Ortaöğretim Kurumları Sınavı'na başvurular...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Ortaöğretim Kurumları Sınavı'na başvurular...




    Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler liseleri, özel okullar, polis kolejinde okumak isteyen öğrenciler ile devlet parasız yatılı okuyacak ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin katılacağı Ortaöğretim Kurumları Sınavı'na (OKS), başvurular 10 Mart Pazartesi günü başlıyor.

    2007-2008 öğretim yılında resmi ve özel fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu Liseleri, Anadolu öğretmen liseleri, Anadolu meslek liseleri, Anadolu teknik liseleri, Anadolu imam-hatip liseleri ve sağlık meslek liselerinde okumak isteyen öğrenciler OKS'ye katılacak.

    Ayrıca polis kolejinde öğrenim görecek öğrenciler ile Türkiye Özel Okullar Birliği'ne bağlı merkezi sistem sınavıyla öğrenci alan özel okulların öğrencileri ve parasız yatılı okumak isteyen 8. sınıf öğrencileri de bu sınava başvuracaklar.

    Başvuru ve yerleştirme ile ilgili işlemlere ait açıklama ve kurallar, 2008 Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ile Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı e-başvuru kılavuzlarında yer alıyor. Adaylar bu kılavuza Milli Eğitim Bakanlığı'nın ''www.meb.gov.tr'' internet adresinden ulaşabilecekler. Başvurular, 28 Mart Cuma gününe kadar yapılabilecek.

    -BAŞVURU İŞLEMLERİ-

    Sınav başvurularının yapılabilmesi için öncelikle adayın e-okul sistemine kayıtlı olması gerekiyor. OKS'ye başvuru işlemleri ''http://www.meb.gov.tr'' ile ''http://oges.meb.gov.tr'' adreslerinden yapılabilecek.

    Aday bilgileri e-okul sisteminden otomatik olarak alınacağı için doğruluğundan ve güncelliğinden okul müdürlüğü sorumlu olacak.

    Başvuruyla ilgili olarak veli, adayın T.C. kimlik numarasıyla bankaya sınav ücretini yatıracak. Sınav ücreti yatırılan adaya ait banka dekontu okul müdürlüğüne teslim edilecek ve başvuru çıktısı alınacak. Ancak sınav ücreti başvuru tarihinde bankalardan birine yatırılmayan adayın başvurusu yapılamayacak.

    Aday, OKS ile birlikte DPY-B (ilköğretim 8'inci sınıf) ile Polis Koleji Aday Tespit Sınavı'na başvuruda bulunacaksa başvuru ekranından katılmak istediği sınavları işaretleyecek, bilgilerini kontrol edecek ve okul müdürlüğü elektronik onaylama yapacak.

    Onaylanan başvurunun 2 nüsha çıktısı alınarak veliye imzalatılacak. Okul müdürlüğü de imzalayıp mühürleyerek 1 nüshasını veliye teslim edecek, diğerini okulda saklayacak.

    Adayların merkezi sistemle öğrenci alan özel okullara başvuruda bulunabilmesi için öncelikle OKS'ye başvuru yapması gerekiyor. Açık İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören adaylar, başvuru yapabilmek için bankaya sınav ücretini yatırdıktan sonra Açık İlköğretim Okulu müdürlüğüne dilekçe ile müracaat edecek.

    -ÖZÜRLÜ ADAYLAR-

    Özürlü adayların sınav uygulaması sırasında özür durumlarına uygun hizmet alabilmeleri için e-okul sistemine kayıt olurken özür durumları ile ilgili bilgilerin işlenmesi için ''özürlü sağlık kurulu raporu'', ''özürlü için kimlik kartı'' veya ''özürlülük bilgisinin işlendiği nüfus cüzdanı''ndan birini okul müdürlüğüne beyan etmesi gerekiyor.

    Başvuru işlemleri bittikten ve beyan edilen belgeler uzmanlar tarafından incelendikten sonra adaylar özür durumlarına göre düzenlenmiş salonlarda sınava alınacak.

    Görme ve işitme özürlü adaylara sınavda 30 dakika ek süre verilecek. Üst bedenini kullanamayan ya da kullanmakta zorluk çeken adaylara sınav görevlilerinden bir öğretmen yazman olarak yardımcı olacak ya da adaya sınavda 30 dakika ek süre verilecek.

    -SINAV ÜCRETİ-

    Adaylar, sınav tercihleri ne olursa olsun 20 YTL ücret ödeyecekler.

    Adaylar sınav ücretini, 10-28 Mart 2008 tarihleri arasında T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O veya Türkiye Halk Bankası A.Ş. şubelerinden Kurumsal Tahsilat Programı aracılığıyla yatıracaklar.

    2008-OKS sınav giriş belgesi, okul müdürlükleri tarafından 29 Mayıs 2008 tarihinden itibaren onaylanarak adaylara teslim edilecek. Adaylara ayrıca sınav belgesi gönderilmeyecek.

    Sınav giriş belgesini kaybeden adaylar, yenisini sınav başvurusu yaptığı okul müdürlüklerinden alabilecek.

    -SINAV SÜRESİ-

    Tek oturum olarak 8 Haziran 2008 tarihinde saat 10.00'da yapılacak OKS, 120 dakika sürecek. Sınav başladıktan sonra ilk 30 dakika içinde gelen adaylar sınava alınacak, ilk 60 dakika içinde ise sınav salonu terk edilmeyecek.

    Öte yandan, OKS'de bu yıl sınavdan çıkış süresi ile ilgili yeni bir düzenleme yapıldı. Buna göre, ''sınav bitimine 15 dakika kala hiçbir aday dışarıya çıkarılmayacak, sınav süresince en az iki aday sınıfta kalacaktır'' hükmü, ''Adaylardan birinin sınavının devam etmesi durumunda sınav bitimine 10 dakika kala salonda özürlü adaylar hariç en az iki aday tutulacaktır'' olarak değiştirildi

    AA
İşlem Yapılıyor
X