Doktorun iyi kazanç devri bitiyor

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Doktorun iyi kazanç devri bitiyor



    Sağlık Bakanlığı’nın değişen yönetmelikleri doktorları vurdu. Büyük paralar karşılığı transferler geride kaldı. Kapanan tıp merkezleri nedeniyle açıkta kalan doktorların sayısı artıyor. Hastane değiştirmek isteyenlere kapılar kapalı.

    Doktorların kamu ya da üniversite hastanelerinden özel hastanelere ‘yıldız transferler’ gibi geçişleri durdu. Bir dönem futbolcular gibi astronomik ücretlerle özel hastaneler arası yaşanan transferler, hiper maaşlar ve primler geride kaldı. 60 bin çalışanı bulunan 14 hastane ve sağlık kuruluşu derneğinin oluşturduğu Sağlık Kuruluşları Platformu Koordinatörü Yaşar Yıldırım, yeni yönetmeliklere göre ayrılan sağlık personelinin yerine yenisini alamadıklarını, bu sebeple SGK ile yapılan sözleşmelerin feshedildiğini söyledi. Yıldırım, “Çalışma Bakanlığı ‘ayrılan doktoru 5 gün içinde bana bildireceksin 45 gün içinde de yenisini alacaksın yoksa sözleşmeyi feshederim’ diyor. Sağlık Bakanlığı da ‘bana sormadan doktor ve sağlık çalışanı

    alamazsın’ diyor. İki arada kaldık. Bu nedenle 20’den fazla kuruluşun SGK ile sözleşmesi feshedildi” diye konuştu. Yıldırım, şu anda özel hastanelerin çalışması süren 95 yatırımının atıl durumda olduğunu, bunun maliyetinin yaklaşık 3 milyar doları bulduğunu söyledi.

    100 BİN SAÐLIKÇI ETKİLENİR

    İzmir Tabip Odası, yeni düzenlemeler sonucunda hekimlerin yaşadığı mağduriyetin görünenden çok daha büyük olduğuna dikkat çekti. Oda yetkilileri, “Yeni iş başvurusu yapmak isteyen; özel tıp veya dal merkezi için yatırım yapan; ruhsat başvurusu sonuçlandırılmayan hekimlerimiz; bir doktor istihdam etmek, tıbbi cihaz almak isteyen, sağlık kuruluşları sıkıntılar ve maddi kayıplarla karşı karşıya bırakılmaktadır” dedi.

    Tıp alanında faaliyet gösteren 29 uzmanlık derneğinin oluşturduğu Uzmanlık Dernekleri Platformu da hekimlerin tam gün çalışmasını öngören yasa çalışmasının sağlık sisteminin bozacağını belirtti. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, “Sadece 25 bin muayenehanenin kapanması sonucu burada çalışan 100 bin sağlık personeli işsiz kalacak. Şu anda hiçbir özel kuruluş hekim almıyor veya çıkartmıyor. Hekimler şu an için iş bulamaz hale geldi” diye konuştu.

    Maaşlar artmıyor

    YASA tasarılarıyla belirsizliğe itilen süreç, doktorların maaşlarını da etkiledi. Daha önce özel hastanelerde bol sıfırlı rakamlarla çalışan doktorlar, artık daha farklı bir ücretlendirme sistemine tabi tutuluyor. Doktorlar konuyla ilgili görüşlerini Online Sağlık | Doktor ve Hastaları Buluşturan Türkiye'nin Sağlık Portalı sitesinde paylaşıyor. Sitenin kurucusu Uzman Dr. Murat Akbaş, doktorların emeğinin karşılıksız kalmaması gerektiğini savunuyor. Bazı branşlardaki doktorların ortalama ücretleri şöyle:

    Doktor ücretleri

    Branş Aylık maaş

    Jinekoloji 5-15

    Nöroşirürji 7-14

    Kardiyoloji 8-12

    Göz hastalıkları 5-12

    Genel cerrahi 7-10

    Çocuk hastalıkları 5-10

    İç hastalıkları 3-10

    Ortopedi 7-9

    Dermatoloji 5-9

    Özel hastaneler için ucuz istihdam

    TÜRK Tabipler Birliği, Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu’nun toplantısında da yeni düzenlemelerin hekimlerin bundan sonra çok daha ucuz işgücüyle çalışacaklarına işaret edildi.

