Modüller ve Kartlar....

Kapat
Konu Kapalı.
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • bosver
    Senior Member
    • 02-07-2004
    • 5012

    Modüller ve Kartlar....

    Cam(Modül)
    Arkadaşlarım bilindiği gibi Cı-Modüller belirli bir şifre kod sistemini dekode etmek(kırmak) için kullanılır.Kanalların kullandığı sisteme göredir,örnek seca-cı seca şifrelem sistemi için viaccess-cı viaccess şifreleme sistemini izlemek için uygun modül tercih edilir.

    Son zamanlarda bir çok modül sürülmüştür piyasaya özelliklede emulatörlerin cihazlardada kullanılmasından sonra modüller 24 saat yayın yapan kanallar için daha çok tercih edilir.

    Bahsettiğimiz viaccess, seca, nagravision, irdeto, conax, cryptoworks, sistemlerine uygun modüllerden sonra hepsi birarada modüller sürülmüş
    tür piyasaya, öncelikle izleyeceğiniz kanalın şifreleme sistemini belirleyeceksiniz ve sonra modül tercih edeceksiniz bu son birkaç yıla kadar böyleydi ama artık sistemler tek cam'da birleştirildi.Eskiden örnek Aston modül ağırlıklı seca şifrelem sistemini kullanan astra 19' deki kanallar için viaccess ise hotbird 13' derecedeki kanallar için kullanılırdı.

    Kodlanmiş ama şifrelenmemiş sinyaller ise, bu sistemi decode edebilecek uydu cihazları ile seyredilebilinir. Şöyle bir örnek verelim, eğer bir yayıncı Seca kodsistemini kullanıyorsa ve şifrelenmemiş bir sinyal gönderirse ve uydu alıcınız seca kodsistemini çözebiliyorsa görüntü alirsınız. Ama uydu alıcınız Irdeto kodsistemi uyumlu ise sinyal şifrelenmese bile Seca kodsistemi oldugu için görüntüyü alamayacaksınız.

    Eğer bir sinyal seca kodsistemi ile geliyorsa ve ayrica yayincının şifrelemesi de varsa sizin sadece Seca çözebilen bir uydu alıcısından
    hariç geçerli bir smart karta ihtiyacınız olacak.


    Peki modüller receiverlerle nasıl çalışır.Kodlanmamiş sinyaller bütün (uygun) uydu alicilari ile alınabilirler ve televizyon sinyaline çevirilirler.

    Smart Kart
    Şimdide birazda smart kartlardan söz edelim.

    Smart kartlar şifreleme sisteminin son halkasını oluşturur.CAM, temel kodlama sistemini ele alir, ama bunu yaparken, bir takim başka bilgilere daha ihtiyaç duyar, bu bilgiler de CAM'a smart kart tarafından gelir. Bunlar (anahtarlar, abonelik bilgileri vs gibi) her yayıncı için değişiktir ve her yayıncı, belirli zaman aralıklarında, bu bilgileri değişirtirir. Bazi yayıncılar anahtarlarını çok nadir değiştirirler (eurosport-viaccess) bazıları ise neredeyse hergün şifre(key) değiştiriler(polsat,dream tv-nagravision)

    Bir smart kart hafızayla birlikte ufak bir karttır.Bu işlemcide(epromlarda) keyler vardır ve çağrıldığı zaman aktif hale gelir.Bu bilgiler datalarda tutulmaktadır örnek tps kanalını izleyeceğiniz zaman cama gelen sinyal doğrulur smart karta iletilir ve tps kullandığı sistem viaccess ten alınan key aktif hale gelir bu arada cam(modül)viaccess sistemindedir.

    Kısacası Kartta bulunan yazilim sabittir ve değişmez. Kart, biraz hafızasıyla birlikte, ufak bir işlemcidir. Hafıza ise degişir, değişkendir. Hafızanın sürekli güncellenmesi gerekir. Eğer, kartta geçerli bir Auto Update yazılım varsa, güncelleme, ya elde (programlayıcılar ile) yada uydudan gelen bir sinyal ile tetiklenir.

    Eger orjinal bir kartınız varsa (MOSC), kartınız yeni anahtar (key) leri kendi kendine halledecektir. Bu kendiliğinden olan işleme ise auto updated diyoruz. Eğer </SPAN>update kodlarınız yoksa, bir dosya editörü yardımı ile bilgisayarınızda, elle operational keyleri girmeniz gerekir.

