Uşak-64

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • orbay
    Senior Member
    • 11-02-2005
    • 5871

    Uşak-64

    GENEL BİLGİLER

    Yüzölçümü: 5.341 km²

    Nüfus: 334.115 (2007)

    İl Trafik No: 64

    Uşak İç Ege Bölgesinde Batı ve Orta Anadolu'yu birbirine bağlayan bölgede bulunmaktadır.

    Yerleşimin Eski Tunç Çağına uzandığı Uşak'ta Frigya, Lidya, Pers, Roma, Doğu Roma, Selçuklu, Bizans ve Osmanlı egemenliği hüküm sürmüştür. Bu dönemlere ait eserler ilin turizm potansiyelini oluşturmaktadır.

    Uşak'ın en önemli turistik değeri, Müzesinde sergilenen, Lidya Döneminin en görkemli eserleri olarak bilinen dünyaca ünlü "Karun Hazineleri"dir.

    İLÇELER:

    Uşak ilinin ilçeleri; Banaz, Eşme, Karahallı, Sivaslı ve Ulubey'dir.

    COÐRAFYA

    Uşak ili komşuları olan Kütahya ve Afyon illeri gibi İç Anadolu ile Ege Bölgesi arasında geçiş bölümünü teşkil eder. Kuzeyinde Şaphane, Kuzeydoğusunda Murat Dağı, Güneydoğuda Bulkaz Dağı ile çevrilidir. Uşak-Kütahya il sınırını oluşturan Murat Dağı volkanik yapılıdır. Bu Dağın batı eteğinde kaplıcalar bulunmaktadır.

    Coğrafi konumundan dolayı Akdeniz iklimi ile İç Anadolu'nun karasal iklimi arasında kaldığından bitki örtüsü de buna benzer bir durum göstermektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise iç Anadolu'ya göre daha ılık geçen bir karasal iklim egemendir. Ege Denizi üzerinden gelen bulutların getirdiği yağışlar, il iklimini Orta Anadolu ikliminden ayırır.

    TARİHÇE

    Antik dönemdeki adı "Temenothyrea" olan Uşak, İç Ege Bölgesinde Batı ve Orta Anadolu'yu birbirine bağlayan bölgede yeralmaktadır.

    Yaklaşık M.Ö. 4000'den sonra yerleşik düzenin görüldüğü alanda kesintisiz yerleşimin eski Tunç Çağında başladığı tespit edilmiştir.

    Tarih çağlarından önce Frigya, sonra Lidya hakimiyeti ve M.Ö.330'da Büyük İskender'in hakimiyetine girer. M.Ö. 189'da Roma İmparatorluğu, M.S. 395'te ise imparatorluğun ikiye ayrılmasıyla Doğu Roma İmparatorluğuna geçmiştir.

    1071'den sonra yöre Selçuklullar ile Bizans arasında değiştirilmiştir. 1176'da bölge kesin olarak Selçuklu hakimiyetine girmiştir. Selçuklu Devletinin yıkılmasıyla Germiyan Beyliğine, 1429 yılında ise Osmanlı topraklarına katılan Uşak, Kütahya sancağına bağlı bir kaza olmuş, Cumhuriyet döneminde ise 1953 yılında il merkezi haline gelmiştir.

    NE YENİR?

    Yöreye ait geleneksel yemekler arasında, Tarhana Çorbası, Yumurta Sızdırması, Ciğerli Bulgur, Döndürme, Arap aşı, Keşkek, Alaca Tene, Köpük Helva, Höşmerim ve Tahin Helva yer almaktadır.

    NE ALINIR?

    Kök boyasından yapılan eşme kilimler, pamuklu dokumalar, pelüş battaniyeler ve deri giyim mamulleri yöreden alınabilecek hediyelik eşyalardır.

    Uşak Halıları:

    16.yüzyılda Uşak çevresinde yapılan halılarla Türk halı sanatının ikinci ve son parlak devri başlamıştır. Uşak halıları madalyonlu ve yıldızlı olmak üzere iki tipte olmaktadır. En önemlisi olan Madalyonlu halıların boyu 10 m'ye kadar ulaşmaktadır. 18. yüzyılın ortalarından sonra yıldız motifli Uşak Halıları dokunmaya başlanmıştır.

    Eşme Kilimleri:

    Yörenin oldukça tanınmış olan kök boyalı Eşme Kilimlerinin iyi örneklerine yöre cami ve mescitlerinde rastlanmaktadır. Köylerde halen dokunmaya devam eden Eşme Kilimleri el sanatı olarak varlığını sürdürmektedir.

