Bankaya yatmayan maaş ödenmemiş sayılacak

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • black belt
    Senior Member
    • 08-06-2004
    • 6523

    Bankaya yatmayan maaş ödenmemiş sayılacak

    Bankaya yatmayan maaş ödenmemiş sayılacak

    Yüksek maaşlı çalışana asgari ücretten sigorta ödeme devri kapanıyor..

    05.02.2008 17:56





    Maaşların bankalar aracılığıyla ödenmesi kanunî mecburiyet haline geliyor. Bu ay yasalaşması beklenen Sosyal Güvenlik Reformu'na eklenen maddeye göre, kanunun yürürlüğe girmesinin ardından işveren, çalışanın maaşının tamamını bankaya yatıracak.
    Bankaya yatmamış maaş ödenmemiş sayılacak. Çalışanın şikâyetçi olması halinde banka hesapları kontrol edilecek. Bankada gözükmeyen maaş, çalışana tekrar ödenecek. Kayıt dışıyla mücadele için başlatılacak uygulama ile yüksek maaşlıların asgari ücret üzerinden gösterilmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca işverenlerin, çalışanın maaşını zamanında yatırıp yatırmadığı kontrol edilebilecek.
    Sosyal Güvenlik Yasası ile ilgili kurulan Meclis Alt Komisyonu'nun başkanı Zekai Özcan, uygulamanın hedefini 'kayıt dışıyla mücadele' olarak açıkladı. Türkiye'de halen 5,5 milyon SSK'lının primleri asgari ücret üzerinden yatırılıyor. Bazı işverenler, normalde daha yüksek maaş verdikleri çalışanını asgari ücretli olarak gösteriyor. Yeni uygulama bu duruma son verecek.
    Maaşın bir kısmını bankaya yatırıp bir kısmını elden ödeyerek sosyal güvenlik primlerini daha düşük ödemek gibi bir şansı olmayacak. Bankaya kaç para yattığı, Maliye tarafından istendiğinde görülebilecek. Maliye'nin altyapısını kullanacak olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışanların maaşlarıyla adlarına yatan sosyal güvenlik primlerini kıyaslama imkânına sahip olabilecek. Yüksek maaşlı çalışanını düşük primden gösteren işveren, ceza ile karşı karşıya kalacak. Ayrıca çalışan, maaşının bankaya yatan kısmı dışında kalanını işverenden talep edebilecek. Kayıt dışını azaltmanın yanı sıra sigorta prim gelirlerini de artırması beklenen madde, Sosyal Güvenlik Reformu'na Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda eklendi.
    Komisyon Başkanı Zekai Özcan, şirket büyüklüklerine göre etap etap yaygınlaşacak uygulamanın kayıt dışıyla mücadele için önemli olduğunu belirtiyor. Uygulama ile işveren tarafından işçiye ödenecek rakamın görebileceğini anlatan Özcan, "Örneğin şu an işçiye bin YTL ödeyen işveren, bunu 600 olarak gösteriyor.
    Böylece daha az SSK primi ödüyor. İşçi yüksek aldığı halde düşük gösteriliyorsa bu da bir kayıt dışıdır. Bunun önüne geçilecek. Yeni uygulama ile bin YTL veriyorsa onu bankaya yatırmak zorunda olacak." diyor. Özcan, sistemin oturmasının ardından işçinin itiraz ettiğinde işverenin 'Ben verdim.' deme şansı olmayacağını anlatıyor: "İşçi itiraz ederse, işveren geriye doğru ödemediği bütün farkı ödemek zorunda kalır. Ayrıca ceza yer. Bu yüzden işveren, çalışana gerçekten verdiği rakamı bankaya yatırmak zorunda. Bordrosunda da farklı, düşük gösteremez." Kanunun uygulamasıyla ilgili olarak SGK'ya yetki verileceğini anlatan Özcan, uygulamanın büyük şirketlerden başlayıp peyderpey genişleyeceğini aktarıyor.

    Alıntı:

    http://www.haberturk.com/haber.asp?id=54276&cat=130&dt=2008/02/05
  • ozkandonmez
    Administrator
    • 30-12-2002
    • 47397

    #2
    Konu: Bankaya yatmayan maaş ödenmemiş sayılacak

    Düzgün çalışmaz bu sistem, özelde çalışan çoğu kimse zaten bu uygulama ile çalışıyor. Prim asgari ücrettden aldığı maaş farklı. Bununda önüne geçme şansları yok.
    Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



    HAYDI IPTV YAPALIM

    TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

    LÜTFEN OKUYUN

    Yorum

    • avþa bayraktar
      Junior Member
      • 26-12-2007
      • 363

      #3
      Konu: Bankaya yatmayan maaş ödenmemiş sayılacak

      Eksik gösterene haksız diyemem doğrusu!..
      Tüm üyeliğim süresince tavandan prim ödedim.
      Emeklilik dilekçemden sonra sekiz yıl mahkemelerde süründüm.
      İlk maaş bağladıklarında fena sayılmazdı. Şimdi ise asgari ücret karşılığı kaldı.
      Bileydim, ben de göstermezdim.

