Türk Vatandaşlığının Kaybı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Kadim
    Senior Member
    • 30-01-2004
    • 4782

    Türk Vatandaşlığının Kaybı

    Kanun Yolu İle Türk Vatandaşlığının Kaybı

    Yabancı ile evlenen Türk vatandaşı kadın,
    • Kocanın Milli Kanununu evlenme sebebiyle kendi vatandaşlığını bahşediyorsa,
    • Evlenme, Türk makamları önünde yapılmışsa, evlenme akdi sırasında evlenmeyi yapan makama hitaben, şayet evlenme, evlendirmeye yetkili yabancı makamlar önünde yapılmışsa, evlenme akdinden başlayarak bir aylık süre içinde yurt dışında Dış Temsilciliklerimize, yurt içinde ise evlenmeyi tescili ile görevli Türk makamlarına kocasının vatandaşlığına geçeceğini yazılı olarak beyan etmişse, Türk vatandaşlığını kaybetmektedir.
    Kocasının vatandaşlığını o devletin Milli Kanununa göre belirli şartların gerçekleşmesi ile kazanıyorsa, kazanma tarihinden itibaren Türk vatandaşlığını kaybetmektedir.
    Yabancı ile evlenen Türk vatandaşı kadına kocasının vatandaşlığının bahşedildiğinin yada belirli şartların gerçekleşmesi sonucunda vatandaşlık veriliyorsa bu durumların tespiti bakımından o devletin yetkili makamlarınca verilmiş belgelerinin tasdikli Türkçe tercümelerinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
    Bu kadınlar kayıp tarihiden itibaren yabancı işlemine tabii tutulurlar.
    Türk vatandaşlığını bu yolla kaybeden kadının bu evlenmeden önceki küçük çocukları,
    • Babanın ölmüş bulunması,
    • Babanın belli olmaması,
    • Babanın vatansız olması ,
    Şartlarından birinin mevcut olması halinde Türk vatandaşlığını kaybeder, çocuk 15 yaşından büyük ise kendisinin yazılı muvafakatı gerekir. Şayet vatansız kalacaklarsa Türk kalırlar.
    Yurt içinde ilgili Nüfus İdaresine, yurt dışında Dış Temsilciliklerimize, yukarıda belirtilen durumların var olduğunu ispatlayan belgelerle müracaat edilmesi gerekir.
  • Kadim
    Senior Member
    • 30-01-2004
    • 4782

    #2
    Konu: Kanun Yolu İle Türk Vatandaşlığının Kaybı

    Seçme Hakkı İle Türk Vatandaşlığının Kaybedilmesi
    1. Analarına bağlı olarak doğumla Türk vatandaşı oldukları halde, doğumla veya sonradan yabancı babaların vatandaşlığını kazananlar,
    2. Evlatlığa alınmakla Türk vatandaşı olanlar,
    3. Doğum yeri esasına göre Türk vatandaşı oldukları halde, sonradan ana veya babanın vatandaşlığını kazananlar,
    4. 403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 12, 14, 16, 17, 18 inci maddelerine göre herhangi bir şekilde Türk vatandaşlığını kazanmış olan ana veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşı olanlar,
    Türk Medeni Kanununa göre reşit olmalarından başlayarak iki yıl içinde Türk vatandaşlığından ayrılabilirler. Bu ayrılma ilgiliyi vatansız kılacak ise, bu hakkı kullanamazlar.

    Müracaat makamları olan yurt içinde ikamet edilen yerin Mülki İdare Makamları ve Konsolosluklar yukarıda maddelerde belirtilen şartların tespiti ve vatansız kalmayacaklarını ispat eden belgeleri ekleyerek ilgiliye ait nüfus kayıt örneği ile birlikte düzenlenmiş olan dosyayı İçişleri Bakanlığına gönderirler. Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yapılan inceleme ve tespitten sonra nüfus kayıtlarına kayıp şerhinin verilmesi yolunda ilgili Valiliğe gerekli talimat verilir.

    Yorum

    • Kadim
      Senior Member
      • 30-01-2004
      • 4782

      #3
      Konu: Türk Vatandaşlığının Kaybı

      Yetkili Makam Kararı ile Türk Vatandaşlığının Kaybı

      Almanya, Avusturya, İsveç, Norveç ve Danimarka vatandaşlık kazanımında Türk vatandaşlığından çıkmayı şart olarak koşmaktadır.
      403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 20 inci maddesi uyarınca TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKMA İZNİ aşağıdaki şartların varlığı halinde İçişleri Bakanlığı’ nca verilebilir:
      a. Mümeyyiz ve reşit olmak,
      b. Herhangi bir nedenle yabancı devlet vatandaşlığını kazanmış olmak veya başka bir devlet vatandaşlığını kazanacağına ilişkin inandırıcı belirtiler bulunmak,
      c. Herhangi bir suç nedeniyle aranmakta olan kişilerden olmamak,
      d. Hakkındaki herhangi bir mali ve cezai tahdit bulunmamak.
      Yabancı devlet vatandaşlığına geçmek üzere Türk vatandaşlığından çıkma izni isteyenlerin Form :A-1 (Ek-1) dilekçeyi, yabancı devlet vatandaşlığını kazanmış olup da, Türk vatandaşlığından çıkma izni isteyenlerin Form :A-2 (Ek-2) dilekçeyi doldurmaları gerekmektedir. Bu dilekçeler İçişleri Bakanlığınca hazırlanarak müracaat makamı olan dış temsilciliklerimize ve Valiliklere gönderilmiştir.

