Erke'nin dönergecine rakip çıktı...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Erke'nin dönergecine rakip çıktı...



    Emekli teknisyen Ahmet Kolbaşı, mıknatısları kullanarak "yakıtsız motor" icat etti. Mucit, patentini aldığı motorun, "Çağın Buluşu" olarak gösterilen Erke'nın dönergeci ile aşağı yukarı aynı olduğunu savundu..
    "Erke Dönergeci'nin tanıtımını TV'de izledim. Şaşırdım. Aşağı yukarı aynı. Aynı prensipte çalışıyor, aynı devirde dönüyor. O devirde onlar da kullanamaz. Geliştirilmesi gerekiyor. Türkiye'de patent almaya kalksalar karşılarına ben çıkacağım. 2006'da patentini aldım."
    Bu sözler, "Manyetik alanlardan faydalanarak gücü katlanan yakıtsız motor" projesinin ve patentinin sahibi Ahmet Kolbaşı'ya ait. Nevşehirli mucit makine teknisyeni Kolbaşı'yı, Kırşehir'deki dairesinde ziyaret ettik. 63 yaşındaki Kolbaşı, 1995'de Toprak Mahsulleri Ofisi Kırşehir Ofisi'nde başteknisyenlikten emekliye ayrılmış. Ankara 2'nci Erkek Sanat Enstitüsü 1962-1963 dönemi mezunu. Askerlik öncesi DSİ merkez atölyesinde çalışır. Ankara'da 1.5 yıl polislik de yapan Kolbaşı, o dönemdeki adıyla İş ve İşçi Bulma Kurumu kanalıyla teknik sınavı kazanarak Hollanda'ya kalifiye eleman olarak gider. 1969-1973 yılları arasında ambalaj makinesi fabrikasında ve havaalanı büfesinde çalışır. Yurda izinli gelir ve bir daha dönmez.

    ÖNCE MAKETİNİ YAPTI
    Teknolojiye düşkün olduğunu söyleyen Kolbaşı, ilgisini çeken makineleri çalışma prensibini sökmeden elinden bırakmadığını anlatıyor. Bilinmeyeni anlamaya dönük bu merak, "mıknatısın gücünü niye kullanmayalım" düşüncesiyle onu "yakıtsız motor" mucitliğine kadar götürmüş. 1991'de hoparlördeki adi mıknatısları kullanarak, buluşunun çalışabilirliğini görmek için maket yapmış. Çalıştığını görünce de dünyanın masrafını yapıp prototipini oluşturmuş. 10 yıllık patentini almış.

    OTOMOBİLİNDE DENEYECEK
    Özel alaşımlı manyetik çeliklerle motor gücünün artırılacağına inanan Kolbaşı, icadını Volkswagen otomobilinde test etmeyi düşünüyor. Enerji ve otomotiv devlerinin hedefi haline geleceğinden endişelenen Kolbaşı, projesini askerlere de götürmüş. Kolbaşı, şunları söylüyor: "Bu bir buluş. Bilinmeyenler aşıldı. Bundan sonraki aşama, piyasada bilinen sistemlerle bunun geliştirilmesi. 24 volt akü ile çalışıyor. Petrol, gaz gibi hiçbir yakıta ihtiyacı yok. Hava kirliliği yaratmıyor. Klasik motorlara göre 3 kat daha güçlü. Yarış otomobilleri hızına, 5 bin devrin üzerine çıkacak. Maliyeti sıfıra yakın."

    PROJEYE ORTAK ARIYORUM
    Fizik yasaları gereği verilen enerjinin geri alınamayacağı gerekçesiyle buluşuna itiraz edenleri, manyetik alanı kullandığını söyleyerek ikna etmeye çalıştığını belirten Ahmet Kolbaşı, " Bugün param olsa, bütün özel alaşımlı parçaları döktüreceğim. 2-3 ayda elektrik üretecek, jeneratöre bağlayacak hale getiririm. Ortak arıyorum" diyor.
    Hararet ve donma yok kutupta da kullanılır
    Kolbaşı, devlete ve millete faydalı olmayı hedeflediği yakıtsız motorun faydalarını şöyle sıralıyor:

    * Yakıt kullanılmadığı için petrol, LPG, hidrojen gibi yakıtlara bağımlılıktan kurtulunacak.

    * Hesaplara göre, motor gücünün klasik motorlardan en az 3 kat daha fazla olması, radyatör, karbüratör, marş motoru, egzos gibi parçaları bulunmayışı nedeniyle az yer tutması, orta ve yüksek gerilim elektrik enerjisi istemediği için sanayinin motor gücü gerektiren her dalında kolaylıkla kullanılabilecek.

    * Yüksek motor gücü ve yakıt masrafı olmadığından ucuz elektrik elde edilebilecek.

    * Motor içinde piston, sübap, segman gibi çalışan parçalar bulunmayacağından dolayı sürtünme, aşınma, kırılma gibi arızalar olmayacağı için bakım ve tamirde zaman ve para israfı en aza inecek.

    * Motorda yanma olmadığı için, hararet yükselmesi ve donma olayı olmayacağından her iklimde ve her yerde kullanılabilecek.
    Buluşunun püf noktası mıknatıs
    YAKITSIZ motorun ana malzemeleri 24 volt bir akü ve mıknatıslar. Motor, iki adet alternatif elektro mıknatıs arasına yatay olarak yataklanmış bir adet devamlı mıknatıstan oluşan mıknatıs gruplarından meydana geliyor. Devamlı mıknatısa bağlı biyel kolu vasıtasıyla güç kranka aktarılıyor, krank çıkışından dairesel hareket elde ediliyor. Motor bloku ve yataklar, mıknatıslanmayan malzemelerden yapılıyor.
    Sabah
  • aaron_1212
    Senior Member
    • 03-11-2006
    • 4376

    #2
    Konu: Erke'nin dönergecine rakip çıktı...

    Bildiğim bu prototipini ilk uygulayan Bedini adında bir italyan mucit
    1986 yılında bu patenti almış , Dönen bir disk üzerindeki sabit mıknatısa yakın yerleştirilen elektro mıknatısın, dönmeyen sabit bir yere monte edilmiş indüksiyon bobininin , dönen disk üzerindeki bu mıknatıs sayesinde indüklenerek akım elde edilmesiyle elde ediliyor
    Bedininin yaptığı motorun patent numarası yanlış hatırlamıyorsam FR2851092A1 idi
    isteyen patent çizimlerini burdan indirip incelesin
    Burdanda incelenecek siteler var

    Yorum

    • delphin
      Senior Member
      • 27-12-2005
      • 15279

      #3
      Konu: Erke'nin dönergecine rakip çıktı...

      Bu yapılan aletin tam verim sağlaması bence imkansız alet gerçekten bir enerji üretiyor ama bunun istenen düzeyde olması imkansız bence .

      Yorum

      • ozkandonmez
        Administrator
        • 30-12-2002
        • 47397

        #4
        Konu: Erke'nin dönergecine rakip çıktı...

        Kısacası adamlar işi yapmış ve demişler projelendirmişler, şimdiye kadar çoktan bu mekanizma ile çalışan aletler yapılmıştır, dev otomobil firmaları tabiki bunun ortaya çıkmasına müsade etmeyceklerdir yada saklayacaklardır.

        Dolayısılar bizim mucitler zaten icat edilmişi irdeliyorlar.
        Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



        HAYDI IPTV YAPALIM

        TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

        LÜTFEN OKUYUN

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X