Yargıtay Kararı (Kredi kartları ile ilgili)

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Yargıtay Kararı (Kredi kartları ile ilgili)

    21 Temmuz 2008 PAZARTESİ
    Resmî Gazete
    Sayı : 26943
    YARGITAY KARARLARI
    Yargıtay 13. Hukuk Dairesinden:
    Esas No : 2008/4345
    Karar No : 2008/6088
    Mahkemesi : Zonguldak 1. Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi
    Sıfatıyla)
    Tarihi : 26/9/2007
    Numarası : 2007/182-2007/257
    Davacı : Yapı ve Kredi Bank. A.Ş. vekili avukat M. Hayati Çalıcıoğlu
    Davalı : Haluk Akdeniz
    Taraflar arasındaki satıcının Hakem Kurulu kararına itirazı davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca Kanun yararına bozulması istenilmekle dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
    KARAR
    Davacı banka, kredi kartı kullanıcısı olan davalının Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurusu üzerine, bankaca kredi kartı sözleşmesine göre hesabından kesilen yıllık 30 YTL üyelik ücretinin iadesine karar verildiğini, halbuki, bu ücretin alınacağının sözleşme ile kararlaştırıldığı gibi, ücretin verilen ticari hizmetin karşılığı olup, yasaya aykırı olmadığını ileri sürerek, Zonguldak Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı' nın 14.5.2007 tarih ve 2007/158 sayılı kararının iptalini istemiştir.
    Davalı davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, taraflar arasında düzenlenen kredi kartı üyelik sözleşmesine göre, "kart üyelik ücretinin" hizmet karşılığı olduğu, tahsil edilen üyelik ücretinin yasal olduğu, gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiş; miktar itibarı ile kesin olan hüküm Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kanun yararına temyiz edilmiştir.
    Dava, davacı banka tarafından kredi kartı kullanıcısı olan davalıdan tahsil edilen kredi kartı üyelik ücretinin, davalı başvurusu üzerine davacı bankadan alınmasına dair Zonguldak Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararının iptaline ilişkindir. Taraflar arasındaki uyuşmazlık, yasal düzenlemelere ve aralarındaki sözleşme hükümlerine göre bankanın kredi kartı kullanıcısından kullanım karşılığı yıllık ücret isteyip, isteyemiyeceği hususunda toplanmaktadır. Uyuşmazlığın çözümü için bu konudaki yasal düzenlemeler ile tarafların arasındaki sözleşme hükümlerinin incelenmesi gerekir.
    5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları kanununun sözleşme şekli genel işlem şartları başlıklı 6. bölümdeki 24. maddesinin 1. fıkrası "Kart çıkaran kuruluşlar ile kart hamilleri arasındaki ilişkiler, bu kanun ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde en az oniki punto ve koyu siyah harflerle hazırlanacak yazılı sözleşme ile düzenlenir. Sözleşmenin bir örneği kart hamiline ve varsa kefile verilir. Sözleşme hükümleri ve kartın kullanımı hakkında kart hamiline ayrıntılı bilgi verilmesi zorunludur." hükmünü, aynı maddenin 4. fırkasının son cümlesi "Sözleşmede kart hamilinin haklarını zedeleyici ve kart çıkaran kuruluş lehine tek taraflı haksız şartlar sağlayan hükümlere yer verilemez." hükmünü getirmiştir.
    4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 4822 Sayılı Kanunla değişik 6. maddesi ile sözleşmelerdeki haksız şart düzenlenmiş ve "Satıcı ve sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı, değildir. Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden, standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engellemez. Bir satıcı veya sağlayıcı, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir. 6/A, 6/B, 6/C, 7, 9, 9/A, 10, 10/A ve 11/A maddelerinde yazılı olarak düzenlenmesi öngörülen tüketici sözleşmeleri en az oniki punto ve koyu siyah harflerle düzenlenir ... " hükmü, yine 4077 Sayılı Kanunun değişik 6 ve 31 maddelerine dayanılarak hazırlanan Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesinde "satıcı, sağlayıcı veya kredi veren tarafından tüketici ile akdedilen sözleşmede kullanılan haksız şartlar batıldır" hükmü getirilmiştir.
    Taraflar arasındaki 22.12.1995 tarihli sözleşmenin
