Elektrik zammı temmuza ertelendi...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Elektrik zammı temmuza ertelendi...




    ALİ BERAT MERİÇ'in haberi
    Elektriğe yapılan yüzde 20'lik zammın ardından beklenen otomatik fiyatlandırma kararı nihayet çıktı, ama uygulama tarihi Nisan yerine Temmuz'a kaldı. Enerji KİT'lerinin yeniden yapılandırılması çerçevesinde IMF ile de anlaşılan uygulama için hazırlanan taslak, Yüksek Planlama Kurulu'nda değiştirildi. Uygulanma tarihi konusundaki değişikliğin, son zamların Şubat ayı enflasyonunu tırmandırması üzerine alındığı belirtildi. Kararda, Merkez Bankası'nın gıdanın yanısıra, enerji fiyatlarının bundan sonraki enflasyon verileri üzerindeki riskinin süreceği değerlendirmesi de etkili oldu.
    SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

    Otomatik fiyatlandırma 3 ayda bir gerçekleştirilecek. Maliyetteki değişmeler ilk olarak Temmuz'dan itibaren fiyatlara otomatik olarak yansıtılacak. TKİ, BOTAŞ, EÜAŞ bünyesindeki portföy üretim gruplarını, TETAŞ ve 20 elektrik dağıtım şirketini kapsayacak sistemde kuruluşlar, fiyat tarife değişikliklerini, her biri için özel olarak belirlenen formüllere göre yapacak. Enerji KİT'leri tarife değişikliği zamanlarında, yılın geri kalanında uygulayacakları satış fiyatlarını saptarken mali hedeflerin tutturulmasını sağlayacak.

    KUR VE PETROL DE DEÐİŞECEK

    DPT'nin kuruluşlara aylık olarak bildireceği, döviz kuru, petrol fiyatı, ÜFE, TÜFE gibi temel göstergeler kullanılacak. Elektrik dağıtım şirketleri, yeni tarifelerini her yıl, bu yılki geçiş döneminin ardından Mart, Haziran, Eylül ve Kasım aylarında, onay için EPDK'ya sunacak.

    3 ayda bir fiyatlandırılacak

    Elektrik dağıtım şirketleri tarifeleri yenilerken, TETAŞ ile kamu üretim santrallerinin 1 Nisan, 1 Temmuz, 1 Ekim ve 1 Aralık'ta uygulayacağı tarifeleri esas alacak. EPDK da yeni elektrik fiyat tarifelerini 1 Nisan, 1 Temmuz, 1 Ekim ve 1 Aralık'ta yürürlüğe girecek şekilde belirleyecek. Böylece, geçmişte olduğu gibi gereksiz tartışmalara gerek bırakmaksızın, değişen temel makro ekonomik veriler ve petrol fiyatlarına bağlı olarak, elektrik fiyatları da 3'er aylık dönemlerde otomatik olarak ayarlanmış olacak. Ayrıca, arz açığı oluştuğunda özel sektörden alınan elektriğin maliyeti de faturalara yansıtılacak.
    Yeni Şafak
İşlem Yapılıyor
X