      Form dilekçelere eklenecek belgeler söz konusu formların arka yüzlerinde belirtilmiş olup, şunlardır.

      - Form dilekçede adları geçen kişilerin yabancı devlet vatandaşlığına kabul edileceklerine ilişkin teminat belgesinin ya da kabul edildiklerine dair belgenin Türkçe’ye çevrilmiş onaylı örneği,

      - Vatandaşlığa kabul teminat belgesinde belirtilmiş olan 15-18 yaş arasındaki çocukların baba veya analarına bağlı olarak işlem görmek isteyip istemediklerine ilişkin muvafakat dilekçeleri,

      - 2 adet vesikalık fotoğraf (müracaat makamında kalacak),

      - Vatandaşlıktan çıkma izni isteyen boşanmış, eşi yabancı yada ölmüş kişilerin reşit olmayan çocuklarının birlikte işlem görmesi isteniyor ise, bu durumlarını kanıtlayan belgelerin onaylanmış bir örneği.
      - Boşanmış kişilerden çocuğun velayeti olan kişinin müracaatı halinde velayeti olmayanın yazılı muvaffakat belgesi

      Form dilekçelerde kişilerin kimlikleri ile nüfus kütüklerinde kayıtlı oldukları yere ilişkin bilgiler bulunduğundan başvuru formuna ayrıca nüfus cüzdanı örneği eklenmesine gerek yoktur. Ancak, nüfus kayıtlarına kolaylıkla ulaşılabilmesi ve işlemlerin daha kısa sürede sonuçlanması açısından form dilekçelerin güncel bilgileri taşıyan ( kişinin en son durumunu gösterir) nüfus cüzdanı, nüfus cüzdanının bulunmaması halinde ise pasaport yada evlenme cüzdanı gibi belgelere uygun olarak doldurulması zorunludur.

      Eşlerin birlikte müracaat etmeleri halinde, 403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 32 inci maddesi uyarınca baba veya anneye bağlı olarak işlem görecek reşit olmayan çocuklar var ise bunların kimlik bilgileri babanın başvuru formuna yazılmalıdır.

      Konsolosluklarca Bakanlığımıza intikal ettirilen başvurular incelenerek gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra durumları uygun olanların Türk vatandaşlığından çıkmalarına izin verilmesi hususunda İçişleri Bakanlığından karar alınmakta ve düzenlenen izin belgeleri ilgililere teslim edilmek üzere toplu olarak müracaat makamlarına gönderilmektedir.

      Henüz yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmamış olan kişilere önce "Türk vatandaşlığından çıkma izin belgesi" verilmekte, diğer devlet vatandaşlığının kazanıldığına ilişkin belge müracaat makamına ibraz edildiğinde bu defa "Türk vatandaşlığından çıkma belgesi" verilmektedir.

      Vatandaşlığımızdan çıkmasına izin verilen kişiler "Türk vatandaşlığından çıkma belgesini" teslim aldıklarında, Kanunun 23 üncü maddesi uyarınca Türk vatandaşlığını kaybettiklerinden çıkma belgesini teslim alan kişilerin nüfus kütüklerindeki kayıtları kapatılmaktadır.

      Yorum

      • Kadim
        Senior Member
        • 30-01-2004
        • 4782

        #4
        Konu: Türk Vatandaşlığının Kaybı

        Türk Vatandaşlığını Kaybetmenin Sonuçları

        403 Sayılı Türk vatandaşlığı Kanununun 07.06.1995 tarihli ve 4112 Sayılı Kanunla değiştirilen 29 uncu maddesi:
        Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerin, kayıp tarihinden başlayarak yabancı muamelesine tabi tutulacağını hükme bağlamış, ancak doğumla Türk vatandaşlığını kazanmış olup da sonradan İçişleri Bakanlığından çıkma izni almak suretiyle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanan kişiler ile bunların kanuni mirasçılarını diğer yabancılardan ayırt etmiştir. Söz konusu kişilerin Türkiye Cumhuriyeti’nin milli güvenliği ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla ülkede ikamet, seyahat çalışma, miras, taşınır ve taşınmaz mal iktisabı ile ferağı gibi konularda Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanmalarına imkan sağlanmıştır. Bu kişilere istekleri üzerine, saklı tutulan hakların kullanılması ile ilgili işlemlerin yürütülmesi sırasında ibraz edilmek üzere bu durumlarını gösteren ‘’4112 Sayılı Kanunla Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge’’ (Ek-5) verilmektedir. Kanunda belirtilen şartları taşıyan kişilerin belge talebi ile ilgili başvurularını yurt dışında Türk konsolosluklarına, yurt içinde ise İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne veya Valiliklere yapmaları gerekmektedir.

        Önemli Açıklama:
        Sadece doğumla Türk vatandaşlığını kazanmış olup da sonradan Bakanlar Kurulundan çıkma izni almak suretiyle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanan kişiler ve bunların kanuni mirasçıları 4112 Sayılı Kanunla Saklı Tutulan Haklardan yararlanabilecekleri kanun hükmüdür. Bu nedenle Türk vatandaşlığından çıkma izni almak üzere müracaat ettiklerinde herhangi bir şekilde yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmış olan kişiler bu hüküm dışında kalmakta ve belirtilen haklardan yararlanmaları kanunen mümkün olmamaktadır.

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X