    maddesinde kart kullanıcısından kart kullanım ücretinin alınacağı belirtilmiştir.
    Yukarıda yapılan açıklamalar ışığında 22.12.1995 tarihli sözleşme incelendiğinde; sözleşmenin davacı banka tarafından matbu, standart olarak hazırlanıp boş olan kısımların rakam, isim ve adresler yazılarak doldurulduğu, sözleşmenin on iki punto koyu siyah harflerle düzenlenmediği görülmektedir. Davacı, tüketici aleyhine olan ve tüketiciyi kart kullanımı ücreti adı altında bir külfete sokan sözleşme hükmünün tüketici ile ayrıca müzakere edilerek kararlaştırıldığını iddia ve ispat edememiştir. Böyle olunca sözleşmedeki kredi kartı üyelik ücreti alınacağına dair hükmün açıklanan yasa ve yönetmelik hükümleri karşısında haksız şart olduğu kabul edilmelidir. Dolayısıyla davacı bankanın bu sözleşme hükmüne dayalı olarak kredi kartı kullanıcısı davalıdan ücret istemesi olanaklı değildir.
    Bu durumda yasaya uygun olan, Zonguldak Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararının iptali istemi ile açılan davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yukarda açıklanan hususlar gözetilmeden davanın kabulü usul ve yasaya aykırı olup hükmün bozulması gerekir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle Yargıtay Cumhuriyet başsavcılığının HUMK'nun 427/6. maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin kabulü ile hükmün sonucuna etkili olmamak üzere BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde iadesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde iadesine, 2.5.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.
    —— • ——
    Yargıtay 13. Hukuk Dairesinden:
    Esas No : 2008/2593
    KararNo : 2008/7912
    Mahkemesi : İstanbul 5. Tüketici Mahkemesi
    Tarihi : 31/5/2007
    Numarası : 2006/8-2007/359
    Davacı : Digital Platform İletişimi Hiz. A.Ş. vekili avukat Erdal Büyükkaya
    Davalı : Enver Bayraktar vekili avukat Tayfun Öner
    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne ve kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca kanun yararına bozulması istenilmekle dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
    KARAR
    Davacı, davalı ile aralarında düzenlenen DİGİTÜRK konur içi bireysel üyelik sözleşmesi uyarınca vermiş oldukları hizmet karşılığı olan borçların ödenmediğini, yaptığı icra takibine itiraz edildiğini, tüketici sorunları, hakem heyetinin yetkili olmadığı gerekçesi ile şikayeti reddettiğini ileri sürerek hakem heyeti karanının iptali ile alacağı olan 535,48 YTL.nın faizi ile tahsiline karar verilmesi istemiştir.
    Davalı, borcu bulunmadığı bildirip davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, 402,55 YTL.nın davalıdan tahsiline, fazla talebin reddine kesin olarak karar verilmiş; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca kanun yararına kararın bozulması istenilmiştir.
    Yargılama sonucu davanın kısmen kabul, kısmen de reddine karar verilmiştir. HMUK. 417 maddesinin 1. fıkrasının 2. cümlesi "davada iki taraftan her biri kısmen hakla çıkarsa mahkeme her birini masrafla ilzam veya bu masrafı aralarında takdir ettiği surette taksim eder" hükmünü öngörür. Buna göre mahkeme masraflarının davanın kabul ve red edilen miktarına, yani tarafların haklı çıktıkları miktarlara göre paylaştırılması, red edilen kısım üzerinden de kendisini yargılamada vekil aracılığı ile temsil ettiren davalı lehine de HMUK. 423. maddesinin 1. fıkrasının 6. bendine göre mahkeme masraflarından sayılan vekalet ücretine hükmedilmesi gerekir. Mahkemece davanın bir kısmının reddedildiği göz önünde bulundurularak , kendisini avukat aracılığı ile temsil ettiren davalı yararına avukatlık asgari ücret tarifesi uyarınca vekalet ücretine hükmedilmemesi usul ve yasaya aykırı olduğundan hükmün HUMK.nun 427/6 maddesi uyarınca kanun yararına bozulması gerekir.
    SONUÇ: Açıklanan nedenlerle, hükmün kanun yararına BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde iadesine, 5.6.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.
  • cunuyil
    Senior Member
    • 27-09-2005
    • 7297

