Enflasyonda düşüş 2008`de

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • RARELY
    Senior Member
    • 04-11-2004
    • 6810

    Enflasyonda düşüş 2008`de

    Enflasyonda düşüş 2008`de



    IMF'nin 'Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, Türkiye enflasyonda hedefe 2008'de yaklaşacak. Enflasyon 2008'de yüzde 4.6 olacak. Cari işlemler açığı ise bu yıl GSMH'nin yüzde 7.5'i, 2008'de ise yüzde 7'si düzeyinde olacak

    RADİKAL

    Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye'nin 2008 yılında ekonomisindeki düzelmenin sürmesini bekliyor. IMF tahminlerine göre, Türkiye'de, TÜFE cinsinden enflasyon bu yıl yüzde 8,2 olarak gerçekleşirken, bu oran 2008 yılında yüzde 4.6'ya gerileyecek.

    IMF'nin 'Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, Türkiye, yükselen Avrupa piyasaları içinde, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkeler grubunda yer alıyor.

    Rapora göre, Türkiye, gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) temelinde bu yıl yüzde 5, gelecek yıl da en az yüzde 5.3 oranında büyüyecek. Yine aynı raporda yer alan verilere göre, GSYH temelinde, cari işlemler açığı bu yıl yüzde 7.5 oranında olurken, gelecek yıl bu oranının yüzde 7'ye gerilemesi bekleniyor.

    IMF raporuna göre, 'genel hükümet dengesi'nin, yine GSYH temelinde, bu yıl yüzde 0.8 oranında açık vermesi bekleniyor. Bu açık oranı gelecek yıl ise yüzde 0.5 seviyesine gerileyecek.

    'Türkiye daha az etkilendi'

    Raporda, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu yükselen Avrupa piyasalarının, piyasalarda meydana gelen dalgalanmadan etkilendikleri ancak yine de bu etkinin diğer bölgelere göre daha az olduğu ve bu piyasaların çabuk toparlandığı vurgulandı.

    AB üyesi dışındaki Yükselen Avrupa piyasalarının, mali kuruluşların güçlendirilmesi, enflasyonla mücadele, kurumsal ve şirketsel olarak daha etkin yönetim, kreditörlerin hakları ve sermaye piyasaları konusunda yoğunlaşmaları gerektiği belirtildi. Bu arada Türkiye'nin, iyi bir kamu kâğıtları piyasasına sahip olduğuna da dikkat çekiliyor.
    Raporda, Türkiye gibi AB'ye aday ülkelerin reformlarını sürdürmeleri halinde, AB'ye daha çok uyumlu hale gelecekleri ve gelişmiş ekonomi kategorisine doğru ilerleyecekleri ifade edildi.

    IMF raporunda, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu piyasaların hızlı dönüşümünde yabancı sermaye girişlerinin etkili olduğu, ancak bu sermaye girişleri çerçevesinde, bu ülkelerde doğal olarak cari işlemler açığının da yükseldiğine dikkat çekildi.

    Öte yandan, küresel piyasalarda meydana gelen son dalgalanmada, kontrollü döviz kuru rejimi uygulayan piyasaların, dalgalı döviz kuru rejimini benimseyen piyasalara göre daha az etkilendikleri de vurgulandı.

    Dalgalanma sürecinde, Merkez bankalarının, reel ekonomi ve enflasyona odaklanan bir faiz politikası çerçevesinde, mali piyasalara her an likidite vermeye hazır bir konumda olmaları gerektiği de ifade edildi.
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    #2
    Konu: Enflasyonda düşüş 2008`de

    evet 5 yıl oncede aynı demişlerdi

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X