Kulağınıza küpe olsun

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • galerihikmet
    Member
    • 12-12-2004
    • 612

    Kulağınıza küpe olsun



    Yazan-Bülent Şenver

    Ünlü isimlerden başarı öğütleri, hayat dersleri ve birbirinden ilginç anekdotlar…
    Tanınmış, başarılı olmuş değişik kesimlere mensup zirvedeki 148 ünlüden başarı öğütlerinin, güzel sözlerin, hayat dersleriyle dolu anıların bir araya getirildiği bu derleme her zaman okunabilecek ve sonraki kuşaklara bırakılabilecek nitelikte.
    Bu kitapta Sakıp Sabancı, Vehbi Koç, Bülent Eczacıbaşı, Feyyaz Berker, İshak Alaton, Nezih Demirkent, Üzeyir Garih gibi işadamlarının yanı sıra Süleyman Demirel, Rauf Denktaş ve Fatih Terim gibi liderlerin de başarılı olmak için önemsedikleri değerlerin ipuçlarını bulacaksınız

    YÖNETİCİLİK
    BÜLENT ŞENVER: Tecrübe Konuşuyor

    İş dünyasında uzun yıllar yöneticilik yapan Bülent Şenver, kendi deneyimlerini genç yöneticilerle paylaşmak düşüncesiyle yola çıktı. Türkiye´nin tanınmış işadamları ve yöneticilerinin görüş ve tavsiyelerini topladı. Ve `Kulağınıza Küpe Olsun' ortaya çıktı.

    Füsun Saka

    Ülkemizde yöneticilik konusunda yazılmış kitap sayısı yok denecek kadar az. Bu düşünceden yola çıkan Bülent Şenver, tecrübelerini yöneticilerle paylaşmak için `Kulağınıza Küpe Olsun' adlı bir kitap hazırladı. İş dünyasında uzun yıllar yöneticilik yapan Şenver, bu kitapta, tanıdığı 152 işadamı ve yöneticinin öğütlerini, beğendikleri güzel sözleri, anılarını ve fıkralarını da topladı.

    Hazırlanması 3.5 yıl süren kitabın öyküsünü ve işlevini Bülent Şenver ile konuştuk.

    Ne zaman başladınız kitap çalışmasına?
    1998´in ağustos ayında başladım ve böyle bir çalışmayla genç yöneticilerle deneyimlerimi paylaşmayı düşündüm. Bu düşüncemi birtakım işadamlarıyla paylaşınca, onlar da katkıda bulunmak istedi. Türkiye´de yönetim konusunda yazılmış kitap sayısı yok denecek kadar az. Halbuki yurtdışında yönetim kitapları istediğinizde hangisini alacağınızı şaşırırsınız. Türkiye´de yabancı dilden çeviri kitapları almaya çalışıyoruz. Ama her ülkede durum değişik oluyor aslında. Ben de bu amaçla yola çıktım. Birkaç işadamımız yazmaya ilgi duydukları için birtakım kitaplar yazdı. Ben de onlardan öneri istedim. Sorularımı istediler ve ben de göndermeye kalkışınca düzgün ve geniş kapsamlı sorular olsun istedim. Soru formu hazırlayıp gönderdim. Hayatta hoşunuza giden güzel sözler varsa bunları da yazın dedim. Bir anılarını bizimle paylaşmalarını istedim. Bu soru formlarını birçok işadamına gönderdim ama cevapları almam uzun sürdü. Tam 3.5 yılda cevaplar tamamlandı.

    Ne tür isimlere gönderdiniz?
    Üst düzey yöneticilere, bürokratlara, sporculara... Toplam 665 kişi seçtim, 542´sine ulaştım, bunlardan 152´si cevap verdi. Bunun uzun sürmesinin nedeni onların cevapları uzun sürede hazırlamaları oldu. Beni görür görmez `masamda' diyorlardı.