    YAPMADAN DÖNME

    Arkeoloji Müzesinde Karun'un hazinelerini görmeden,

    Antik Kentleri gezmeden,

    Nisan Ayında düzenlenen Cirit yarışmalarını izlemeden

    Pelüş battaniyeleri, deri giyim mamulleri, Uşak halıları ile Eşme el dokuması kilimlerinden almadan,

    .....Dönmeyin.

    NASIL GİDİLİR?

    Karayolu: Ankara-İzmir devlet karayolunun üzerinde yeralan Uşak, Ege Bölgesi ile İç Anadolu bölgesini birbirine bağlayan bir geçiş merkezi durumundadır. Otobüs Terminali kent merkezindedir.

    Otogar Tel: (+90-276) 212 31 35

    Demiryolu: Demiryolu ile Uşak'a ulaşım mümkündür.

    İstasyon Tel: (+90-276) 227 39 07 - 227 39 06

    Havayolu: Uşak havaalanı, kent merkezine 4 km. mesafededir. Ulaşım şehir içi minibüslerle sağlanmaktadır.

    Havaalanı Tel: (+90-276) 253 37 40

    TESCİL EDİLMİŞ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI İLE SİT ALANLARI (AÐUSTOS 2005)

    Sit Alanları

    Arkeolojik Sit Alanı : 52

    Kentsel Sit Alanı : 2

    Doğal Sit Alanı : 1

    Tarihi Sit Alanı : 5

    Diğer Sit Alanları

    Tarihi ve Kentsel Sit : 1

    Arkeolojik ve Doğal Sit : 2

    Toplam : 63

    Kültür (Tekyapı Ölçeğinde) ve Tabiat Varlıkları: 209

    GENEL TOPLAM : 272

    İLETİŞİM BİLGİLERİ

    İl Kültür Müdürlüğü

    Tel: (276) 223 71 00

    Faks: (276) 223 59 01

    İl Turizm Müdürlüğü

    Tel: (+90-276) 223 15 70

    Önemli Telefonlar

    Valilik: (+90-276) 223 54 70

    Belediye: (+90-276) 215 12 82

    Hastane: (+90-276) 224 00 00

    Polis: (+90-276) 223 54 77

    Jandarma: (+90-276) 223 39 25

    Gezilecek Yerler

    Karun Hazineleri

    1960'lı yılların ortalarında Uşak'ın Güre Köyü yakınındaki Lidya Tümülüsünde yapılan kaçak kazılarda bulunan eserler, götürüldüğü Amerika'dan 1993 yılında mahkeme yoluyla geri alınan M.Ö. 6. yüzyıl Lidya dönemi eserleridir. Büyüklü küçüklü 450 parçadan oluşan bu hazine 1996 yılından bu yana Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

    Antik Çağda Anadolu'nun batısında yeralan, tarihçi Heredot'a göre üç sülalenin yönettiği Lidya İmparatorluğununun son sülalesi Mermnadlar, ülkeye yaklaşık 141 yıl egemen olmuşlar, Lidya'nın bölgede siyasi ve ekonomik yönden en önemli ülke olmasını sağlamışlardır. M.Ö. 7.y.yılın başında parayı icat ederek insanlık tarihindeki en önemli buluşlardan birini gerçekleştiren Lidya'nın, devrinin en zengin ülkesi olmasının önemli nedeni, Tmolos (Bozdağlar) dağlarından çıkan ve Hermos (Gediz) nehrine karışan Sart deresinin alüviyonları içerisindeki altındır. Birtakım entrikalarla ülkeyi ele geçiren üçüncü sülalenin son kralı Kroisos, M.Ö 560 yılında tahta geçmiş ve akılalmaz zenginliği ile Karun kadar zengin değimi ile ününü günümüze kadar taşımıştır.

    Karun Hazineleri, M.Ö. 560-546 yılları arasında ülkesini yöneten bu kralın dönemine ait, Uşak ilinin 25 km. batısında, Uşak-İzmir karaolunun üzerinde bulunan Güre Köyü yakınlarındaki Lidya Tümülüslerinden çıkan eserlerdir. Kaçak kazılarda bulunan ve yurtdışına kaçırılan eserler, mahkeme yolu ile ülkemize tekrar geri getirilmiş ve Uşak Müzesinde sergilenmektedir. Lidya döneminin en görkemli eserleri olarak bilinen bu eserler altın gümüş bronz ve mermerden meydana gelmiştir.

    Uşak Evleri

    Osmanlı Mimarisi özelliklerini taşıyan sivil mimari örneklerine Aybey, Işık, Karaağaç ve Kurtuluş Mahallelerinde rastlamak mümkündür. Bu evlerin genellikle birinci katı taş örgü, ikinci katı ahşap, cumbalı ve beşik çatılı, alaturka kiremitlidir. Bu evler Kültür Bakanlığınca koruma altındadır.

