IMEI nolar kayıt altında..

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • t.e.s.
    Junior Member
    • 19-05-2004
    • 39

    IMEI nolar kayıt altında..

    Telekomünikasyon Kurumu IMEI numaralarını kayıt altına aldı

    GSM telefon kullanıcılarının tamamına ait GSM telefon cihazlarının marka, model ve IMEI bilgileri TK (Telekomünikasyon Kurumu) kayıtlarına aktarıldı.

    Halihazırda Kurum tarafından onay verilerek yasal olarak ithal edilen yaklaşık 28 milyon cihazın kayıt bilgileri ile GSM işletmecilerinden temin edilen 33 milyona yakın GSM telefon cihazına dair IMEI ve abone kayıt bilgileri üzerinden yapılan deşifre işlemleri sonucunda 12 milyon kadar cihazın kayıt dışı olduğu ve 500 bin kadar cihazın IMEI numarasının klonlanmış veya değiştirilmiş olduğu belirlendi.

    Kamuoyumuzca da bilindiği üzere her bir mobil cihazın müstakil bir seri numarası olmalıdır. GSM telefon cihazlarının "International Mobile station Equipment Identification", kısaca IMEI (Uluslararası Mobil Cihaz Kod)'u olarak tanımlanan, cihazın ambalajı üzerinde va arka kapağı içerisindeki etiketler üzerinde yer alan seri numarası, cihazın *#06# tuşlarına sıra ile basılmak suretiyle de öğrenilebiliyor. (Kaynak: Telekomünikasyon Kurumu) Bu ne anlama geliyor?

    İlk önce TK isterse tüm kayıt dışı cihazlara ait IMEI numaraları kilitleyebilir. Bu işlem GSM şebekeleri üzerinden yapılır ve kayıt dışı olan tüm cihazlar artık şebekeye kayıt yapamaz ve böylece kullanılmaz hale gelirler. Diğer yandan Doğubank ve benzeri "spot" satıcılarıda yasaklamak ve ortadan kaldırmak kayıt dışı telefonların ülkemize girmesini engeller. Ancak IMEI numaralarını kilitlemek daha kolay ve kaçak mal getirenin malının satamamasını sağlar. Diğer yandan bazı şahıslar IMEI numaralarını klonluyor ve böylece bu uygulamayı devre dışı bırakmaya çalışıyor. Ancak bunu da engellemek kolay. Şebekede aynı IMEI numaralı birden fazla telefonun çalışması engelleniyor.

    Telefon sahipleri neye dikkat etmeli?

    En önemlisi faturasız telefon satın almayın. Aldığınız telefonun faturasında yazan IMEI numarasını telefonun kutusunda ve arka kapağının içinde yazan IMEI numarasıyla karşılaştırın. Ve son olarak telefonun *#06# tuşlarına basarak cihaza kayıtlı IMEI numarasını kontrol edin.

    Türkiye'de GSM hattı aldığınızda, satıcı abonelik sözleşmesinde bu hattın hangi cihazda kullanılacağını bildirmeye mecbur. Ancak bunu maalesef çoğu abone merkezi yapmıyor. Kendi hattınızın abonelik sözleşmesine bakarsanız "Cihaz Modeli" diye bir bölüm göreceksiniz. Burada cihazın markası, modeli ve IMEI numarası belirtilmeli. Böylece hattınız veya cihazınız çalındığında bunları bulmak daha kolay olacaktır.

    Birçoğumuz internette forum'ları dolaşıyoruz. Buralarda da kesinlikle IMEI numaranızı açıklamayın. Bir çok kişi bu numaraları alıp klonluyor (başka bir cihaza giriyor).

    Telekomünikasyon Kurumu'nun internet sayfasından klonlanmış numaraların listesine ulaşabilirsiniz:
    http://www.tk.gov.tr/ftp/daireler/tds/atilla/Documents/Klonlanan-IMEI.pdf

    Alttaki sayfada TK tarafından standartlara uygunluğu belirlenerek ithalatı onaylanmış GSM cihazlarının listesine ulaşabilirsiniz. Bu listede bulunmayan cihazlar Türkiye'ye ithal edilemez:

    http://www.tk.gov.tr/tds/HTML.data/ithalat/kurumonayli/gsmonayli.htm

    Almak istediğiniz ve aldığınız telefonun çalıntı olup olmadığını İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan internet sitesinden IMEI numaranızı girerek öğrenebilirsiniz:
    http://www.iem.gov.tr/iem/?s=117
İşlem Yapılıyor
X