"çevre mi ekoloji mi?" tartışması ve bir teşekkür

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • gorzilya
    Junior Member
    • 10-01-2008
    • 3

    "çevre mi ekoloji mi?" tartışması ve bir teşekkür

    beer
    Ekoloji , çevrebilim değildir (tdk)
    çevrebilim ;ekoloji demek değil!




    TDK, "Ekoloji" ile "Çevre Bilimi"ni ayırdı!annsccu



    Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçe Sözlük'te ''çevre bilimi'' olarak geçen ''ekoloji'' kelimesini yeniden tanımladı. Türkçe Sözlük'ün yeni baskılarında ''çevre bilimleri'' ve ''ekoloji'' sözcükleri ayrı ayrı yer alacak.

    Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğretim elemanı Tahir Çalgüner, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, TDK'dan ''ekoloji'' ve ''çevrebilim'' sözcüklerinin ne anlama geldiğini sorduğunu ve ''Yunanca kökenli ekoloji sözcüğünün, Türkçe'de çevre bilimi olarak tanımlandığı'' yanıtını aldığını belirtti.

    Bunun üzerine ''ekoloji'' sözcüğünün ''çevre bilimi'' anlamına gelmediğine ilişkin çalışma yaparak kitap haline getirdiğini ifade eden Çalgüner, yeniden TDK'ya başvurduğunu anlattı.

    TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Güncel Türkçe Sözlük'ü internette kullanıma açtıktan sonra sözlük kullanıcılarının, kelimelerinin anlamları konusunda pek çok öneri ve görüşlerini kendilerine iletiklerini belirterek, ''Adeta imece usulü Türkçe sözlüğü geliştiriyoruz'' dedi.

    ''Ekoloji'' kelimesiyle ilgili olarak da çok sayıda başvuru aldıklarını anlatan Akalın, bunların, ''ekoloji kelimesine karşılık gösterilen çevre biliminin bu kelimeyi tam olarak olarak karşılamadığı, çevre biliminin daha alt bir dal'' olduğunu kaydetti. Akalın, bu görüşleri Güncel Türkçe Sözlük Çalışma Grubu'nda değerlendirerek üniversitelerden görüş alınmasına karar verdiklerini söyledi.

    Üniversitelerden gelen görüşler doğrultusunda ''ekoloji'' kelimesinin tanımını değiştirdiklerini belirten Akalın, internetteki sözlükte değişiklik yaptıklarını, Türkçe Sözlük'ün yeni baskılarında da ekolojinin yeni tanımına yer vereceklerini bildirdi.

    TDK'nın kararına göre, ekoloji kelimesi, ''canlıların hem kendi aralarındaki, hem de çevreleriyle olan ilişkilerini tek tek veya birlikte inceleyen bilim dalı'' olarak tanımlanırken, sözlüğe, ''ekolojist, ekolog, ekolojizm'' gibi terimler de ilave edildi ve bunların tanımları yapıldı.

    TDK, ''Çevre bilimleri''ni ise çeşitli bilim dallarını içerisinde toplayan, insan-doğa ilişkilerini ve çevre sorunlarını inceleyen, uygulamalı ve disiplinler arası bilimler olarak tanımladı.
  • gorzilya
    Junior Member
    • 10-01-2008
    • 3

    #2
    "çevre mi ekoloji mi?" tartışması ve bir teşekkür

    beer'ÇEVRE Mİ?

    (Sonraki gelişmeler)'ÇEVRE ? EKOLOJİ '? TARTIŞMASI ve BİR TEŞEKKÜR

    (Sonraki gelişmeler)

    İlgili tartışma konusu; fazlaca derin düşünemeyen bazı akademisyenlerin ağırlarına gitmiş olacak ki;

    EKOSES sitesinde tartışma bölümünde yayınlanan bazı makaleler sonrasında, çeşitli akademisyenlerden elektronik postalar aldım. Akademisyenlik, düşündüğünü yazıya dökebilme ve sonrasında yayınlatabilme becerisi ve mücadelesini gerektirir. EKOSES yönetiminin, bu açıdan, suya yazı yazma hat sanatının sevimli simalarından olan bir kesim akademisyenlerimizin de hislerine tercüman olacağına inancım tamdır.

    Tartışma Sonrası;
    'Zaten! Ekolojinin özdeşi, çevrebilim değildi.' diyenlerin eğer niyetleri, samimi ve de yapılan mücadeleyi 'hafife al(dır)ma' gibi yeni bir polemik arayışına yönelik , 'psikolojik harekat ' emellerinden kaynaklanmıyor ise;
    Kendilerine şu soruyu sormak isterim.
    'Daha önce aklınız neredeydi?' Kaldı ki, Zaten! 'Çevrebilim' diye tekil bir bilim dalı olmadığını da T.D.K kararı ile henüz daha yeni öğrenmişken!.....
    En son durum; 1. 2005 yılında T.DK .kararı ile 'çevrebilim' kelimesi üniversitelerden görüş alınarak türkçe sözlükten çıkartılmıştır. Sözlüğe ilk kez 'ekolojist' 'ekolojizm'gibi iki kelime tanımlamalarıyla beraber girmiştir. İlgili tartışma kosnusu , T.B.M.M genel kurulun gündemine girmiştir.
    2.Birçok üniversitenin fakültelerinde 'çevrebilim' adlı ders , programdan çıkartılmıştır. İlk öğretim müfradatındaki ders kitaplarından cıkartılma kararı alınmıştır.
    3.Yaklaşık 6. Baskısını yapan 'çevrebilim'adlı kitabın yazarı Prof.dr. Ruşen Keleş büyük bir olgunlukgöstererek kitabının içeriğini değiştirmese bile kapağını revize ederek 'çevre politikası' başlığında tekrar yayınlamıştır.(tarih; haziran 2005)

    4.Geriye yapılacak tek şey kalıyor; Ekolojiyi, ekoloji olarak anlatmak. Bu iki farklı kulvarın farkındalığını bilinçsel olarak hazmeden savaşcı akdemisyenlerin çoğalması ve dogmatizm çemperini kıracak bilimsel üretimde bulunmalarıdır.Verilen üç senelik aralıksız mücadelenin; bir tanım farklılığını aşan , düşünsel bir devrimin anahtarı olduğu gerçeğini , akademisyenlerimiz ve Türk aydınları, işte ozaman anlayacaklardır.!!
    Gösterdiği ilgi ve iyi niyetten dolayı başta EKOSES Sitesi ve Türkiye'deki tüm bilim dergilerine ve son olarak, operasyonda görev yapan akademik timdeki tüm arkadaşlarıma , teşekkürlerimi sunarım.

    Tahir çalgüner Gazi üniversitesi


    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X