    Camiiler

    Burma Cami :

    14. yüzyıl Osmanlı Dönemi yapılarındandır. Yapım tarihi kesin belli değildir. 1862-1922 yıllarında yangın geçirmiş, 1988 yılında iki kez onarım görmüştür. Minaresinin yapısından dolayı Burma Cami adını alan cami iki kubbelidir.

    Ulu Cami :

    Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, yapı tarzı Germiyan Beyliği Devrinin mimari özelliklerini yansıtmaktadır. Cami, 1 büyük 6 küçük kubbeden oluşmaktadır.

    Doğal Güzellikler

    Göletler:

    Uşak ilçelerinde sulama amaçlı pek çok gölet bulunmaktadır. Bunlardan önemlileri şunlardır:

    Uşak-Ankara yolu üzerindeki Göğem yol ayrımından 7 km içerisindeki Göğem Göleti, orman içerisinde olup, çevresinde yöre halkının ikinci konutları bulunmaktadır. Örencik-Eşme yolu üzerindeki Takmak kasabasına 2,5 km uzaklıktaki Takmak Göletinde sazan balığı bulunmakta olup, günibirlik tesis mevcuttur. Karaağaç Köyündeki Karaağaç Göleti ise İl merkezine 7 km mesafede olup balık avlama imkanı bulunmaktadır.

    Ulubey Kanyonları :

    İlin güney ve güneybatı kesiminde jeolojik yapının özelliğinden oluşmuş, 75 km. uzunluğunda bir kanyondur.

    Hanlar

    Bedesten :

    1901'de İtalyan Mimar tarafından, iki katlı ve 30 odalı olarak kesme taştan yapılmıştır. Birinci katı sarraflar çarşısı olarak, üst katı ise çeşitli iş kolları için kullanılmaktadır.

    Paşa Hanı :

    19. yüzyılda bir Fransız mimar tarafından yapılan Paşa Hanı, önceleri han olarak kullanılmış, restorasyondan sonra da otel haline getirilmiştir.

    Köprüler

    Cılandıras Köprüsü :

    Karahallı ilçesinde, Banaz Çayı üzerinde bulunan köprü, Lidyalılar tarafından, kral yolu üzerinde yaptırılmıştır. Kalemle işlenmiş kemerin taşları birbirine kenetlendirilmiştir.

    Genel Bilgiler

    Lidyalılar tarafından yaptırılan Cılandıras Köprüsü ile, Osmanlı Dönemişnden kalma Hacı Gedik Köprüsü, Çataltepe Köprüsü , Beylerhan Köprüsü ve Çanlı Köprüsü Uşak'ın önemli tarihi köprüleridir.

    Çataltepe Köprüsü :

    Gediz nehri üzerinde, Osmanlı Dönemine ait 3 kemerli bir köprüdür. Eski kervanyolku üzerinde bulunan köprü, bugün de kullanılır durumdadır.

    Müzeler

    USAK ARKEOLOJI MÜZESI

    Milli Egitim Müdürlügü bünyesinde, 1970 yilina kadar Müze Memurlugu olarak hizmet vermistir. Usak'ta bu dönemde henüz bir müze binasi bulunmamaktaydi. Hizmetler Halk Egitim binasinda sürdürülmekte ve toplanilan eserler burada muhafaza altina alinmaktaydi. 1966 yilinda ilimizde bir müze yapma fikri ortaya atilmis, ayni yil müze sahasi kamulastirilmis, 1967 yilinda baslatilan müze insaati 1969 yilinda bitirilmis, 1970 yilinda teshir tanzimi tamamlanarak 23 Mayis 1970 tarihinde Usak Müze Müdürlügü olarak hizmete açilmistir.

    Müze teshir salonunda Eski Tunç Çagindan kalma idoller, gaga agizli testiler, tas baltalar bir vitrinde sergilenir.

    Diger vitrindeki eserler Hellenistik ve Roma Çagi toprak kaplar ve cam eserlerdir.

    Teshir salonunda açikta sergilenen eserler genellikle Roma Dönemine ait mezar stelleri, adak stelleri ve kefaret yazitlaridir. Bununla birlikte Blaundus örenyerinden getirilen heykeller de ayni alanda bulunmaktadir.

    Diger bir vitrinde ise Usak Müzesi'nin yapmis oldugu kurtarma kazilarindan çikarilan altin takilar, diademler cam kaplar ile gerek müsadere edilen, gerekse vatandaslarin teslim ettigi her döneme ait sikkeler yer alir.

    Teshir salonunun geriye kalan yariya yakin kisminda ise 1960'li yillarin 2. yarisinda Usak yakinlarindan Amerika'ya kaçirilan ve Kültür Bakanligi'nin açtigi dava sonucu

    1993 yilinda ülkemize geri getirilen ve "Karun Hazinesi" olarak adlandirilan Lidya hazineleri sergilenmektedir.

