Ulu Hakan törenle anıldı...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Ulu Hakan törenle anıldı...




    Abdülhamit'in torunlarının da katıldığı törende konuşan eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın, Osmanlı İmparatorluğu'nun Anadolu'da, Balkanlar'da, Kafkaslar'da Arap ülkelerinde Türklere gurur yaşattığını belirterek, şunları söyledi:
    ''Osmanlılar, Türk ve İslam dünyasının temsilcisi olarak 10. asırdan, geçen yüzyıla kadar hiçbir zaman Türklerin başı öne eğik dolaşmasına izin vermediler. Ancak bugün Osmanlı hanedanı üyelerinin nasıl yaşadıklarına dikkatinizi çekmek istiyorum. Osmanlı hanedanı mensupları çok büyük fakru zaruret içinde yaşadılar. Çok sıkıntı çektiler. Şu anda da devam ediyor. Bize gurur yaşatan bu insanları biz şu anda gururlu yaşatabiliyor muyuz? Bunu sorgulamamız gerekiyor.''
    Fatih Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İpşirli de Abdülhamit'in, dünya tarihinin yetiştirdiği iz bırakmış hükümdarlardan biri olduğunu belirterek, şunları söyledi:
    ''Abdülhamit, gelmiş geçmiş en büyük reformcu, sahip olduğu değerleri ön planda tutan büyük bir devlet adamı, çok yönlü bir padişahtı. Osmanlı'nın örf, adet ve kanunlarını benimsemiş ancak hep ileriye bakan bir padişahtı. Medreseler onun döneminde hep ıstırap çekmiş ama pek çok okul onun döneminde açılmıştır. Atatürk de dahil Cumhuriyeti kuran pek çok kişi bu okullarda okumuştur. Kalıcı müesseseler ortaya koymuştur. Saray'da ikinci arşiv kurmuştur. Şu anda onun döneminde kurulan arşivde henüz incelenmemiş olan 16 bin 300 defter var. Ancak hala Abdülhamit'in biyografisi yazılmış değil. Doğrusu diğer padişahların da biyografileri yok. Türk büyüklerinin biyografilerinin yazılması gerekiyor.''
    Gazeteci Avni Özgürel de her konuda rasyonel bir padişah olan Abdülhamit'in modernleşmeyi şekilden çıkarıp bilime, fenne ve teknolojiye taşıdığını söyledi.
    Abdülhamit döneminin hep sansür anlayışından söz edildiğini ancak bugün o dönemin sansür anlayışının mumla arandığını savunan Özgürel, her şeyin insaf ölçüsünde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
    Törene, bilim adamlarının yanı sıra, II. Abdülhamit'in torunları Harun Osmanoğlu ile Abdülhamit Kayhan Osmanoğlu da katıldı.
    AA
  • seyhuni
    Junior Member
    • 20-05-2004
    • 119

    #2
    Konu: Ulu Hakan törenle anıldı...

    Allah rahmet eylesin..

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X