Süleymaniye'de tarihî restorasyon...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Süleymaniye'de tarihî restorasyon...




    Mükremin Albayrak'ın haberi
    Restorasyon sebebiyle Süleymaniye Camii'nin her yanına iskele kuruldu, yetkililer çalışmaların uzun zaman alacağını belirtiyor.
    Cami, külliyesi ile birlikte İstanbul'un incisi haline gelecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne göre 'baştan ayağa pırıl pırıl yapılacak cami, o eski ihtişamını yeniden kazanacak'. Restorasyon kapsamında tamamen kapatılmayan caminin bir bölümü brandalarla bölünerek ibadete açık tutuluyor. Projenin ne zaman tamamlanabileceği konusunda ise net bir tarih verilemiyor. Muhtemel hırsızlık olaylarına karşı cami bünyesindeki tarihî eşyaların tespiti yapıldı ve belgelenip Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne teslim edildi.
    Cami duvarlarında bulunan çini panolar, vitraylar, mihrap ve minber gibi özgür yapılar, restorasyon sırasında zarar görmemesi için koruma altına alındı. Caminin her köşesi neredeyse inşaat alanı gibi oldu. Minarelerden başlamak üzere, iç mekânlar ve dış duvarların her tarafı iskelelerle donatıldı. Restorasyon çalışmaları sürecinde saha ve çevre güvenliğinin sağlanması için, cami çevresi paravan ile kapatıldı. Uzun sürmesi planlanan restorasyon sırasında ziyaretçiler de dikkate alınarak cami tamamen ibadete kapatılmadı.
    Vakıflar, yenilenecek bölümleri en ince ayrıntısına kadar inceledi. Kalemişi ekibi tarafından, şadırvan avlusu ve cami içindeki mevcut kalemişi bezemelerinin rölöveleri alındı, kubbelerde, bilim kurulunun yönlendirmesi ile araştırmalar yapıldı. Bilim kurulu ve danışmanların teklifleri doğrultusunda, mevcut rölöve paftaları baz alınarak, avlu cephelerinde hasar tespit çalışmaları, malzeme analizleri ve belirlenen hasarlara yönelik müdahale paftaları hazırlandı. Projeler doğrultusunda, avlu içerisindeki cephelerde bulunan imitasyonların çürütmesine başlandı. Saha içerisinde ahşap atölyesi kurularak çürüyen ahşap malzemelerin tamiri yapılacak. Proje üzerinde numaralandırılan mevcut ahşap elemanların sökümünün ardından uygun yöntemlerle konservasyonları yapılacak, yeniden yerlerine yerleştirilecek. Günümüzde mevcut olmayan ahşap elemanlar ise projelendirilip özgün tekniklerle tamamlanacak.
    Mimar Sinan'ın kalfalık eseri
    Süleymaniye Camii, 1550-1557 yılları arasında, dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırıldı. Cami, sadece Osmanlı mimarisinin değil, dünya mimarisinin de en seçkin eserlerinden biri olarak kabul görüyor. Türkiye için büyük ve önemli bir geçmişi hatırlatan ve içinde yer aldığı semte de adını veren Süleymaniye Külliyesi, çeşitli fonksiyonları karşılayan birçok yapıdan oluşuyor. Vakıf olarak yapılan ve içinde toplum hizmetlerini gören hastane, okul, hanlar, imaret, çeşme ve sebilleri içeren site, yaklaşık 70 dönüm arazi üzerine oturuyor. Cami ve haziredeki Kanuni ve Hürrem türbeleri dışında, farklı derecelerde eğitim veren medreseler, bir hadis okulu, bir tıp medresesi, hastane, Kur'an eğitimi yapılan bir yapı, ilkokul, imaret, han, hamam, kütüphane, Mimar Sinan'ın türbesi ve çok sayıda sıra dükkânlar yer alıyor.
    Zaman
  • seyhuni
    Junior Member
    • 20-05-2004
    • 119

    #2
    Konu: Süleymaniye'de tarihî restorasyon...

    Evet küçük bir bölüm açık bırakılmış.Namazlar orada eda ediliyor...

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X