Kalp amaliyatı iki kez kurtardı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Kalp amaliyatı iki kez kurtardı

    Kalp ameliyatı iki kez kurtardı

    Saadet KEFAL/ESKİŞEHİR, (DHA)BİLECİK'te kalbinden bıçakla yaralanan 41 yaşındaki Nurullah Çetin, daha önce kalp kapakçığı ameliyatı geçirdiği için kalp bölgesinde büzülmelerden dolayı oluşan yapışıklık sayesinde ölümden kurtarıldı.

    Bilecik Otogarı'nda 3 gün önce husumet bulunan Mehmet Tatar, Nurullah Çetin'i bıçakla yaraladı. Tatar, polisler tarafından gözaltına alınırken ağır yaralanan Nurullah Çetin, 112 ambulansıyla kaldırıldığı Bilecik Devlet Hastanesi acil servisinde yapılan ilk müdahele ardından Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Kalbine isabet eden tek bıçak darbesiyle yaralanan Nurullah Çetin, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde kalp damar cerrahisi uzmanları Opr.Dr. İsmail Doğdu, Opr.Dr. İrfan Eser ile Opr.Dr. Abdil Akın'ın da aralarında bulunduğu 8 uzman tarafından ameliyata alındı. Çetin, yapılan müdahale sonucunda ölümden kurtarıldı.

    Kalp damar cerrahisi uzmanı Opr.Dr. İsmail Doğdu, Nurullah Çetin'in ağır yaralı olarak hastaneye getirildiğini ve hemen ameliyata alındığını söyledi. Op.Dr. Doğdu şöyle devam etti:

    “Yaralı, Bilecik'ten ambulansla hastanemize yola çıktığında sağlık ekibinden durumu hakkında telefonla bilgiler aldık. Kalbinden bıçaklanan yaralının daha önce Bursa'da bir hastanede yapılan ameliyatla kalp kapakçıklarının değiştiğini öğrendik. Bu ameliyatı olup da hastaneden taburcu edilenlere kanı sulandırıcı ilaçlar kullandırılır. Yaralı da bu tür ilaçlardan kullanıyormuş. Bu ilaçların kullanımı nedeniyle kalp daha rahat çalışır. Ancak, vücutlarındaki kan ise normal kişilerin kanından daha fazla sulu olur ve herhangi bir kesi durumunda kanama çok zor durdurulur. Bu tür vakalarda 5 kişiden 4'ü kanama durmadığı için ölür. Kalbinden bıçaklananın da böyle bir riski vardı. 1 saati aşkın yolu katederek Bilecik'ten hastanemize getirilen yaralının yaşaması bile bize göre mucizeydi.”

    Opr.Dr. İsmail Doğdu, ameliyata aldıkları yaralı Nurullah Çetin'in vücuda isabet eden bıçağın kalpteki karaciğere temiz kan pompalayan sağ karıncıkta 2 santimetrelik kesiye neden olduğunu belirlediklerini söyledi. Ameliyat sırasında ilk olarak kesi bölgesindeki kanamayı parmaklarıyla tampon yaparak durdurmaya çalıştıklarını anlatan Opr.Dr. İsmail Doğdu şöyle konuştu:

    “Kalpte 2 santimetrelik bir kesi vardı ve kesi tam kalbin karaciğere temiz kan pompalandığı sağ karıncıktaydı. Hemen kanı durdurmamız gerekiyordu. Ameliyat sırasında ilk olarak kesinin üzerine parmaklarımızla müdahale ederek tampon yapıp kesi bölgesindeki kanamayı durdurduk. Daha sonra da kesi bölgesini özel bir yöntemle diktik. Yaralının daha önce kalp kapakçığı ameliyatı geçirdiği için kalp bölgesinde büzülmelerden dolayı yapışıklık oluşmuş. Bu da kanın diğer organlara yayılmasını engelleyip hastayı ölümden kurtarmış. Yaklaşık 2 saat süren ameliyat başarılı geçti. Hastanın sağlık durumu iyiye gidiyor.”
    kaynak:hürriyet
İşlem Yapılıyor
X