LPG'li araç sahipleri DİKKAT

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    LPG'li araç sahipleri DİKKAT



    LPG dönüşümü uygulanan araçlarda kullanım süresi ne kadardır?

    Makine Mühendisleri Odası (MMO) Kocaeli Şube Başkanı Çınar Ulusoy, LPG araç dönüşümünde tanklarının imal tarihi itibariyle kullanım ömrünün, uluslararası ECR 67 R 01 ve TS 12095 standardına göre 10 yıl olduğunu bildirdi.

    Ulusoy, yaptığı yazılı açıklamada, LPG'nin korozyon etkisinin 10 yıl olarak belirlendiğini bildirerek, kullanılmaya devam edilmesi halinde patlama riski doğabileceğini ifade etti.

    Ulusoy, şunları kaydetti:

    ''Örnek olarak, imalat tarihi 1998 olan LPG tankı 2007 yılında kullanım ömrünü doldurmuş olacağından standartlara uygun yeni LPG tankı ile değiştirilmelidir. Gaz sızdırmazlık raporu için odamıza başvuran araçların tankları 10 yıllık kullanım ömürlerini doldurmuşlarsa LPG Gaz Sızdırmazlık Raporu verilmemektedir. Bu nedenle, on yılı dolduran LPG'li araçlarınızın tanklarını değiştirmeyi ihmal etmeyin.''

    DÖNÜŞÜM SONRASI DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

    LPG'li araçların periyodik bakımlarının her 10 bin kilometrede bir yapılması gerektiğini vurgulayan Çınar Ulusoy, bu bakımlarda elektrik tesisatı, bağlantılarda oksitlenme olup olmadığının, ana hortum ve bağlantı bileşenlerinin durumu ile regülatör ve valfların kontrol edilmesi gerektiğini bildirdi.

    LPG dönüşüm sistemleri doğru malzeme ve doğru montaj ile kullanıldığında güvenli bir yakıt olduğunu ifade eden Ulusoy, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

    ''LPG tankı üzerinde bulunan multivalf, tankın yüzde 80 doldurmasını sağlayacak şekilde ayar edilmiştir. Daha fazla yakıt almak için LPG tankının ileri geri sallanması son derece tehlikelidir.

    LPG montajı Makine Mühendisleri Odası'ndan yetkili dönüşüm firmalarına yaptırılmalıdır. Araç herhangi bir ateşe yakın bölgeye park edilmemelidir. LPG buharı havadan ağırdır bu nedenle LPG sızıntısında LPG en düşük seviyeye yönelecektir.

    LPG'li araçlar yer altı otoparklarına park edilmemelidir. Yakıt kaçağı olduğunda araçta sigara içilmemeli, motor ve tüm elektrik aksamları kapatılmalıdır. Araçlarda ısıtma amaçlı açık alevli ısıtıcılar kesinlikle kullanılmamalıdır. Araç günde 2 defa kısa aralıklarla benzinle çalıştırılmalı, benzin yakıt sisteminin kuru kalması engellenmelidir.''

    AA
İşlem Yapılıyor
X