Milyonların tepkisi sonuç verdi: Yasa tasarısında değişiklik yapılabilir

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Milyonların tepkisi sonuç verdi: Yasa tasarısında değişiklik yapılabilir



    BAKAN ÇELİK : "SOSYAL GÜVENLİK TASARISINDA DEÐİŞİKLİK YAPABİLİRİZ"

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nda değişiklik yapabileceklerini belirterek, taraflarla gelecek günlerde bir araya geleceklerini bildirdi.

    Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nden ayrılırken, gazetecilerin Sosyal Güvenlik Reformuna ilişkin sorularını yanıtladı.

    Bakan Çelik, bir soru üzerine, reformda bir ertelemenin söz konusu olmadığını belirtti.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Sosyal Güvenlik Reformu konusunda bir görüşme yaptığını ifade eden Çelik, tasarıda bir değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine, 'Bunu sendikalara daha önce de söyledim. Değişiklik yapabiliriz, sosyal taraflarla önümüzdeki günlerde bir araya geleceğiz' dedi.

    Habervitrini
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    #2
    Konu: Milyonların tepkisi sonuç verdi: Yasa tasarısında değişiklik yapılabilir

    Sosyal Güvenlik Reformunda 'Yasadışı Eylem'le Gelen Geri Adım

    Emek Platformu öncülüğünde dün yüzbinlerce çalışan, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı Türkiye genelinde 2 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. 17 yıl önceki genel grevden bu yana ’en etkili eylem’ olarak nitelenen bu eylem, pekçok şehirde etkisini hissettirdi. Tüm bu gelişmelerin ardından AKP de sosyal güvenlik düzenlemesinde geri adım atma kararı aldı.

    TÜRK-İş, Hak-İş, DİSK, KESK, Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen, BASK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği’nin de bulunduğu 17 konfederasyon, sendika ve sivil toplum örgütünden oluşan Emek Platformu’nun çağrısı üzerine dün yapılan iş bırakma eylemi, ulaşım, temizlik işleri, eğitim, sağlık alanlarında etkisini gösterdi. Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı Türkiye genelinde 2 saatlik iş bırakma eylemi sonunda AKP’nin geri adım atmasını sağladı. Çalışanların bu eyleminin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AKP MKYK’da sosyal güvenlik düzenlemesinin "yeniden değerlendirilmesi" kararı alındı.

    "Övmelerini hazmedemiyoruz"

    Platform üyesi kuruluşların temsilcilerinin Ankara’daki Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. önündeki yürüyüşünde bir konuşma yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, yasa tasarısına ilişkin itirazlarını hatırlattı. Bu eylemle 2 saatliğine "çalışmama haklarını" kullandıklarını vurgulayan Kumlu, talepleri dikkate alınmazsa tasarının, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacağı gün Ankara’da olacaklarını söylediklerini hatırlattı. "Dün 7 bin prim gün ve 58-60 yaşa karşı verdiğimiz mücadelede bizimle omuz omuza olanların, bugün iktidar oldukları için 9 bin prim gün ve 65 yaşı öve öve bitirememelerini hazmedemiyoruz" diyen Kumlu, sosyal güvenliğe bakış açısının oturulan kolduğu göre değişmemesi gerektiğini vurguladı.

    İtirazlar Konuşuldu

    Çalışanların bu eyleminin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AKP MKYK’da sosyal güvenlik düzenlemesinin "yeniden değerlendirilmesi" kararı alındı. Erdoğan, grup toplantısında dile getirdiği "Kazanılmış haklarda hiçbir geriye gidiş yok. Hak kaybı var diyen yalan söylüyor" sözlerine sendikalardan gelen itirazları değerlendirmeye aldı.

    Yeniden Ele Alınacak

    Sivil toplum kuruluşlarının hazırladığı "hak kaybı" raporları MKYK’da görüşüldü. Bunun üzerine Erdoğan, tasarının Genel Merkez’de yeniden ele alınmasını istedi. Bu sırada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Genel Merkez’e çağrıldı. Tasarıyla ilgili ilk toplantıya da Erdoğan başkanlık etti. MKYK toplantısının ardından Erdoğan’ın başkanlığında Faruk Çelik, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ile Genel Başkan Yardımcıları Dengir Mir Mehmet Fırat ve Haluk İpek’in katılımıyla uzun bir toplantı gerçekleştirildi. AKP, tasarıyı gelecek hafta Genel Kurul’da görüştürme eğiliminden vazgeçti.

    "Memnun olduk"

    Gelişmeler Türk-İş tarafından da olumlu karşılandı. Mustafa Kumlu, "Henüz resmen bildirilen bir şey yok. Eğer doğru ise memnunluk verici bir karar. Bizim talebimiz belli. İsteğimiz, tasarının yeniden gözden geçirilip, taleplerimizin dikkate alınmasıydı. Dilerim bu gerçekleşir" dedi.

    Parlamento muhabirleri eyleme destek verdi

    İŞ bırakma eylemine parlamento muhabirleri de destek verdi. Meclis’te, saat 11.30’da yapılacağı duyurulan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay’ın basın toplantısı, iş bırakma eylemine muhabirlerinin de destek vermesi nedeniyle saat 12.00’de yapıldı. Okay, çalışanların 2 saatlik iş bırakma eylemine CHP olarak destek verdiklerini kaydetti. Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü çalışanları da çalışmama hakkını saat 10.15’te kullandı. 1977 yılındaki grevden bu yana ilk kez, AA çalışanları, eylem amacıyla yarım saat yayın akışını durdurdu.

