İşte buzullar altında yaşam

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • martenzit88
    Member
    • 02-08-2004
    • 1891

    İşte buzullar altında yaşam


    Antarktika'da buzulların altında çekilen görüntüler büyüledi. İşte o kareler;
    Antarktika’da 700’ün üzerinde yeni canlı türünün keşfedildi. Buzulların altındaki yaşam büyüledi.

    TÜBİTAK’ın yayınladığı Bilim ve Teknik Dergisi’nin Aralık sayısında, İngiltere’deki Antarktika Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya yer verildi.

    Araştırmayla, denizsel yaşam formları bakımından geçmişte fakir olduğu düşünülen Antarktika denizlerinde 700’ün üzerinde yeni canlı türü keşfedildi.

    Aralarında çok sayıda kabuklu, deniz solucanı, etçil sünger bulunan canlıların bölgedeki okyanus yaşamının evrimine ışık tutması bekleniyor.

    Antarktik buzullarının altındaki doğal yaşamdan kareler nefesleri kesiyor...


    Bölgedeki en büyük planktonu olan bu canlıya görüntüsü nedeniyle denizdeki hayalet deniyor.


    Omnivor (hem et hem de otla beslenen) deniz yıldızları...


    Denizin çok derinlerinde yaşayan bir deniz anası...


    Denizin altında doğal olarak bölmelendirilmiş bu alan bir odaya benzetiliyor.


    Yaz sonunda buz kırılma anından çekilen bir kare...


    Anne fok ve yavrusu buzların altında gezinti yaparken görülüyor.


    Bir grup imparator penguen suya dalıyor. Bu penguenler 600 metre derinliğe kadar dalabiliyor ve su altında 20 dakika kalabiliyorlar.


    Buzul mağarasının ağzından görünen manzara aşağıdaki canlı çeşitliliğini anlatıyor.
    K A Y N A K
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    #2
    Konu: İşte buzullar altında yaşam

    Görüntüler gerçekten harika, yaşam ve yaşamak da bir o kadar ...

    Ancak buzulların erimesiyle birlikte bu canlıların yok olması sözkonusu olmakla birlikte yine buzullara bağlı olarak okyanus akıntılarının ve dünyanın iklimini belirleyen Gulfstream akıntısının özellik ve görevini tamamen kaybedeceği anlamına geliyor.

    Buzulların önemi aşağıdaki kısa yazıdan daha iyi anlaşılacaktır.

    Gulfstream sıcak su akıntısının ısısını kaybettikten sonraki soğuk su akıntısına Humboldt denmektedir. Gulfstream ve Humboldt’ın oluşturduğu akıntı döngüsü, büyük okyanustan sıcak akıntı olarak başlar, Endonezya yakınlarından Hint okyanusuna geçer. Daha sonra Ümit Burnundan Atlas Okyanusu’na ulaşır. Sonraki rotasında önce Brezilya kıyılarını, sonra ABD Florida yarımadasını ve daha sonrasında ise İngiltere ve İzlanda üzerinden Kuzey Buz Denizi’ne doğru ilerler. Buralarda soğuk rüzgârlarla karşılaşan Gulfstream sıcak akıntısı soğur ve yoğunluğu artarak dibe çökmeye başlar ve soğuk dip akıntısı Humboldt olarak yakalaşık olarak aynı yoldan Büyük Okyanus’a geri döner. Büyük Okyanusta ekvator bölgesinde tekrar ısınır ve döngü bu şekilde devam eder. Bu döngüyü dünyanın ısıtma ve soğutma sistemi olarak ifade edebiliriz.
    Gulfstream akıntısı dünyadaki bütün nehir sularının yaklaşık 100 katı civarında bir su kütlesini günde 97 km hızla hareket ettiriyor. Amerika’nın doğu sahillerinde bu sıcak su akıntısının genişliği yaklaşık 50 km’yi bulurken, derinliği ise 1000 metreye kadar ulaşmaktadır. Bu akıntı ile saniyede 55 milyon m3 lük bir su kütlesinin kuzeye doğru aktığı tespit edilmiştir


    Dünya üzerindeki küresel iklimi koruyan temellerden biri de okyanus akıntılarıdır.Okyanus akıntıları sayesinde İngiltere, Norveç gibi soğuk ülkelerde insanlık hala yaşamaktadır.Eğer ki o akıntının biraz yavaşlaması ya da hızında herhangi bir değişme olması akıntının yok olmasına sebep olarak olan dengenin bozulmasına yol açarak yaşama kaynağı olduğu bölgelerde büyük yıkımlara sebep olabilir.Teorilere göre akıntının yaşaması için tuzluluk oranı doğrudan etkilidir. Ayrıca tuzluluk oranının azalması yıldırım gibi olayların daha da artmasına sebep olacaktır.Bilindiği üzere deniz ve okyanuslar meterorolojik hava temizleyicileridir

    Son bir yıl içerisinde iklim değişikliği hakkında takip ettiğim haberlerde eriyen buzulların içinde büyük oranlarda metan gazı bulunduğuna işaret ediliyordu..Bu da iklim değişikliği senaryolarında değişimin daha önce olacağına işarettir..Çünkü bilindiği üzere küresel ısınma nedeniyle buzullar hızla erimekte..Eriyen buzullardan açığa çıkan metan da atmosferin daha da hızla ısınmasına sebep olur.

    Son çalışmalar sonucunda önümüzdeki yüzyıl içinde 48 ila 60 cm arasında su seviyesinin artması bekleniyor.Örneğin yapılan birtakım hesaplar sonunda 50 cm'lik artışın Miami'deki sokakların sular altında kalmasına sebep olacak.Bunun dışında bu türden artış ülkemizdeki kıyı yerleşim birimlerinin yaşanılmayacak duruma gelmesine sebep olacaktır.

    Yorum

    • Kadim
      Senior Member
      • 30-01-2004
      • 4782

      #3
      Konu: İşte buzullar altında yaşam

      Yahu siz bunları niye ifşa edip açığa çıkartıyorsunuz. Delirdiniz mi? şşt görecekler. Yok etmedikleri bi bu alem kalmış onu da mı tamamen yok ettireceksiniz. Hşşt sessiz olun uyanmasınlar

      Yorum

      • ybæl©ik
        ADMINISTRATOR
        • 25-01-2003
        • 30775

        #4
        Konu: İşte buzullar altında yaşam

        Onlar zaten farkında olmadıkları birçok şeyi yok ediyorlar ....

        Yorum

        • aaron_1212
          Senior Member
          • 03-11-2006
          • 4376

          #5
          Konu: İşte buzullar altında yaşam

          Herşey tekerleğin bulunmasıyla başladı:D

          Yorum

          İşlem Yapılıyor
          X