7 dolarlık petrolü 135 dolara kim çıkardı?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    7 dolarlık petrolü 135 dolara kim çıkardı?

    O çıkaranı bulsam...

    Ben bulacak değilim. Petrol için Irak’ı işgal edenler, petrol için Orta Doğu coğrafyasına kanlı bir hançer gibi girerek “Arap’ı Arap’a, Kürt’ü Arap’a, Yahudi’yi Arap’a, Kürt’ü Türk’e, Sünni’yi Şii’ye düşman” edenler bulmalı.

    7 dolara çıkıyor.

    Sadece 7 dolar.

    Bugün dünyadaki kullanılabilir petrol rezervlerinin yüzde 65’inin yer aldığı Orta Doğu’da “bir varil petrolü çıkartmak” 7 dolara mal oluyor. 7 dolarlık mal çıktı, yükseldi, arttı, 135 dolara geldi dayandı.

    Ne oldu?

    Dünya savaşı çıkmadı.

    Arap şeyhleri aniden Saddam’laşıp, “Biz petrolümüzü Amerikan, İngiliz, Fransız ve Hollanda şirketlerine yedirmeyiz, sizleri kovuyoruz ve petrolü de Arap’laştırıyoruz ve de petrolü dolar ile satmaktan vazgeçip, Arap parası ile satıyoruz” demediler.

    Canlanma hız kesti.

    Dünya ekonomisi durgunluğa girdi, petrole olan talepte bilinen bir yükselme yok.

    Niçin artıyor?

    Kim artırıyor?


    ***


    Bir bulsam...

    Diyorlar ki, “petroldeki bu tırmanış normal işleyen bir küresel piyasa ekonomisinin arz ve talep yasasına uyumlu sıçraması değil, tamamen spekülasyondur.”

    200 dolara da çıkar.

    300 doları da bulur.

    500 dolara da varır.

    Kim yapıyor fiyat şişirmeyi ve sömürüyü katmerleşmeye dönüştürmeyi? Dünya ülkelerini, özellikle bizim gibi petrolü olmayan, elindeki ihraç malını da ucuza satarak çırpınan; “aldığı ile sattığı hiçbir zaman dengeye gelmediği için sürekli cari açık veren ülkeler” için bir felaket olacak petroldeki bu tırmanışın altında; “yeni emperyalizmin yeni sömürüsü” yatıyor.
    İşçi emeği sömürülürdü.

    Bugün; “Yüksek faizle borç vermek ve petrol fiyatını şişirmek sömürünün yeni iki biçimi” oldu. Bizim gazetenin uzman yazarlarından Ali Ağaoğlu da önceki dün yazdı: Son yıllarda petrol fiyatlarının yükselmesinde Goldman and Sachs adlı, hem rafinerilere hem kontrat piyasalarını yönlendirecek güce sahip yatırım bankası, yayınladığı raporlarla fiyatlara yön veriyor.


    ***


    Büyük güç!

    Karşısında duran yok.

    Durduracak yok.

    Onu “hedge fon” adı verilen, birikmiş paralarını yüksek faizle ve aşırı kârlarla büyütmeye alışmış küresel finans sermayesi de destekliyor. Çünkü bu küresel finans sermayesi yükselen petrol fiyatından nemalanıyor, nasipleniyor, şişiyor.
    Türkiye kıskaca girdi.

    Pis ikili kıskaca.

    Pahalı petrol!

    Pahalı borçlanma.

    Pahalı petrolden ve “yüksek faiz düşük kurdan” dolayı cari açık büyüyor, cari açık büyüdüğü için Türkiye faizleri daha da yükseltip daha pahalı borçlanmak zorunda kalıyor. Varil fiyatı geldiği bu noktada kalsa bile petrole, doğal gaza ve petrol türevlerine bu yıl ödeyeceğimiz fatura 52 milyar dolara çıkacak. Varildeki her 10 dolar artışta; Türkiye’nin yıllık faturası 5 milyar dolar kabarıyor. Ve böyle giderse Türkiye’nin cari açığı 65 milyar doları bulmaya doğru gidiyor.

    Ülke zora giriyor.


    Necati DOÐRU
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    #2
    Konu: 7 dolarlık petrolü 135 dolara kim çıkardı?

    Zaten istenilen, amaçlanan bu değil miydi ?

    Petrol rezervi olan ülkeleri göze kestirmek ve arkasından da bu sektörü ve ülkeleri yönetmek için değişik yollar, taktikler deneyerek ele geçirme, söz sahibi olma politikası, gerisi bahane, hikaye.