    Yeni düzenlemede güvencesiz ve kaynağının ne olacağı belirsiz bir ücretlendirmenin yaşanacağı ifade edilen toplantıda şu noktalara dikkat çekildi:

    Özelde büyük hastane zincirlerine, kamuda özelleştirilme yolundaki üniversite ve devlet hastanelerine ucuz iş gücü sağlanacak.
    Hekimler düşük ücretle ve güvencesiz olarak çalışmaya zorlanacak.
    Hekimin niteliğinin yükseltilmesi yerine, üniversite ve eğitim hastanelerinde döner sermayeye daha çok kazanç sağlamak için performans yöntemiyle daha fazla işlem yapılması hedeflenecek.
    Özel alanda muayenehanelere getirilen kısıtlamalar göz önüne alındığında, kapanacak olan bu kurumlarda çalışan yardımcı personelin istihdamı ve buralarda kullanılan teçhizatın akıbeti açısından sorun oluşturacaktır.

    3 milyar $ çöpe gidecek

    TÜRK Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kubilay Varlı: Uygulama ile dal merkezlerinin hepsi kapatılacak. Özel olarak teşvik edilen 3 özel dal merkezleri için 3 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu cihazlar da atıl kalacak. Türkiye tıbbi cihaz çöplüğüne dönüşecek.

    Akşam
  • Gondaray
    Senior Member
    • 27-08-2004
    • 3257

    #2
    Konu: Doktorun iyi kazanç devri bitiyor

    Originally posted by anterior View Post


    Doktor ücretleri

    Branş Aylık maaş

    Jinekoloji 5-15

    Nöroşirürji 7-14

    Kardiyoloji 8-12

    Göz hastalıkları 5-12

    Genel cerrahi 7-10

    Çocuk hastalıkları 5-10

    İç hastalıkları 3-10

    Ortopedi 7-9

    Dermatoloji 5-9

    Özelde büyük hastane zincirlerine, kamuda özelleştirilme yolundaki üniversite ve devlet hastanelerine ucuz iş gücü sağlanacak.
    Hekimler düşük ücretle ve güvencesiz olarak çalışmaya zorlanacak
    Bu mudur ucuz iş gücü Allah aşkına. Tamam doktorlar senelerce okumuşlardır haklarıdır. Fakat Türkiye şartlarını düşündüğümüzde yukarıdaki maaşlara ne kadar insan çalışıyor. 435 YTL asgari ücretin olduğu bu ülkede 5-10 bin YTL alarak çalışmak ucuz iş gücü mü oluyor..

    Yorum

    • anterior
      Senior Member
      • 06-11-2006
      • 6453

      #3
      Konu: Doktorun iyi kazanç devri bitiyor

      SAÐLIK hizmetlerinde, ciddi tartışmalara neden olan ve herkesi yakından ilgilendiren, önemli "ince ayarlar" yapıldı. Şimdi sağlıkta, çok kişinin kafasını karıştıracak olan, "yeni bir dönem" başlıyor.

      İNCE AYARLAR NE?

      1- Kamuda Çalışan Doktorlar Açısından:

      Kamudaki tüm doktorlara "tam gün çalışma" zorunluluğu getiriliyor. Böyle olunca;

      a) Hem kamu hastanesi hem muayenehane olayı kaldırılmış oluyor.

      b) Kamu hastanesinde çalışan bir doktor, aynı anda özel bir hastanede ya da tıp merkezinde çalışamayacak. Örneğin herhangi bir hastayı özel hastanede muayene ya da ameliyat edemeyecek.

      c) Kamuda çalışan doktorların, ücretlerine ince ayar yapılıp, yükseltilecek.

