Dilimiz Türkçe önemi

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • gurses53
    Junior Member
    • 02-03-2004
    • 101

    Dilimiz Türkçe önemi

    selamün aleyküm arkadaşlar iyi günler sağlıklı sihatli ömürler acısız günlerde olun.
    geçtiğimiz günlerde karaman,da türkçe dil konuşulmanın 731 yıl dönümü yani KARAMAN oğlu mehmet beyın türkçe fermenının yıl dönümü ,cumhuriyetimizin kurucularının türkçeye verdiği önemi anlatan kutlamalar oldu ,
    çok güzel anlatımlar ile bilgilendirildik. amma atatürkün konuşmalarında ,istiklal marşımızda. atatürkün gençliğe hitabesinde rastlamadım. 1970 yılına kadar her öğrenci biribirlrlerinin söylediğini yazar okur, ilk okul öğrencisi ile ünüversite öğretmenlerimiz karşılıklı okur yazar yazdırırken , tek tek harf söylemeden yazarken dilimizi yabancılar gibi kotlayarak konuşmak isteyenlere karşı uyanık olmak zorunda olduğumuzu hatırlatırım.

    CUMHURİYET ,ve ATATÜRK yeni yazı alfabemizdeki harfleri niye çarpıtıyoruz ?
    sesli harflerimiz : A , E , I , İ , O , Ö , U , Ü okutan seslendiren harfllerimiz.
    sessiz harflerimiz : Be ,Ce , Çe , De ,Fe ,Ge , Ðe ,Je ,Ke , Le , Me , Ne , Pe ,Re ,Se , Şe ,Te , Ve , Ye , Ze : sessiz harflerimizin okunuşudur.
    hiç hecelemeden okurken yabancılara özentimiz nasıl oluyor.

    dört bin yıllık geçmişi olan bir dilimizde hala niye yeni bimediğimiz kelimelerle türkçemizi bozuyoruz.
    yabancı dillerde bırakın çocukları iki ünüversiteli adlarını adreslerini yazamazlar dört , beş haneli rakamları tek söyleyişte yazamazlar kotlayacaklar ,tek tek harf harf söylenecekki yazsınlar.

    yabancı dillerde - I . ay , Be .bey , Ce . si , Se .es , Je . ye , Le. el , Me .em , H .aş , derler okurkende - C harfini Ke, Ce olarak , sch . ş oarak okunuyor yazılış ayrı okunuş ayrıdır,
    bizdede cümle ayrı anlamı ayrı olunca sistem karışıyor benim yorumum böyle deniyor kişi kendi yorumuna göre işlem oluyorsa bunun yazılışından kaynaklanıyor.
    bir örnekle açıklayım acizane: .... OTO YIKAMA YAÐLAMA ..levhası gördünüz. sizker nasıl anlarsınız bilmem benim anladığım şöyle oluyor.
    sakın otonuzu yıkatmayın yağlatmayın ,bu tozlu çamurlu hali ile çok çok iyidir anlıyorum, adam hemen abi yıkayalımmı diye sorunca , bak kardeş şurada ne yazıyor oku , bayakı abi yıkama yağlama dıyor eeee bende yıkatmıyorum evimde kendim tıkıyorum, ne zaman OTO YIKANIR YAÐLANIR tabelaları görürsem o zaman otomu başkalarıns yıkatacağım .

    okuma deyince oku , durma deyince dur ,, kullanma kılavuzu deyince kullanum kılavuzu ...... görme deyince , gör anlamı çıkarılıyorsa bu işlerde bilinçli ğlarak çarpıtılıyor demektir sayın ilgili yazarlara çizerlere ,köşe yazarlarına , tabele yazarlara matbaacılara rica ediyorum türkçemizi tam anlamunda yazalım yazdıralım.

    sayın ATATÜRK ve arkadaşları bu yeni alfabemizi yıllarca araştırıp iyi olduğunu kanıtladıktan sonra benimseyip türkiye cumhuriyetine armağan olarak tescillemişlerdir.

    günümüzde ise reklamlarda dergilerde yabancı harf söylemek marifetmiş gibi dilimizi yabancılaştırmak için uğraşıyorlar.

    şu türkçe konuşan ülkeler topluluğunu önemle birleşse yirmi yıl içinde türkçe okuyup yazmak ve dilimiz birinci sıraya koyarlar dünyada en iyi dil anlayışı anlatımı hecelemeden okunan dil ünvanı ile birinci oluruz .

    o zamanda bu alfabeyi çıkaran ATATÜRK ve arkadaşlarının ruhları şad olur . allah onlardan razı olsun cennet mekanları olsun . amiinn
  • Gondaray
    Senior Member
    • 27-08-2004
    • 3257

    #2
    Konu: Dilimiz Türkçe önemi

    Bu yazıyı sizmi yazdınız yoksa bir yerden koplaladınız mı bilmiyorum ama Türkçe'nin önemi üzerine yazılan böyle bir yazıda bu kadar hata olması çok kötü.

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X