Sokullu Mehmet Paşa Tarihin Dev Gösterdiği bir Cüce midir?

Kapat
Konu Kapalı.
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • volkansucikar
    Junior Member
    • 10-09-2004
    • 170

    Sokullu Mehmet Paşa Tarihin Dev Gösterdiği bir Cüce midir?

    Sokullu Mehmet Paşa hakkında tarihçilerin çeşitli görüşleri var.Bunu değerlendirmeyi size bırakıyorum .Ama kafama takılan bazı şeyleri paylaşmak istiyorum...
    1-Sokullu Mehmet Paşa Ömrü boyunca ordunun başında hiç sefere gitmemiştir.
    2-Bütün seferlere karşı olmuştur.(Kıbrıs dahil)
    3-Önemli görevlere hep kendi adamlarını getirmiş,bu nedenle bir çok devlet adamının kendine muhalefet etmesine neden olmuştur.
    4-Devrindeki çok önemli projelerde beceriksizliği görülmüş?(Özellikle Don_Volga Kanalı açılması işine gerekli önemi vermediğinden dolayı -Bu projeyi mühendislikten hiç anlamayan Çerkez Kazım Paşa ya vermiştir-2.Selim proje için devletin harcadığı masrafları onun mallarına el koyarak karşılamıştır.
    5-Devşirme olduğu için papaz olan babasını ve kardeşini bulup görüştüğü de bilinmektedir.
    6-Devrinde rüşvetin yaygınlaştığı ve irtikap(adam kayırma''torpil'')ın arttığı bilinmektedir.
    7-El etek öpme adeti onun tarafından çıkarılmıştır.
    8-3.Murat'a kafa tuttuğu diktatör gibi davrandığı(Bu nedenle 3.Murad'ın onu öldürttüğü) ,öldüğünde muazzam bir mal varlığı olduğu bilinmektedir.vs....
    Bunlar ilk anda aklıma gelenler....
    Görüş ve bilgilerinizi bekliyorum...
    Unutmadan bütün bunlarla beraber ölümüne kadar dini vecibelerini yerine getirdiği ve ihmal etmediği de biliniyor....??????
    Son düzenleme volkansucikar; 25-01-2005, 14:35.
  • SESSIZ2003
    Junior Member
    • 27-10-2004
    • 29

    #2
    Konu: Sokullu Mehmet Paşa Tarihin Dev Gösterdiği bir Cüce midir?

    Kanuni Sultan Süleyman, Sultan İkinci Selim ve Sultan Üçüncü Murad devirlerinde sadrazamlıkta bulunan Sokullu Mehmed Paşa 1506 yılında Bosna civarında Sokoloviç kasabasında doğdu. Devşirme çocuklar arasında Edirne sarayına getirildi. Türk ve Müslüman kültürü ile yetiştirildi. Saraydan kapıcıbaşılıkla çıkarak Barbaros Hayreddin Paşa'nın ölümü üzerine Kaptanı Derya ve bir süre sonra Rumeli Valisi oldu. Bu sıralarda ilk büyük başarısına, Tameşvar kalesinin fethi ile ulaştı. Bu başarı üzerine kendisine vezirlik verildi. 1561'de üçüncü vezir iken, Kanuni Sultan Süleyman'ın torunu ve Sultan İkinci Selim'in kızı Esmehan Sultan ile evlendi. İkinci Vezir iken Semiz Ali Paşa'nın ölümü üzerine, 1564'te sadrazamlığa getirildi. Bu tarihten ölümüne kadar Osmanlı devletinin idaresini elinde tuttu. Kanuni Sultan Süleyman'ın son seferi olan Zigetvar kalesi fethini, padişah öldükten sonra o idare etti. Kanuni Sultan Süleyman'ın yerine padişah olarak Sultan İkinci Selim'i tahta çıkarmayı başardı. Bu padişah döneminde sürekli sadrazamlıkta kaldı ve devlet işlerini idare etti. Don ve Volga ırmakları arasında bir kanal açma düşüncesini gerçekleştiremedi. Süveyş Kanalını da açmayı düşünen Sokullu Mehmed Paşa, bu amacını gerçekleştirmek için Sudan'ı zaptetti. Devlet teşkilatı içinde önemli düzenlemeler yapan Sokullu Mehmed Paşa, 1579 yılında öldürüldü ve Eyüp'te defnedildi.

    Yorum

    • volkansucikar
      Junior Member
      • 10-09-2004
      • 170

      #3
      Konu: Sokullu Mehmet Paşa Tarihin Dev Gösterdiği bir Cüce midir?

      SESSİZ 2003 arkadaşım biyografi değilde bu konuyla ilgili görüş ve eleştrilerini bekliyorum!!

      Yorum

      • nesli
        Junior Member
        • 10-10-2004
        • 55

        #4
        Konu: Sokullu Mehmet Paşa Tarihin Dev Gösterdiği bir Cüce midir?