      2- Kamu Dışında Çalışan Doktorlar Açısından:

      a) Muayenehanesi olanlar, bunun dışında yalnızca bir özel hastanede ya da tıp merkezinde çalışabilecekler. Örneğin, muayenehanesi olan kadın doğumcu, bir hastane ile anlaşacak ve yalnızca o hastanede doğum yaptırabilecek. Burada ince bir nokta var. Hastanenin kadrosundaki kadın doğumcu kontenjanı doluysa, muayenehanesi olan kadın doğumcu, boş kadrosu olan bir hastane bulana kadar doğum yaptıramayacak.

      b) Muayenehanesi olmayanlar, en fazla iki özel hastanede ya da tıp merkezinde çalışabilecekler. Kuşkusuz bu da o hastanenin o daldaki, Bakanlığın belirleyeceği, doktor kontenjanı ile sınırlı olacak.



      3- Özel Hastane ve Tıp Merkezleri Açısından:

      İzin alma ve yasaklar dönemi başlıyor. Örneğin;

      a) Bundan böyle, girişimciler, istediği yerde, hastane ya da tıp merkezi açamayacaklar. İzin almadan, hastanesine ilave tıbbi cihaz da alamayacak. Daha ötesi, ilave bir birim de açamayacak. Hepsi izne bağlı. Özellikle büyük illerde, izin olayı yeni hastaneler ve doktor kontenjanını artırma yönünden, zor gözüküyor.

      b) İlave Doktor ve Sağlık Elemanı Alınamayacak

      İzin almaksızın, hastane ya da tıp merkezine ilave doktor, hemşire, biyolog, sağlık teknisyeni gibi elemanlar alınamayacak. Ancak, Bakanlık yetkililerinin açıklamasına göre; ayrılan ya da boş olan kadro için, izinsiz doktor ve sağlık elemanı alınabilecek. 2008’in sonuna kadar özel hastane ve tıp merkezi açılamayacak. Mevcut özel dal merkezleri, dört yıl içinde, istenilen koşullara uygun duruma gelecek ya da kapanacak. Dal merkezlerinin adı da "tıp merkezi" olacak ve 2 yerine en az 4 doktor bulundurma koşulu aranacak.

      AMAÇ NE?

      Sağlık hizmetleri ile ilgili son gelişmeler, ister istemez "Bu düzenlemelerdeki amaç ne?" sorusunu akla getiriyor. Bu konuda, Sağlık Bakanı ve ilgililerle konuştum ve bazı sonuçlara ulaştım. Sözü dolandırmadan açıklayayım, yapılan düzenlemelerin amacı, aşağıdaki tabloda belirtilen doktor insan kaynağının dağılımı ve sağlık yatırımlarının, büyük iller dışına yayılması ile ilgili. Bundan böyle, özellikle büyük illerde sağlık yatırımları, cihaz alımı, kapasite genişletme, ilave doktor ve sağlık personeli alımının zorlaşacağı ve acil bir ihtiyaç varsa, planlama dahilinde izin verileceği anlaşılıyor. İzin olayında da diğer illere yatırım yapılmasına öncelik verileceği fark ediliyor.

      Sağlıktaki ince ayarların; kayıtdışı çalışmayı artırma, sayısı zaten yetersiz olan kamudaki doktorların, bir kısmının ayrılmasına neden olma, doktorlar ve sağlık personelinin, özel hastane ve tıp merkezlerinde "kontenjan ve izin" nedeniyle, iş bulma zorluğu, işsizlik ve sağlık yatırımlarının cazip olmaktan çıkması gibi tartışmaları da beraberinde getireceği anlaşılıyor.

      Şükrü Kızılot

      Yorum

      • eren511
        Member
        • 29-07-2006
        • 2805

        #4
        Konu: Doktorun iyi kazanç devri bitiyor

        bu uygulamayı sonuna dek destekliyorum malesef devlet hastahanelerinde bir çok hastayı kendi özel muayenelerin yönlendirmekte buna üniversite hastaneleride dahil yada bu olmazsa geçiştirmekte tam muayene olamamakta hasta mecburen bunu kabul etmek zorunda ya imkanı olmayanlar bu soru işareti diğer yönlerine değinmicem ilk başta dediğim gibi bu uygulamayı destekiyorum

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X