    Aşağıda birkaç abone kart görüyorsunuz

    TPS

    ABSAT

    SRG

    TV SLOVENİA

    TELEVİSA
    Mosc( M odified O riginal S mart C ard-değiştirilmiş orijinal smart kart) diye adlandırdığımız, orjinal smart kartlardan birkaç örnek gördünüz.
    Bütün kartlarda oldugu gibi, bu MOSC lar da değiştirilebilir, ama kesinlikle bilmeden içeriğine dokunmayın!

    Uydu Cihazları
    Uydu cihazları receiver dediğimiz kutular çanak antenimizle televizyonumuz arasında tuner görevi görürler.Çanak antenden iki tip sinyal gelir fta( Free To Air) yani şifresiz ve şifreli yayınlardır.Fta ve cı iki tip cihaz vardır.

    Şifreli yayınları izlemek için cı tip cihazlara ihtiyacımız vardır.Cı tipi uydu alıcılarıda ikiye ayrılır
    * Sadece, 1 adet gömülü(embedded) ve cam slotu:CAM i olan uydu alıcıları
    Bu cam'lara fun,gold... card takılıp şifre kırılabilir
    *Sadece slotlu:Bu tip cihazlara istediğiniz yayına uygun modül takabilirsiniz bu siler için uygun olabilir ne tür yayın istiyorsanız ona göre modül seçimi yaparsınız.

    Önemli Not:Cihaz bilgileri verilirken Emulator(Emu) yüklenmiş cihazlar göz önüne alınmadı.
    Son düzenleme ozkandonmez; 30-01-2005, 22:00.
  • bosver
    Senior Member
    • 02-07-2004
    • 5012

    #2
    Modüller ve Kartlar....

    Fun Kartlar(Atmel card)

    Arkadaşlar piyasada şu anda en çok kullanılan karttır ve içerisinde bütün şifrelem sistemininin bilgilerini barındırırlar.Zaman içerisinde değişik tipleri çıkmıştır.

    Orjinal fun kart veya fun2 diyede biliniyor.

    Zap yaparken yüksek hizi kendini gösterir. Kart nekadar hizliysa, televizyonunuzda kanallar arasi geçis okadar hizli olur. Tabi, islemcinin suratteki rolunuda abartmamak gerekir, kanallar arasi geçis suratinin kismi belirleyicilerinden sadece birtanesi.


    Funcard 3:
    Altta görünen Prussian Galaxy, Funcard 3 olarakda taniliyor. Üzerinde 128 Kbit Eeprom bulunuyor.



    Funcard 4:
    Prussian Galaxy 2, veya Funcard 4 olarak taniliyor. Üzerinde 256Kbit Eeprom bulunuyor.
    Open Platform Funcard 4. Bununda üzerinde 256Kbit ayri (external) Eeprom bulunuyor.


    Funcard 5:
    Birkaç degisik funkart 5 üzerinde 512 Kbit ayri Eeprom bulunuyor.
    Prussian Galaxy 3 ve yaninda Open Platform Funkart 5


    Funcard 6:
    Vede Prussian Galaxy 4 veya Funkart 6 bunun üzerinde 1024 Kbit´lik hafiza bulunuyor:


    Funcard 7:
    Prussian Galaxy 7 üzerinde 2048 Kbit'lik hafıza bulunuyor.



    Önemli Not:Kullandığınız fun kart programı kullandığınız kartın epromuna uygun olmalıdır.
    Son düzenleme ozkandonmez; 30-01-2005, 22:01.

    Yorum

    • bosver
      Senior Member
      • 02-07-2004
      • 5012

      #3
      Modüller ve Kartlar....

      Gold Kart

      SMDwafer Kart ve Goldwafer var. Bu kartlarin adlandirilmasi islemci tiplerine göre yapilir(PIC 16F84). Bu kartlarda 2Kb hafiza bulunur yani 24C16 eeprom.
      SMD Waferlardaki 2 islemciyi kolaylikla birbirinden ayirabilirsiniz.Büyük olan chip islemci ve ufak olan ise hafiza (memory) chipidir.

      Eğer kartınız 2 kontaksa (nr.4 ve 8 ) her kartta bulunmaz. Eger bulunuyorsa eeprom direkt olarak ulasilabilir oldugunun belirtisidir.


      SMD Wafer Kartta 8 kontak bulundugunu görürsünüz.

      Bazi CI/CAM larda kartinizin çalisabilmesi için 4 ve 8 numarali kontaklarin devre disi kalmasi gerekir. Eger bu tür bir CAM bu kontaklari görürse düzgün çalismayacaktir. Sorunsuz çalismasini saglamak için kartinizin bu kontaklarini bantla kapatabilirsiniz. Karti tekrar programlarken banti çikartirsiniz.
      Son düzenleme ozkandonmez; 30-01-2005, 22:02.

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X