Fenerbahçeli Şehitlerimiz...

Kapat
Konu Kapalı.
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Fenerbahçeli Şehitlerimiz...

    Önce vatan savunması, sonra Fener müdafaası!

    Trak... Trak... Trak... Silah sesleri geliyordu Harb-i Umumi'den... Mülazım-ı evvel Arif; biraz geç kalmış insanların aceleciliği içinde, atının eğerini son kez gözden geçiriyordu. Yolu uzundu... Bir ara, cepheden gelen top seslerine kulak verdi, sonra çevresindekilere "Selâmetle kalın" diyerek; atına mahmuz vurdu.

    Mülazım-ı evvel Arif; Çanakkale'de vatanını, İstanbul'da ise Fenerbahçe'yi müdafaa ediyordu. Sarı-lacivertli kulübün sağbekiydi... Fenerbahçe olmadan Arif, Arif olmadan Fenerbahçe olmazdı.

    Savaş çıkıp cepheye gönderilince; takımından ayrı kalmaya gönlü razı olmamıştı. Cepheye koşan tüm askerler için parola "Önce vatan" dı ama, Arif için "Sonra, Fenerbahçe" vardı...

    Takımını yalnız bırakmak istemiyordu. Bu yüzden de, kendisi ya da kulüp yöneticileri, kumandanından izin alıyor, cepheden cuma ligine koşuyordu.
    O hafta ise, Fenerbahçe-Galatasaray mücadelesi vardı. Burada, Çanakkale geçilmez... Orada, yine İstanbul'da Arif hiç geçilmez.

    Mülazım-ı evvel Arif, ezeli rekabet cephesindeki görevine yetişmeliydi. Dağ, dere, tepe demeden, 26 saat at sürecek ve bugün Fenerbahçe Stadı'nın bulunduğu papazın bağına yetişecekti. Tutmayın onu, yolu uzun.

    ARİF, SEZONUN İLK DERBİSİNDE...

    Arif dörtnala, 1917 - 1918 sezonunun ilk büyük derbisine, Fenerbahçe-Galatasaray maçına yetişmeye koşuyordu. Ama, 21 Aralık 1917'deki bu maça gitmeye çalışan, yalnız kendisi değildi. Fenerbahçe kaptanı Galip de, Kırklareli'nden İstanbul'a doğru at koşturuyordu... Çanakkale'den Fikirtepe Uçaksavar Bataryası'na tayin olan Ethem ise, daha önceden kulübe varmıştı.

    Arif ve Galip, uzun at yolculuğunun yorgunluğunu atamadan, sahaya çıktılar. Ama, ne yazık ki, maçı 3 - 2 kaybettiler.

    İki futbolcunun tekrar cepheye dönmeleri, hazin olmuştu.

    Fenerbahçe kaptanı Galip (Kulaksızoğlu), daha sonra savaş sırasında yaralanıp İstanbuI'a gönderilmiş, bir daha cepheye gitmemişti. Arif (Emirzâde) ise, cepheden sahaya, sahadan cepheye koşturmaya daha uzun bir süre devam edecekti.

    Doğaldır ki, her maça yetişemiyordu... Ama, iddialı maçların hiçbirisini kaçırmıyordu. Hele hele, ezelî rekabet maçlarını asla...

    Fenerbahçe Kulübü, 1919 - 20 sezonuna iddialı gimek istiyordu. Bunun için, ilk kez sahaya çıkacakları İdmanyurdu maçında, sağbekleri Arif'in mutlaka oynamasını istiyorlardı. Kumandanlıktan özel izin alarak, Arif'in oynamasını sağlama almışlardı. O mutlaka gelmeliydi, gelecekti...

    SAVUNMANIN BELKEMİÐİ

    Arif gerçekten de, Fener defansının vazgeçilmez adamıydı... Onun nasıl bir futbolcu olduğunu anlamak için, eski Fenerbahçeli futbolculardan Sedat Taylan'ın 1944 yılında yayınladığı, "Fenerbahçe'den Hatıralar" adlı kitabına bir göz atalım:

    "Arif, çok eskiden Fenerbahçe takımında, müteaddit defalar tekdirle seyremiştim. O zaman, Fenerbahçe müdaafasının belkemiği vaziyetindeydi. Zayıf fakat çok çetin, gözü pek bir oyuncuydu. Sert, fakat faulsuz oynardı.
    "Maç sırasında asabî olan Arif, maç bitiminde sakin ve nazik bir genç olurdu..."

