş halinde olduğu halde başta uçak olmak üzere ağır silahlar nasıl sağlandı?
    - Halk nasıl örgütlendi?
    - Mustafa Kemal Paşa’nın Milli Mücadele boyunca Padişah Vahdettin, İstanbul Hükümeti ve Osmanlı Genelkurmay’ı ile ilişkileri oldu mu?
    - İşgalciler tüm haberleşme kaynaklarına el koyduğu halde gerek ülke içinde gerekse de dünya ile iletişim nasıl sağlandı?
    - Mustafa Kemal’in en zorlandığı tarihi anlar neler oldu?
    - Türk Kurtuluş Savaşı’nın kırılma anları nelerdi?
    - Türk Kurtuluş Savaşı’nın genel karakteristiği militarist olması mıdır, sivil olması mı?
    - Yabancı istihbarat örgütlerinin çalışmalarına karşı istihbarat faaliyetleriyle nasıl karşılık verildi?
    - Sevr’de üzerinde en çok tartışılan konunun Ayasofya olması ne anlama geliyor?
    - Mustafa Kemal Paşa askerlikten ve tüm görevlerinden istifa ettiği halde lider olarak nasıl kaldı ve kendisine meşruiyet sağlayan gerçek güce nasıl ulaştı?
    - İşgalcilerle işbirliği yaparak ülkesine ihanet eden siyasetçi, bürokrat, asker, gazeteci ve işadamları kimlerdi?
    - Saltanat kaldırılırken Meclis’te neler yaşandı?
    - Mustafa Kemal Paşa savaş boyunca gizliliği nasıl sağladı, itilaf devletlerini birbirine nasıl düşürdü, aralarındaki rekabetten nasıl yararlandı?
    - Türk Kurtuluş Savaşı’nın iyi anlaşılması günümüzde yaşadığımız olayları daha iyi anlamımıza hangi açıdan katkıda bulunmaktadır?

    Saltanattan Cumhuriyete Kurtuluş Savaşı, Prof. Dr. Osman Özsoy’un 12 yıllık çalışmasının ürünü.
İşlem Yapılıyor
X