        Sokollu (Tarih kitaplarımızda Sokullu olarak yazılıyor, ancak doğrusu Sokollu'dur) Mehmet Paşa'nın devşirme olduğu kesin değildir. Doğduğu köyün kuzeyinde Sırplar, güneyinde ise Türk'ler ikamet ediyordu. Genel olarak kaynaklarda devşirme olarak geçmişse de son zamanlarda yapılan araştırmalarda Türk olma ihtimalinin de yüksek olduğu anlaşılmıştır. Dini inançlar konusunda herkes kendisinden sorumludur. İnsanların inançları konusunda ister Sadrazam olsun, ister sıradan biri kimsenin söyleyeceği birşey yok bence...
        Seferlere karşı olması konusunda hak veriyorum. Bence de Osmanlı İmp. gereksiz yerlere kadar topraklarını büyütmüştür. Sokollu Mehmet Paşa bir savaşçı değil bir siyasetçi ve bir düşünce adamıydı.
        Beceriksizliği konusuna ise hiç katılmıyorum. Kanuni gibi bir padişahın devrinde sadrazamlık yapmak herkesin harcı değildir.

        Selamlar...

        Yorum

        • volkansucikar
          Junior Member
          • 10-09-2004
          • 170

          #5
          Konu: Sokullu Mehmet Paşa Tarihin Dev Gösterdiği bir Cüce midir?

          Bir defa yazımda Sokollu ya dini yönden bir sataşma yok.İyi okumamışsın.Tam tersi bu konuda olumlu görüş bildirdim.Olayları bu günün koşullarına göre değerlendirmek tarihle ilgilenen kişinin en büyük hatasıdır.Bu gün için sıradan insanların dini düşünceleri seni beni ilgilendirmez elbette ancak bu kişiler devleti yönetiyorlarsa herkesi ilgilendirir.Kaldı ki bu devlet Devlet i Aliye i Osmaniye ise....
          Ozaman sen bu gün Türkiye yi bir Hıristyan Yahudi Hindu veya bir Ateistin yönetmesine ses çıkarmazsın sanırım . Bu alanda yasaklanmış kelimeler zorbeyak tarafından editlenmiştir.
          Dini inançlar konusunda herkes kendisinden sorumludur. İnsanların inançları konusunda ister Sadrazam olsun, ister sıradan biri kimsenin söyleyeceği birşey yok bence...(Yazından kopyaladım.)

          İkincisi Sokollu nun Kanuni ye Sadrazamlık yapması hiç bir şey ifade etmez zira Kanuni nin son iki yılında Sadarete gelmiş ve O dönem de artık Osmanlı tahtında oturan Kanuni çok ihtiyarlamış ve devlet işleri Sokullu ile beraber hareket eden Saray kadınları ve Saray Ağaları arasında halledilir olmuştu.
          Bu nedenle bir çok Tarihçi Osmanlı da düzenin bozulmasını Kanuninin son yıllarından başlatırlar.Bu tarih te Sokollu nun Sadarete getirilmesi ile paraleldir.(Sokollu nun Saray damadı olması nedeniyle saray efradı ile ayrıca Kapı kulu Ocağı ile çok yakın çıkar ilişkileri vardır.)
          Son düzenleme zorbeyak; 30-01-2005, 19:10.

          Yorum

          • zorbeyak
            Member
            • 06-03-2004
            • 1494

            #6
            Konu: Sokullu Mehmet Paşa Tarihin Dev Gösterdiği bir Cüce midir?

            Sayın Volkan Suçikar lütfen bu alan için belirtmiş olduğumuz özel şartlara riyaet edin.Amacımız bir tartışma ortamı oluşturup topiclerde chat tarzı tartışmalar yaratmak değildir.Yazınızda bulunan kurallarımıza uygun yazılarınız tarafımdan silinmiştir.Burası serbest kürsü değildir.Mutelif kişi veya grupları karıştırarak başkalarına siz şöylemisiniz tarzından kışkırtmalar lütfen yapmayın.

            Bu alan tarafımdan kilitlenmiştir.diğer konularda bu şekilde tartışma boyutuna getirilirse tarih bölümünü kapatmak zorunda kalırım.Amacımız Tarihimizi öğrenelim bilmediklerimizi öğrenelim.

            Yorum

            • volkansucikar
              Junior Member
              • 10-09-2004
              • 170

              #7
              Konu: Sokullu Mehmet Paşa Tarihin Dev Gösterdiği bir Cüce midir?

              Arkadasım kurallar konusunda haklısın..ama:
              Burda tartısma olmadan bır yere varılamaz tabiki bu tartısmalar kavga kufur vb sekle tasınmadıgı surece tarihi zaten kımse tam anlamıyla bıldıgını soyleyemez tarih bır yorumdur hiçbirimiz orada değildik.Bu yuzden tabiki tartısmalar olmalı bence..

              Yorum

              İşlem Yapılıyor
              X