    Evet, daha önce de söyledik... Fenerbahçe, 1919 - 20 sezonunun ilk maçı olan İdmanyurdu mücadelesi için, Papazın bağında Arif'i bekliyordu... O gelmeliydi, gelecektir, gelir... Fakat, onun yerine, kara haber geldi:

    "Arif, tam kalbine yediği bir kurşunla, şehit oldu."

    Olmaz... Olamaz... Olmamalı...

    Fenerbahçeliler, bir anda mateme boğuldu. Herkes birbirine sarılıp ağlıyor, Türk futbolunun yetiştirdiği en gerçek kahramanının kaybına kahroluyordu... Hüzün, dalga dalga tüm İstanbul'a yayılmıştı.

    Ancak, maç oynanmalıydı...

    Fenerbahçeli yöneticiler, santra çizgisinin başladığı yerdeki sahanın kenarına bir sandalye koydular ve üzerine Arif'in 2 numaralı formasını astılar.

    Takım, sahaya 10 kişi çıkmıştı...

    Ama, Fenerbahçe eksik değildi. Saha kenarındaki sandalyede asılı duran forma, Arif'i sahaya sürmüş gibiydi. Sanki, rakibin ataklarını, hâlâ o durduruyordu.

    Fenerbahçe, kahramanının huzur içinde toprakta yatması için, o denli coşkulu oynadı ki, rakibi İdmanyurdu'nu tarihinin en farklı skoru ile yendi: 11-1.

    O günden bu yana, o rekor hâlâ kırılamadı.

    Fenerbahçeli tüm futbolcular, bu galibiyet sonrasında hep birlikte 2 numaralı formanın önünde tazim duruşuna geçerek, "Ruhun şad olsun Arif" dediler. Ve, bugunkü karşılığı ile o dönemin kuIüp genel sekreterli olan Fenerbahçe 1.Katibi Ömer Nazıma, Arif için bir ağıt yakıyordu:

    "Azim sebat, metanet, işte bu...
    Futbolu can etmişti şahsında.
    Ey arkadaş... Kimdir bu?
    Şehit Arif'imiz karşında
    Dur ve ağla, elin bağla yanında.
    En mukaddes şehittir bu...
    Öldürdüler, vazifesi başında,
    Ah Fener... Ne acıklı haldir bu..."

    Fenerbahçe Kulübü'nün şehit Arif'in ruhuna okuttuğu mevlüt tam anlamıyla olay olmuştu. Mevlüt sırasında kulüp binası dolup taşmıştı... Herkes ağlıyordu. Arif (Emirzade), yüzbaşı rütbesi ile şehit olmuştu. Yüksek mühendislik eğitimi görmüştü ve Fransızca biliyordu. Arif'in sağlığında Fenerbahçe genç takımında oynayan Sedat Taylan, "Biz Fenerbahçeliler" adı ile yazdığı anılarında, bu şehit futbolcuyu da anlatır. 1965 tarihli kitaptan aynen aktarıyoruz:

    DEVRİNİN EN BİLGİLİ FUTBOLCUSU...

    "Arif, Fenerbahçe Kulübü'nün kuruluşundan itibaren oynayan futbolculardan biriydi. Birinci Dünya Savaşı'nda vatanî vazifeye çağrılıncaya kadar, Fenerbahçe takımında defansın belkemiği olarak sağbek oynadı.

    "Ortadan biraz yüksek boylu, futbola elverişli bir cüsseye sahip, sağlam bir gençti... Saçlarını, alabruz kestirirdi. Yuvarlak yüzlü, çenesinin sağında büyükçe bir beni vardı. Sakin bir yaradılışı olmasına karşın, oyun sırasında hırslı olur ve gözünü budaktan ayırmazdı. Aynı zamanda, devrinin en bilgili futbolcularından biriydi."

    Sedat Taylan'ın kitabında bundan başka bilgi yok... İşin tuhafı, dünyada eşi - emsali görülmeyen Arif olayı; ne yazık ki belgelere geniş ölçüde yansımamış... Hakkında topluca bir bilgi yok... Birkaç paragraf halinde çeşitli kitaplara yayılmış bilgiler için, 50'ye yakın eseri, didik didik etmek zorunda kaldık.

    Anlayacağınız; dünya futbol tarihine bile altın harflerle geçebilecek önemdeki şehit Arif olayını, vurdumduymazlığımız sayesinde geçmişin derinliklerine gömmüşüz...

    Savaşı bırakıp sahaya giren, sahayı bırakıp savaşa dönen dünyanın en ilginç futbolcusunun Türk olduğundan haberimiz yok.

    Ne yazık! Üniversite mezunu futbolcular, birer birer şehit düşüyor!