    Şimdi yaşananlar geçmişte planlanan ve uygulananların sonuçlarıdır.

    Şu anda rezervi olan ülkelerin petrolü bittiğinde, dünya hakimi olma çabasındaki ülkelerin kendi rezervlerini pazarlayacakları fiyatları düşünmek bile istemiyorum. Biliyorsunuz ki ABD kendi rezervlerini kullanmak yerine sömürmeye ve işgal etmeye çalıştığı yerlerden çok düşük fiyatlarla petrol sağlamakta ve bunu dünyaya satarak da aşırı karlar elde etmektedir.

    Bakınız dünya petrol rezervlerinin olduğu ülkelere ve petrol çıkartan-işleyen-satan firmalara !!!

    Yorum

    • Kadim
      Senior Member
      • 30-01-2004
      • 4782

      #3
      Konu: 7 dolarlık petrolü 135 dolara kim çıkardı?

      Allah kimisinin fakir kimisinin zengin olacağını söylemiş. Gerçekler üzerine yaşayan bireyler ve milletler ölçüye göre fakirliğin de zenginliğinde halini göreceklerdir. Ancak bu gerçeğe nankör olan insanoğlu, fakirliği kim isterki ya deyip, zenginliğin her daim hakkı olduğunu kendine hak bellemiş. Bunun için zengin konuma geçmesi gereken fakirin hakkını tuzaklarıyla, çıkardığı fitne ve fesatla fakire vermemiş ve azdıkça azmış. Zenginliğini korumak için olmadık yollara başvurmuş. Halbuki rıza ile zenginliğini paylaşsa idi ne güzel cennetlerde yürüyor olacaktır. Burnunun sürtülmeyeceğini ve ortalıkta başıboş dolaşacağını sananlar vakit gelip pozisyonlar hakkın gücüyle ters düz edilince ne menem yaratık olduklarını anlamışlar ama vakit çoktan geçmiş. Ne anlayacaklar bu işten, iş işten geçecek nokta kadar güçleri kalacak birgün... Bu dünya kime kalmış onlara kalsın Bu emperyalizm Allah'ın 19 zebanisi ile karşılaşmaktan bıkmadı ama mana gören gözler aynı hikayeyi binlerce yıldır okuyup durmaktan bıktı... 90 yıl evvelde bizim yükselişe geçmesi gereken pozisyonumuzu engellemek için bir olmuşlardır. Onlar cağırsınlar kendi meclislerini, bize bizim 19 zebanimiz yetti. Tarih 19 mayıs 1919... Aç kalıp gerçeği görüp çalışkanlığı ile büyüyecek olan bu milletin gözlerinin açılmaması için nice nice yahudi kafalılar borç vererek hazıra alıştırmış milleti. Yahudinin zebanisi bizim hayrımız bu toprakları terkedince yani azıcık rahata erince, nice IMF başkanları turlamış bu yolları. Ve bu millet son yıllar itibariyle nankörlüğünün en had safhasına erdi sonunda... Görürüz dınının dınını yakında... Uçurumun kenarında tutmadılar mı elimizden? And içmedik mi çalışkan olup Allah'tan başkasına muhtaç olmamak için? Kendi kendimize yetecektik hani? Vizyonumuz(ruhumuz) verilmedi mi o vakit? Bu nankörlük niye... Eskilerin masalları mı diyoruz biz de yoksa? Masalsa ilkokulda okuduğumuz andı bi daha okuyun bakalım, gençliğe hitabeyi bi daha okuyun bakalım, anayasanın girişini ve ilk maddelerini bi daha okuyun bakalım. Eğer akledebilen kişiler isek, görürsünüz bunlarda emperyalizmin düşmanı Allah'ın 19 zebanisini...



      Allah Semud kavmine Salih'i ve devesini mucize olarak göndermiş. Salih bu deve mucizedir, sakın onu boğazlamayın demiş. Herkes devede mucize aramış ama görememişler. Eskilerin masalları demişler. Halbuki devenin mucizesi zaten yaratılışında imiş. Devenin hörgüçleri inişli çıkışlıdır. Dünya hayatı da hak üzere yüründüğünde böyledir. Kimine verir, kiminden alır. Mana bilen kişi çokda olsa az da olsa aslını bilir. İki halde de manasını bilir. Gerçeğe tanık olmak isteyen kişi iki halinde insanı bilinçlendirmek için verilmiş birer mucize olduğunu idrak eder.
      Son düzenleme Kadim; 25-05-2008, 02:01.

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X