    Birinci büyük vitrinde, 1966 yilinda Ikiztepe tümülüsünden kaçirilan gümüs agirlikli eserler, 2. vitrinde, 1965 yilinda Toptepe tümülüsünden kaçirilan altin agirlikli eserler 3. vitrinde Usak Müzesi'nin Basmaci tümülüsünde yaptigi kazidan çikan Lidya eserleri yer alir. Bunlarin disinda açikta tümülüslerin mezar odalarindaki klineler, volütler ve mezar kapilari sergilenmektedir.

    Kurtulus Mahallesi, Dogan Sokak, No: 1

    Tel : (0276) 227 39 30

    Faks : (0276) 223 59 01 (Kült. Mer. Faksi ile irtibat kuruluyor.)

    Pazartesi disinda her gün 08.30-16.30 saatlerinde ziyarete açiktir.

    ATATÜRK VE ETNOGRAFYA MÜZESI

    Usak Ili Merkez Bozkurt Mahallesi, Hisarkapi Uluyolu'nda bulunan Atatürk ve Etnografya Müzesi'ne ait bina 1890'li yillarda yapilmistir.

    Kaftancizadeler olarak bilinen Usak'in ileri gelen ailelerinden birisine ait yapi Kurtulus Savasi'nda karargâh binasi olarak kullanilmistir.

    Atatürk, Yunan Ordusu Baskomutani Trikopis'i bu binada karsilamis, Baskomutan Trikopis'in silah ve kilicini kurmaylari Ismet Pasa (Ismet Inönü), Halit Akmansu, (Dadayli Halit), Asim Pasa (Asim Gündüz) ile birlikte teslim almistir. Baskomutan Trikopis esir olmasina ragmen, Atatürk tarafindan Türk misafirperverligi ile karsilanmistir.

    1970'li yillarin ortalarinda kamulastirilan yapi 1 Eylül 1978 yilinda Atatürk ve Etnografya Müzesi olarak açilmistir.

    2 katli ahsap yapinin giris katinda yöresel, etnografik malzemeler, tarihi Usak halilari ve Esme kilimleri, eski silahlar giysiler ve diger eserler sergilenmektedir.

    Üst kat ise tamami Atatürk Müzesi olarak düzenlenmistir. O dönemden kalma aynalar, sehpalar, koltuklar, Atatürk'e ait yatak odasi ve yine Atatürk'e ait giysiler bulunmaktadir.

    Bozkurt Mahallesi, Hisarkapi Sokak No:77

    Tel : (0276) 227 39 81

    Faks : (0276) 223 59 01

    Pazartesi disinda her gün 08.30-16.30 saatlerinde ziyarete açiktir.

    Termal Tesisler

    Hamamboğazı Kaplıcası :

    Uşak-Ankara karayolu üzerinde, Banaz ilçesine 7 km. uzaklıktadır. Suyunun sıcaklığı 59 derece olup, yeme-içme tesisleri ve yüzme havuzu mevcuttur.

    Örencik Termal Tesisleri :

    Uşak - İzmir yolu üzerinde olup, Güre köyüne 10 km. mesafededir. Kadın ve erkak için ayrı hamamları vardır.

    Ören Yerleri

    Blaundus (Sülümenli) :

    Ulubey ilçesi Sülümenli köyü yakınlarında, Büyük İskender'in Anadolu seferinden sonra Makedonya'dan gelenler tarafından kurulmuştur. En önemli yapıları kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum ve kaya mezarlarıdır.

    Uşak'ta gezilip görülecek ören yerleri arasında, Alaudda (Hacımköy), Mesotimolos (Düzköy), Akmonia (Ahatköy) yer almaktadır.

    Sebaste (Selcikler) :

    Sebaste şehri, Roma İmparatoru Augustus tarafından M.Ö. 20 yılında Sebaste adıyla kurulmuştur. Roma döneminde 12 önemli şehirden biridir. M.S. 9. yüzyılda yakın çevresindeki kentlerin piskoposluk merkezi haline gelmiştir. En görkemli çağlarını Bizans döneminde yaşayan kentte büyük ve küçük olmak üzere iki kilise bulunmaktadır.
    Son düzenleme orbay; 31-01-2008, 00:53.
  • orbay
    Senior Member
    • 11-02-2005
    • 5871

    #2
    Konu: Uşak-64

    YouTube - Uşak

    Yorum

    • orbay
      Senior Member
      • 11-02-2005
      • 5871

      #3
      Konu: Uşak-64

      İlçelere göre şehir ve köy nüfusları

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X