    Yurtsever Türk futbolcularının, gönüllü olarak cepheye koşunca, kulüpleri, çok büyük ölçüde güç kaybına girdi. Bu üzücü gelişmeyi bir de,"Türksever" dergisinin, 1930 yılında yayınladığı 20 haftalık dizisinden okuyalım: "Harbin o acı, yürekleri yakıcı faaliyetleri başladı... Bunu anlıyoruz. İlk ağızda, Galatasaray'dan kaleci Hamdi, Hasnun Galip, ikinci takımdan Halit Çanakkale'de şehit düşmüştü. Beşiktaş'tan da Şair Kazım, Asım, Rıdvan Beylerin de, aynı cephede şehit oldukları haberi geldi. Aşağı yukarı bütün spor kulüpleri boşalıyordu. Kafkas Cephesi'nde de Galatasaraylı futbolculardan Abdurrahman Robenson, Beşiktaşlı Doktor Ali, Doktor Mehmet, Muallim Sadi Beyler'in öldüklerini duyduk. Bu ne felaketti!..."

    Yukarıda yer alan şehitler listesindeki doktor, muallim sıfatlarına bakıp, bunların idareci olduklarını sanmayın... O dönemlerde, bütün futbolcular yüksek tahsilli, iyi mesleklive lisan bilen insanlardı. Bu konuda çok belirgin bir fikir verebilmek için, Fenerbahçe'nin 1923 yılındaki kadrosunun eğitim durumunu vermemiz yeter... Çünkü kadrodaki tüm futbolcular, yüksek tahsilliydi. İşte inanılmaz kadro:

    KALECİ:
    Şekip: Güzel Sanatlar Mezunu

    SAVUNMA:
    Cafer: Eczacılık Fakültesi
    İsmet: Tıp Fakültesi Hasan
    Kamil: Michigan Üniversitesi

    ORTA SAHA:
    Fahir: Fen Fakültesi
    İsmet: Tıp Fakültesi
    Kadri: Ticari İlimler
    Ragıp: Ziraat Fakültesi

    FORVET:
    Zeki Rıza: Veteriner Fakültesi
    Alaaddin: Güzel Sanatlar
    Sabih: Tıp Fakültesi
    Bedri: Diş Hekimliği
    Ömer: Hieldberg Üniversitesi


    En Büyük Şehit...

    Şehidin büyüğü küçüğü olmaz ama, Fenerbahçeli Arif'in yeri başka. O, cepheden ata atlayıp 26 saatlik yoldan sonra sahaya çıkıyor, maçını oynadıktan sonra tekrar savaşa koşuyordu (solda)... İşte "Çanakkale Geçilmez"i yaratanlardan biri daha... Galatasaray'ın sembol futbolcusu Hasnun Galip, düşmanla savaşmış, dövüşmüş ve şehit düşmüştü (sağda).


    ÜÇ BÜYÜKLERİN ŞEHİT FUTBOLCULARI

    Futbolcunun Adı/Takımı/Şehit Düştüğü Yer

    1 - Arif Fenerbahçe Bor Ovası
    2 - Nurettin Fenerbahçe Fikirtepe Bataryası
    3 - Halim Fenerbahçe Fikirtepe Bataryası
    4 - KemalFenerbahçe
    5 - ZekiFenerbahçeÇanakkale Savaşı
    6 - HüsnüFenerbahçeÇanakkale Savaşı
    7 - NeşetFenerbahçeÇanakkale Savaşı
    8 - Refik BeyFenerbahçeKulüp Binasında
    9 - Mustafa BeyFenerbahçeKulüp Binasında
    10- Ethem (Bellisan)(Editör notu en aşağıdadır.)FenerbahçeErenköy Bataryası
    11- HaldunFenerbahçe
    12- Doktor AliBeşiktaşKafkas Cephesi
    13- AsımBeşiktaşKafkas Cephesi
    14- Muallim SadiBeşiktaşKafkas Cephesi
    15- Kaptan KazımBeşiktaşÇanakkale Savaşı
    16- Doktor MehmetBeşiktaşKafkas Cephesi
    17- RıdvanBeşiktaşÇanakkale Savaşı
    18- Kürt CelalGalatasarayÇanakkale Savaşı
    19- AbdurrahmanGalatasarayKafkas Cephesi
    20- HalitGalatasarayKafkas Cephesi
    21- Kaleci HamdiGalatasarayÇanakkale Savaşı
    22- Hasnun GalipGalatasarayÇanakkale Savaşı
    23- Celal İbrahimGalatasarayIrak Cephesi (1917)
    24- NeşetGalatasarayÇanakkale Savaşı
    25- İdrisGalatasarayTrablusgarp Cephesi
    26- Refik AtaGalatasarayÇanakkale Savaşı
    27- Mehmet AliGalatasarayÇanakkale Savaşı
    28- HasipGalatasarayÇanakkale Savaşı
    29- CemilGalatasarayÇanakkale Savaşı
    30- NazmiGalatasarayÇanakkale Savaşı