    Sanatçılar tasarıyı protesto etti

    EMEK Emek Platformu’nun 2 saatlik iş bırakma eylemine destek veren Devlet Opera ve Balesi ve Devlet Tiyatroları sanatçıları Büyük Tiyatro’nun önünde tasarıyı protesto etti. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu’na (BASK) bağlı sanatçıların gerçekleştirdiği protesto eylemine, Ankara Radyosu ve TRT çalışanları da destek verdi. BASK Genel Başkanı Resul Akay hükümetin çalışanların yıpranma hakkını ellerinden almasına izin vermeyeceklerini söyleyerek, "Hükümete inat bu yasayı hükümetin başına çalacağız" dedi.

    "Bayramı unuttuk eylem yaptık"

    TÜRK Sağlık-Sen Başkanı Önder Kahveci: "14 Mart Tıp Bayramı ama sağlık çalışanlarının bugünü bir bayram gibi kutlamaları mümkün değildi. Çalışanların mutlu olmak için siyasetçiler tarafından söylenen güzel sözlere değil, yapılacak olan olumlu icraatlara ihtiyaçları vardır. Bayramı unuttuk, yarınlarımız için eylem yapıyoruz. Hükümeti uyarıyor ve bu yasayı derhal geri çekin diyoruz."

    "Bize bu söylenen’ahlaksız teklif’tir"

    KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul: "Bize ’kendinizi düşünün, çocuklarınızı düşünmeyin’ demek, ahlaksız tekliftir. Geleceğimizi sattırmayacağız. Biz sadece kendimizi için değil, toplum için çocuklarımız için mücadele ediyoruz. Bu ahlaksız teklife uyumayacağız. Sesimize kulak vermezlerse yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu’na geldiği gün sendika temsilcileri Meclis önünde toplanacaklar.

    "Hükümet bu uyarılara kulak ver"

    TÜRK Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: "Uyarı niteliğindeki eylemlere hükümetin kulak vermesi gerekli. Aksi takdirde eylemlerin şiddetinin artarak sürecek. Sosyal refah seviyesi ve yaşam kalitesi oldukça düşük olan ülkemizde, hükümetin bu haliyle Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’nı TBMM’den geçirmesi daha büyük sorunlara neden olacaktır. Bu eylemler hükümete ders olsun."

    "Torunlarımızdan elini çekin"

    EÐİTİM-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli: "Başbakan yapılan eyleme kulak vermeli ve uyarıları dikkate almalı. Başbakanın çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceğinden elini çekmesi gerekiyor. Başbakan Erdoğan tekrar gözden geçirmeli, Anayasaya ve kanunlara uygun bir tasarı hazırlamalı. Bu eylemi dikkate almazsa, bunun sonucu genel grev olacaktır."

    17 yıl aradan sonra hayat durdu

    SOSYAL Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’na karşı Emek Platformu’nun aldığı karar doğrultusunda, "uyarı amaçlı çalışmama hakkı"nı kullanarak 2 saat eylem yapan çalışanlar, dün saat 10 itibariyle işi bıraktı. Saat 12’ye kadar süren iş bırakma eyleminin 3 Ocak 1991’de Türk-İş tarafından düzenlenen bir günlük işe gitmeme eylemi, 17 yıl aradan sonra yapılan "en etkili eylem" olarak nitelendirildi. Türkiye çapında 2 saatliğine işi bırakan çalışanlar, alanlarda ve iş yerlerinde yaptığı açıklamalarla yasanın geri çekilmesini istedi. Hastanelerden belediyelere, demiryollarından havaalanına, temizlik işlerinden okullara kadar 2 saat boyunca hayat durdu.

    haberler.com

    Yorum

    • cunuyil
      Senior Member
      • 27-09-2005
      • 7297

      #3
      Konu: Milyonların tepkisi sonuç verdi: Yasa tasarısında değişiklik yapılabilir

      Demek bu ülkede milyonlarca insanın tepkisi dikkate alınabiliyormuş...

      Demek ki demokraside bu kadar gelişmişiz!!!

      Yorum

      • anterior
        Senior Member
        • 06-11-2006
        • 6453

        #4
        Konu: Milyonların tepkisi sonuç verdi: Yasa tasarısında değişiklik yapılabilir

        Originally posted by cunuyil View Post
        Demek bu ülkede milyonlarca insanın tepkisi dikkate alınabiliyormuş...

        Demek ki demokraside bu kadar gelişmişiz!!!
        Alındı, anlaşıldı hocam...

        Bakalım taraflarla nasıl uzlaşacaklar, hangi maddelerde değişikliğe gidecekler?

        Yorum

        • ali_ekber
          Member
          • 15-11-2004
          • 2525

          #5
          Konu: Milyonların tepkisi sonuç verdi: Yasa tasarısında değişiklik yapılabilir

          bunların kafalarında bin tilki dolaşıyor
          yine kelime oyunu ile bir şeyler yapmaya çalışır bunlar

          Yorum

          • cemal344
            Senior Member
            • 03-11-2005
            • 3977

            #6
            Konu: Milyonların tepkisi sonuç verdi: Yasa tasarısında değişiklik yapılabilir

            Yalan olsaydı dikkate almazlardı demekki yalan değilmiş.

            Yorum

            • saatçi
              Member
              • 06-09-2005
              • 603

              #7
              Konu: Milyonların tepkisi sonuç verdi: Yasa tasarısında değişiklik yapılabilir

              Koltuk biraz sallanınca tepkiler göz önüne alınır oldu.Belediye seçimleri olmasaydı bunuda yapmazlardı.

              Yorum

              İşlem Yapılıyor
              X