Avrupa Merkez Bankası faiz artırdı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Avrupa Merkez Bankası faiz artırdı



    Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasalar tarafından merakla beklenen faiz kararını açıkladı.

    ECB, 1 yılı aşkın bir süredir ilk defa faiz artırımı kararı alarak faizleri çeyrek puan yükseltti. Böylece faizler piyasa beklentisine uygun olarak yüzde 4.0'den yüzde 4.25 seviyesine yükseldi ve 7 yılın zirvesine çıktı.

    ECB'nin kararı öncesi 1.5902 seviyesine kadar çıkan ve 1.60 seviyesindeki rekora göz kırpan euro/dolar paritesi, kararın ardından beklemeye geçti. Parite 1.5880-1.5900 aralığında dengeli görünürken, yatırımcılar Trichet'in açıklamalarına göre pozisyon almaya hazırlanıyor. Uzmanlar, faiz artırımlarının devam edebileceği yönünde bir sinyal gelmesi halinde euronun dolar karşısında tarihi zirvelerine yönelebileceğini belirtiyor.

    Dresdner Kleinwort analisti Rainer Guntermann, ECB'nin kötünün iyisini seçtiğini belirtti. Guntermann, "Bizim korkumuz petrol fiyatları ve enflasyonun yeni faiz artırımlarını beraberinde getirmes" diye konuştu.

    Piyasalar merakla ECB Başkanı Trichet'in az sonra yapacağı açıklamaları bekliyor.

    ENFLASYON TARİHİ ZİRVEDE

    ECB son dönemde etkisini iyice hissettiren enflasyon baskısına karşı faizleri artırırken, önümüzdeki dönemdeki faiz kararlarını da ağırlıklı olarak yine enflasyon ve ekonomik büyümeye ilişkin gelişmeler belirleyecek.

    Euro Bölgesinde enflasyon Haziran ayında yüzde 4 ile 16 yıllık tarihinin zirvesine çıkarken, bir önceki enflasyon rekoru yüzde 3.7 ile Mayıs ayında kaydedilmişti. Enerji ve gıda fiyatlarının sürüklediği enflasyon, geçen yılın aynı döneminde yüzde 1.9 seviyesindeydi.

    Hürriyet
İşlem Yapılıyor
X