    Savaşta ölen futbolcuların resmi listesi


    Bu Fenerbahçe'ye dikkat!...
    Balkan Savaşı, Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'ndan çok sayıda şehit vererek geçen Türk futbolu, nihayet Cumhuriyet'ine kavuşmuştu... Bu dönemin Fenerbahçe kadrosuna dikkat edin. Çünkü kadrosundaki tüm futbolcular yüksek tahsilliydi ve birçoğu lisan biliyordu.


    Alıntıdır..

    Ruhlarınız şad olsun.. Nur içinde yatın....:(
  • eren511
    Member
    • 29-07-2006
    • 2805

    #2
    Konu: Fenerbahçeli Şehitlerimiz...

    tüm şehitlerimizin ruhları şadolsun...

    Yorum

    • CDD
      Senior Member
      • 06-07-2005
      • 5289

      #3
      Konu: Fenerbahçeli Şehitlerimiz...

      Ruhları şad olsun duygulanmamak elde değil.

      Yorum

      • cemal344
        Senior Member
        • 03-11-2005
        • 3977

        #4
        Konu: Fenerbahçeli Şehitlerimiz...

        Ruhları şad olsun

        Yorum

        • mimi12
          Junior Member
          • 15-03-2008
          • 136

          #5
          Konu: Fenerbahçeli Şehitlerimiz...

          ALLAH Rahmet eylesin Hakları ödenmez

          Yorum

          • Caravan
            Banned
            • 05-03-2008
            • 127

            #6
            Konu: Fenerbahçeli Şehitlerimiz...

            bi tek fenerbahçeli şehitler verilmedi bu ülkede! ayrımcılık yapmayın!

            Yorum

            • anterior
              Senior Member
              • 06-11-2006
              • 6453

              #7
              Konu: Fenerbahçeli Şehitlerimiz...

              Originally posted by Caravan View Post
              bi tek fenerbahçeli şehitler verilmedi bu ülkede! ayrımcılık yapmayın!


              En Büyük Şehit...


              Şehidin büyüğü küçüğü olmaz ama, Fenerbahçeli Arif'in yeri başka. O, cepheden ata atlayıp 26 saatlik yoldan sonra sahaya çıkıyor, maçını oynadıktan sonra tekrar savaşa koşuyordu (solda)... İşte "Çanakkale Geçilmez"i yaratanlardan biri daha... Galatasaray'ın sembol futbolcusu Hasnun Galip, düşmanla savaşmış, dövüşmüş ve şehit düşmüştü (sağda).



              ÜÇ BÜYÜKLERİN ŞEHİT FUTBOLCULARI


              Futbolcunun Adı/Takımı/Şehit Düştüğü Yer


              1 - Arif Fenerbahçe Bor Ovası
              2 - Nurettin Fenerbahçe Fikirtepe Bataryası
              3 - Halim Fenerbahçe Fikirtepe Bataryası
              4 - KemalFenerbahçe
              5 - ZekiFenerbahçeÇanakkale Savaşı
              6 - HüsnüFenerbahçeÇanakkale Savaşı
              7 - NeşetFenerbahçeÇanakkale Savaşı
              8 - Refik BeyFenerbahçeKulüp Binasında
              9 - Mustafa BeyFenerbahçeKulüp Binasında
              10- Ethem (Bellisan)(Editör notu en aşağıdadır.)FenerbahçeErenköy Bataryası
              11- HaldunFenerbahçe
              12- Doktor AliBeşiktaşKafkas Cephesi
              13- AsımBeşiktaşKafkas Cephesi
              14- Muallim SadiBeşiktaşKafkas Cephesi
              15- Kaptan KazımBeşiktaşÇanakkale Savaşı
              16- Doktor MehmetBeşiktaşKafkas Cephesi
              17- RıdvanBeşiktaşÇanakkale Savaşı
              18- Kürt CelalGalatasarayÇanakkale Savaşı
              19- AbdurrahmanGalatasarayKafkas Cephesi
              20- HalitGalatasarayKafkas Cephesi
              21- Kaleci HamdiGalatasarayÇanakkale Savaşı
              22- Hasnun GalipGalatasarayÇanakkale Savaşı
              23- Celal İbrahimGalatasarayIrak Cephesi (1917)
              24- NeşetGalatasarayÇanakkale Savaşı
              25- İdrisGalatasarayTrablusgarp Cephesi
              26- Refik AtaGalatasarayÇanakkale Savaşı
              27- Mehmet AliGalatasarayÇanakkale Savaşı
              28- HasipGalatasarayÇanakkale Savaşı
              29- CemilGalatasarayÇanakkale Savaşı
              30- NazmiGalatasarayÇanakkale Savaşı