      Yorum

      • zigana
        Senior Member
        • 26-01-2004
        • 3796

        #4
        Konu: Bankaya yatmayan maaş ödenmemiş sayılacak

        oyle kimseye sormadan kafalarından kanun yapanlar kayıt içinde olanları daha cok yolmak yerine hiç prim odemeden sgk larının kapısını aşındıranlarla uğraşsa daha iyi olur.ben prim odeyeyim ama neyidüğü belirsiz taşı sıkınca suyunu cıkaran adamlara yeşil kart versinler ondan sonra sgk zarar ediyor.
        yok öyle
        kendi koltukları ugruna belirli kişilere dokunamayanlar,koltukları ugruna bir kısım halktan aldıkları vergilerden başka bir kısım calışmadan gecinme cabasında olanlara erzak kömür vs. vs. dagıtan mantıklıların yaptıkları ancak bu kadar sosyal olur.
        adalet sizlik bir ülkenin parcalanması için yeter sebebtir.

        siz işveren üzerindeki yükü hafifletmezseniz işverende doğal olarak kacak yollara başvuracaktır.

        istanbul topkapıda gecen gün oluşan patlamada bircok işci sigortasızdı.sizin sigortasız ruhsatsız bir nevi belkide vergisiz acılan işyerlerini kontrol altına almak gibi bir sorumlulugunuz varken azda olsa vergi odeyen prim odeyen işverenleri sıkıştırmanız kayıtdışılığı dahada büyütecektir.

        bunu kanun yapanlar bilmiyorlar mı .gayet tabiki biliyorlar ancak bu işlemin dolaylı olarak bankaların elini güclendireceği kesindir.hem parayı kullanacaklar hemde hesaplar üzerinden yıllık hesap işletim üçreti alacaklar.bu işlem sadece ve sadece bankaları zenginleştirecektir.

        şu ana kadar ki cıkan uygulamalarda oldugu gibi

        Yorum

        • orfe
          Junior Member
          • 07-09-2004
          • 151

          #5
          Konu: Bankaya yatmayan maaş ödenmemiş sayılacak

          Daha 1.5 sene oldu işyerimi açalı.Borçlarım dolayısıyla ödediğim taksitler bir yana, stopaj,bağkur, tabela vergisi, vs vergiler belimi büktü ve 1 ay içinde kapatma noktasına geldim müşteri arıyorum.Sen işyerini yeni açmış bi işverene bukadar vergi ile yüklenirsen dürüst esnaf diye birşey kalmaz memlekette.Bende bundan sonra nekadar illegal yol varsa yapacagım vergi vermemek için dürüst olmakla bu ülkede para kazanılmıyor anlamış bulunmaktayım.
          Bu probleme gelince son derece saçma ve çocukça.Ben asgari ücretini işçinin bankadan yatırırım diger kısmını elden veririm bu kadar basit bunun çözümü.İlk önce ADAM gibi bi vergi politikası izleyip yeni işyeri açanların 2 senelik vergilerini almayın ya da erteleyin ondan sonra, işverenin cebindekine göz koyun.

          Yorum

          • yamtarahmet
            Junior Member
            • 26-06-2005
            • 495

            #6
            Konu: Bankaya yatmayan maaş ödenmemiş sayılacak

            ne de olsa vergi cennetinde yaşıyoruz.kendi vatandaşının cebindeki son kuruşa göz diken bir düzenin mucitlerinin topladıkları vergilerin hayrını görmeleri düşünülemez.bu yüzden kimsenin ahını almadan vergi düzenlemeleri yapılmalı.ama nerede o kapasiteye sahip insanlar.varsa yoksa günü kurtarma telaşı...

            Yorum

            • ybæl©ik
              ADMINISTRATOR
              • 25-01-2003
              • 30775

              #7
              Konu: Bankaya yatmayan maaş ödenmemiş sayılacak

              Buraya yazan her arkadaşımızın haklılık payı var, eksik bile. Ancak herşey öyle dışarıdan göründüğü gibi değildir maalesef. Sizler de bu konuların içerisine girseniz neden kalıcı ve köklü çözümler üretilemediğini çok net bir şekilde görebilirsiniz.

              Hangi konu olursa olsun, maalesef yorum ya da değerlendirme yapılırken herkes kendi açısından, kendi durumunu ortaya koyarak görüş beyan eder. Oysa ki olması gereken ülke gerçekleri ve halkın yapısıdır, objektif yaklaşımlardır.

              Çok geniş bir alana yayılan, tamamen bir uzmanlık konusu. Çok detaya girip sizlerin kafasını karıştırmak istemiyorum. Ayrıca çok değişik dalların da irdelenmesi gerekebilir. Kısacası çok uzar gider.

              Şunu unutmayalım, Devlet halkı için vardır. Maalesef halkımızda devlet bilinci tam olarak yerleşmiş değil. Kaldı ki devleti oluşturan unsurlar da kendi sorumluluklarının farkında değiller. Eğer halk devletinin zararına hareket ediyorsa devletin de halkı için varlığını devam ettirebilmesi için mevcutlarla idare etmesi bir zorunluluktur. Yani kaçıran, çalıp çırpan birilerinin cezasını başkaları ödeyebiliyor. İşin özüne bakarsanız herkes gücü oranında birşeyler kaçırıyor. Ama kimse kendisine kondurmaz elbette. Hep karşıdakiler suçludur. İşte herkesin bir şekilde kaçırdığının cezasını tüm toplum değişik şekillerde ödüyor.

              Eğer sözkonusu olan vergi ise bilinen bir sözün benim için daha farklı bir ifadesi vardır

              Vergi Kalkınmanın Temelidir yerine Dürüstlük Kalkınmanın Temelidir diyorum.

              Unutmayalım ki, kaçırdığımız her kuruşun karşılığı, farklı bir şekilde, değişik isimlerle cebimizden çıkacaktır.

              Burada eleştirilen konu da bunun en güzel kanıtıdır ki hayatın her aşamasında birçok ispatını görebilirsiniz.

              Teşekkürler.

              Yorum

              İşlem Yapılıyor
              X