Ay'dan başka uydu var mıydı?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • DERYAILTER
    Member
    • 21-07-2005
    • 531

    Ay'dan başka uydu var mıydı?

    Ay'dan başka uydu var mıydı?Bilimadamları bu ihtimali tartışıyor

    07.05.2008 15:30

    Bilimadamları, milyonlarca yıl önce, Dünya’nın Ay’dan başka uyduları olabileceği ihtimalini tartışıyor.

    Bilimadamları, Dünya ve Ay’ın birbirine karşı çekimlerinin tam dengede olduğu Lagrangian noktalarında, milyonlarca yıl önce küçük uyduların bulunduğu ihtimalini konuşuyor. Bu noktalara takılan ve adına Truva uyduları denen cisimler, başka bir kuvvetin etkisi olmazsa, sonsuza kadar sabit durabiliyor.
    Bilimadamları, Ay’ın, bundan 4.5 milyar yıl önce, Dünya’ya Mars büyüklüğünde bir cismin çarpması sonucu oluştuğunu düşünüyor.
    California’da bulunan NASA Ames Araştırma Merkezi görevlilerinden Jack Lissauer, bu çarpışmanın sonucu olarak etrafa saçılan parçaların Lagrangian noktalarına takılmış olabileceğini söylüyor; Truva uydularının yörüngede 100 milyon yıl kadar kalmış olabileceğini de ekliyor.
    Lissauer, diğer gezegenlerin çekim güçlerinin Dünya’nın yörüngesinde yarattığı denge değişikliği sebebiyle, Truva uydularının da zamanla uzay boşluğunda başka alanlara sürüklenmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Diğer gezegenlerin etkisi çok küçük olsa da, Dünya yörüngesinin şeklini değiştirmeye yettiği, bunun da Güneş’in uydular üzerindeki çekimini etkilediği biliniyor.
    Kanada’daki British Columbia Üniversitesi astrofizikçilerinden Matija Cuk da, küçük asteroit boyutlarındaki cisimlerin, Truva uyduları kadar uzun bir süre yörüngede kalmış olabileceklerini ve bu “kayıp Ay’ların” Dünya etrafında, milyarlarca yıl dönmüş olabileceğini söylüyor.

    Habertürk
İşlem Yapılıyor
X