Benazir Butto kimdir?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Benazir Butto kimdir?

    ,


    Pakistan'ın eski başbakanı Benazir Butto, bugün mitinginde düzenlenen saldırıda öldü. Butto, 1953'te Sindh eyaletinde toprak sahibi zengin bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi.

    Pakistan Halk Partisi'nin kurucusu ve 1971-1977 yıllarında devlet başkanlığı ve başbakanlık yapan Zülfikar Ali Butto'nun kızı olan Benazir Butto, dünyaca ünlü Harvard ve Oxford üniversitelerinde eğitim gördü.

    Butto, eğitimini tamamladıktan sonra, ordunun babasını devirmesinden hemen önce 1977'de ülkesine döndü. Babasının General Ziya Ül Hak'ın askeri yönetimi tarafından 1979'da idam edilmesinin ardından partinin liderliğine geçti. Benazir Butto ilk kez 1988'de başbakan oldu ve 1990'da dönemin devlet başkanı tarafından yolsuzluk suçlamasıyla görevinden alındı.

    Navaz Şerif'in ardından 1993'te tekrar iktidara gelen Butto, bundan sonraki başbakanlık girişimlerinde başarılı olamadı ve 1996'da iktidarı Şerif'e kaptırdı. Butto ile kocası Asıf Ali Zerdari, yolsuzluk suçlamasıyla 1999'da 5'er yıl hapis ve para cezalarına çarptırıldı. Yüksek mahkeme daha sonra mahkumiyeti yanlı bularak reddetti. 1993-1996 yıllarındaki iktidarı döneminde kocasını yatırım bakanlığına getiren Butto, mahkum olduğu zaman yurt dışındaydı ve ülkesine dönmemeyi tercih etti. Benazir Butto, 2006'da baş rakibi Şerif ile birlikte Demokrasinin Yeniden Tesisi İttifakına katıldı, ancak iki lider Devlet Başkanı Pervez Müşerref'e karşı oluşturulacak stratejide anlaşma sağlayamadı. Butto, Müşerref ile diyaloğa girmenin daha iyi olacağına karar verirken Şerif Müşerref'le teması reddetti.

    Butto, Müşerref'in eski yolsuzluk davalarından kovuşturmaya uğramayacağı garantisi vermesi üzerine 8 yıllık gönüllü sürgünden sonra bu yıl ekim ayında ülkesine döndü. Ülkesine döndüğü gün, Karaçi'ye giderken düzenlenen intihar saldırısında 139 yandaşı ve koruması ölürken Butto saldırıdan yara almadan kurtuldu. Butto, dün, ocak ayında yapılacak genel seçimler için kampanyaya başlamıştı. Benazir Butto, bugün Ravalpindi'deki seçim mitinginde düzenlenen silahlı ve bombalı intihar saldırısında aldığı yaralardan öldü.
    (Haber 7)
  • herodot
    Member
    • 11-03-2006
    • 1182

    #2
    Konu: Benazir Butto kimdir?

    bugün haberlerde takip ettim ama ismi hiç tanıdık gelmiyor bana ama merak etmiştim kim olduğunu.burda bir bayan olduğunu da görünce şaşırdım.

    teşekkürler faydalı bilgi için...

    Yorum

    • delphin
      Senior Member
      • 27-12-2005
      • 15279

      #3
      Konu: Benazir Butto kimdir?

      partinin liderliğine geçti. Benazir Butto ilk kez 1988'de başbakan oldu ve 1990'da dönemin devlet başkanı tarafından yolsuzluk suçlamasıyla görevinden alındı.
      Butto ile kocası Asıf Ali Zerdari, yolsuzluk suçlamasıyla 1999'da 5'er yıl hapis ve para cezalarına çarptırıldı. Yüksek mahkeme daha sonra mahkumiyeti yanlı bularak reddetti.
      Bunları yeni öğrendim

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X