              Böyle bir konuda pozitif anlamda dahi ayrımcılık/bölücülük olmaz. Ben ki; Çanakkale Savaşı'nda kan emici emperyalistlere karşı vatanını korumak için Türkler kadar fedakarlık eden, gözünü kırpmadan canını veren Ermeni, Musevi, hatta Rum pek çok askerimize "onlar şehit sayılmazlar" diyenlere karşı burada her tür tartışmaya girmişimdir...

              Lütfen mesajımı bir daha okuyunuz...


              Yorum

              • Caravan
                Banned
                • 05-03-2008
                • 127

                #8
                Konu: Fenerbahçeli Şehitlerimiz...

                o zaman bu topiği değiştirin?!

                Yorum

                • anterior
                  Senior Member
                  • 06-11-2006
                  • 6453

                  #9
                  Konu: Fenerbahçeli Şehitlerimiz...

                  Originally posted by Caravan View Post
                  o zaman bu topiği değiştirin?!
                  OZMENA FORUM > SPOR > Futbol Takımları > Fenerbahçe Fenerbahçeli Şehitlerimiz...

                  Şu anda nerede bulunduğunuzun farkında mısınız? :cool:

                  Yorum

                  • Caravan
                    Banned
                    • 05-03-2008
                    • 127

                    #10
                    Konu: Fenerbahçeli Şehitlerimiz...

                    bölücülük yapmayın bu siteyi zaten fenerbahçe topikleriyle kirletiyorsunuz!
                    ayrıca sana bi bilgi daha veriyim Atatürke suikast girişiminde bulunup yakalanan başkanda fenerbahçelidir bunu bil!

                    Yorum

                    • mahirkarabulut
                      Junior Member
                      • 26-12-2007
                      • 147

                      #11
                      Konu: Fenerbahçeli Şehitlerimiz...

                      Originally posted by Caravan View Post
                      bi tek fenerbahçeli şehitler verilmedi bu ülkede! ayrımcılık yapmayın!
                      Sizde kendi bölümünüze açın...
                      Burası fenerin yeri..

                      Yorum

                      • anterior
                        Senior Member
                        • 06-11-2006
                        • 6453

                        #12
                        Konu: Fenerbahçeli Şehitlerimiz...

                        Sn.@caravan; Lütfen mesajlarınıza saygı kuralları dahilinde devam ediniz... Aksi takdirde size cevap vermeyeceğim...


                        Yorum

                        • YuSuF ErGiN
                          Senior Member
                          • 23-01-2006
                          • 10188

                          #13
                          Konu: Fenerbahçeli Şehitlerimiz...

                          Originally posted by mahirkarabulut View Post
                          Sizde kendi bölümünüze açın...
                          Burası fenerin yeri..

                          Burası fener in yeri derken ?

                          anlamadım??

                          Yorum

                          • YuSuF ErGiN
                            Senior Member
                            • 23-01-2006
                            • 10188

                            #14
                            Konu: Fenerbahçeli Şehitlerimiz...

                            Originally posted by eren511 View Post
                            tüm şehitlerimizin ruhları şadolsun...
                            Beyler

                            Burası OZMENA Forum'un Fenerbahçe bölümüdür. ( yani FENER'ın yeri değil OZMENA'nın Yeridir )

                            Bunu hatırlatırım.

                            Yukardaki yorum en isabetli yorum olmuş bu konu ve içindeki mesajlar arasında...

                            Hangi takım olursa olsun şehitlerimiz bu vatan için çarpıştılar.

                            Bu kişiler acaba savaşırken sen o takımdansın ben bu takımdanım kavgası yapmışlarmıydı?

                            Ama torunları bunun kavgasındalar..

                            Şehitliği bile takım ayrımına alet ediyorsunuz

                            Yorum

                            • senova
                              Senior Member
                              • 29-10-2006
                              • 7485

                              #15
                              Konu: Fenerbahçeli Şehitlerimiz...

                              teşekkürler..emeğine sağlık dostum....

                              Yorum

                              İşlem Yapılıyor
                              X