    Neden bizim işadamlarımız cevap vermekte yavaş davranıyorlar sizce?
    Aslında bir bölümü çok iyi niyetli. Yayımlanacak düşüncelerinin doğru dürüst olmasını istiyorlar doğal olarak. Mesela Üzeyir Garih hemen gönderdi. Hemen gönderenlerde şunu hissediyorum. Onlar bu konuda hazırlıklı insanlar. Daha önceden bu konuda birikimleri var. Bazıları ne yazacağını bilemiyor. Yazdığını beğenmeyebiliyor. Kendi içlerine sinmeyince olmuyor çünkü. Bazıları zaten bu nedenle onları affetmemi istedi. Bu kitap bir roman gibi oturup okunacak bir kitap değil. Bir başvuru kitabı olarak ele alınabilir. Bu işadamları neye önem veriyor, neyi nasıl ele alıyor, bunları çok iyi görüyorsunuz. Ben buna bakınca ilk okuduğum cümleden daha farklı anlamlar çıkarıyorum şu anda. Hayat devam ediyor çünkü ve deneyimlerimiz artıyor. Çağrıştırdıkları sürekli değişiyor.

    Sizce Türkiye´deki en iyi yöneticiler kimler?
    (Bülent Şenver bu soruya cevap vermenin diğer yöneticilere haksızlık olacağını düşünüyor.) Ancak kitabın tanıtımı için yazdığı yazının önsözünden de ilk elde akla gelen isimler var. Örneğin; Sakıp Sabancı, Vehbi Koç, Bülent Eczacıbaşı, Feyyaz Berker, İshak Alaton, Nezih Demirkent, Üzeyir Garih, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Rauf Denktaş, Fatih Terim... Fakat bu isimler diğerlerinin kötü olduğu anlamına asla gelmiyor. Çünkü hepsi yöneticilik vasfına uygun insanlar.

    Kitaptaki kadın sayısı ne kadar?
    Bu 152 yöneticinin arasında 6 kadın bulunuyor. Diğer kadınlar cevaplamadı. Cevaplayanlar, Suna Kıraç, Ayla Toprak, Ayfer Toprak, Güler Sabancı, Meral Sürmeli, Sevgi Gönül, Zeynep Bodur.

    Hayatta olmayan bazı liderlerde var kitapta
    Evet, şu anda hayatta olmayan bazı liderlerin yönetim hayatında ne kadar etkin olduklarını düşündüğüm için onlara yer verdim. Mustafa Kemal Atatürk, Turgut Özal, Vehbi Koç gibi. Bankacı olduğum için Kazım Taşkent´in kitaplarından da yararlandım. Maalesef kitap yayınlamadan bazı arkadaşları da kaybettik. Nezih Demirkent, Üzeyir Garih gibi.

    Türkiye'deki iyiyönetici ve liderler hakkında neler söyleyebilirsiniz.
    Biz iyi lider ve yönetici az yetiştiriyoruz. Üniversitelerin görevi iyi yönetici yetiştirmek. Türk halkının her konuda iyi liderlere ihtiyacı var. Ama bizim eksiğimiz bu.

    Kitaptabir zamanlar yöneticilik yapmış ama şimdi cezaevinde bulunan isimler de var değil mi?
    Evet, Cavit Çağlar, Nail Keçili, Şükrü Karahasanoğlu var. Onları koyup koymamakta tereddüt ettim ama onlar da bir zamanlar yöneticilik yaptılar ve onların da deneyimleri vardı. Neden koymamayım ki? Bir şekilde insanlar kendileri okuyup değerlendirecekler. Ayrıca isimleri alfabetik olarak yazdım.

    Kitapta başarılı yöneticinin vasfı olarak neler çıkıyor?
    Hep çalışmak olduğu düşünülür ama kitapta ortaya çıkan gerçek, insanları sevmek. İnsanları severek başlamak gerekiyor, sonra yapılan işte dürüst olmak ve çalışkanlık ondan sonra geliyor. Takım oyunu önemli, yenilikleri takip edebilmek, sabırlı olmak, mütevazı olmak, kararlı, ne yapacağını bilen biri olmak, yaptığı işi sevmek, danışmasını bilmek, tutumlu olmak, hobileri olmak, risk almasını bilmek, zamanı iyi kullanmak, cesur olmak, bilgili, tecrübeli olmak, adaletli olmak, prensipli olmak, neşeli olmak, hoşgörülü olmak önemli.

    Yöneticilere başarı formülü
    Altın Öğütler

    İnsanları sevin

    İşinizi sevin

    Takım oyunu oynayın

    Çalışkan olun

    Zamanı iyi kullanın

    Risk almasını bilin

    Yenilikleri izleyin

    Dürüst ve adil olun

    İlkeli ve kararlı olun

    Sabretmesini bilin

    Mütevazı olun

    Dayanışmayı bilin

    Remzi Kitabevi
    Fiatı-25.00.ytl
    Nisan-2008
İşlem Yapılıyor
X