    #2
    Konu: Yargıtay Kararı (Kredi kartları ile ilgili)

    Bir hukukçu arkadaşım şunu basite indirgeyip açıklasa ne güzel olurdu...:(

    Yorum

    • TA2CCC
      Banned
      • 03-06-2004
      • 8304

      #3
      Konu: Yargıtay Kararı (Kredi kartları ile ilgili)

      Originally posted by cunuyil View Post
      Bir hukukçu arkadaşım şunu basite indirgeyip açıklasa ne güzel olurdu...:(

      Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin, bankaların müşterilerinden "kart ücreti" alamayacaklarına ilişkin verdiği karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu emsal kararın yayınlanmasının ardından bankalar, müşterilerinden kredi kartı ücreti talep edemeyecek.:D

      Yorum

      • cunuyil
        Senior Member
        • 27-09-2005
        • 7297

        #4
        Konu: Yargıtay Kararı (Kredi kartları ile ilgili)

        Originally posted by TA2CCC View Post
        Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin, bankaların müşterilerinden "kart ücreti" alamayacaklarına ilişkin verdiği karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu emsal kararın yayınlanmasının ardından bankalar, müşterilerinden kredi kartı ücreti talep edemeyecek.:D
        10_1_20beer10_1_20

        Yorum

        • aliosman3003
          Member
          • 29-06-2006
          • 551

          #5
          Konu: Yargıtay Kararı (Kredi kartları ile ilgili)

          Originally posted by TA2CCC View Post
          Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin, bankaların müşterilerinden "kart ücreti" alamayacaklarına ilişkin verdiği karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu emsal kararın yayınlanmasının ardından bankalar, müşterilerinden kredi kartı ücreti talep edemeyecek.:D
          nasıl yani hocam şimdiye kadar ödediklerimi bana geri verecekler mi?

          Yorum

          • cunuyil
            Senior Member
            • 27-09-2005
            • 7297

            #6
            Konu: Yargıtay Kararı (Kredi kartları ile ilgili)

            Yalnız bir rivayet var ki;

            Kredi kart başvurusunda imzalamış olduğumuz sözleşmeye eğer konu ile ilgili madde konmuşsa,ödemeye devam...:(:(

            Ancak eğer böyle birşey olursa kartımı iptal edip,yeniden başvuru yapmayı düşünüyorum.

            Yorum

            • cunuyil
              Senior Member
              • 27-09-2005
              • 7297

              #7
              Bankalar kart ücreti alacak!!!

              Yargıtay’ın son kararı, tüketici nezdinde ’bundan sonra bankalar kredi kartı ücreti talep edemeyecek’ şeklinde algılanırken, kararın gerekçesi bankaları rahatlattı.

              BKM Başkanı Sertaç Özinal, münferit kararların emsal teşkil etmeyeceğini söyledi, bankaların kart ücreti almaya devam edeceğini belirtti. Özinal, yıllık kart ücretinin de ’illegal bir uygulama’ olmadığını savundu.

              ZONGULDAK Tüketici Hakem Heyeti’nin verdiği, "kredi kart ücretinin alınmamasına" ilişkin kararın iptalini görüşen Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin, davacı bankayı haksız bulması, bundan sonra "bankaların müşterilerinden böyle bir ücret tahsil edemeyeceği" yönünde algılandı. Tüketici dernekleri bankalara dava açmayı planlarken, kart kullanıcıları da Yargıtay kararı doğrultusunda ’Ben de bu ücreti ödemeyeceğim’ taleplerini artırdı. Ancak önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan kararın gerekçesi, kart kullanıcılarının bu yöndeki sevincini yarım bıraktı. Çünkü karara göre, kullanıcının kart ücretini ödememesi için bankanın bazı koşulları yerine getirmemiş gerekiyordu. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Başkanı Sertaç Özinal, öncelikle bu kararın ’emsal’ bir karar olarak algılanmaması gerektiğini söylerken, kredi kartı ücretlerinin yasalarda yer alan bir uygulama olduğuna dikkat çekti.

              Son kanunda da yazıyor

              Son olarak Yargıtay kararı ile gündeme gelen kredi kartı ücretlerine ilişkin sorularımızı yanıtlayan Sertaç Özinal, bankalar ile müşterileri arasında zaman zaman münferit olaylar olabileceğini, bunları genelleştirmeden önce yasalara bakmak gerektiğini vurguladı. Özinal, bu konuda şunları söyledi: "En son 1 Mart 2006’da yürürlüğe giren ve Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nunda kart kullanıcısından, sözleşmede yer alması koşuluyla faiz, komisyon veya masraf gibi adlar altında ödeme talep edilebileceği yer alıyor. Bu kanuna göre de sözleşmenin ’12 punto siyah koyu harflerle’ düzenlenmesi gerekli. Bunun dışında Türk Ticaret Kanunu’ndan Borçlar Kanunu’na kadar birçok kanunda da bu konuya yer veriliyor."

              Bu ücret ’illegal’ değil

              Mahkeme kararlarının yanı sıra zaman zaman tüketici derneklerinde bankaların yıllık üyelik bedeli adı altında aldığı bu ücreti tartışma konusu yaptığını hatırlatan Özinal, şunları dile getirdi: "İlgili kanunların yanı sıra geçen yıl, Şubat 2007’de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü bu konuyla ilgili bir genelge yayınladı. Çok sayıda tüketicinin, bakanlığa ve hakem heyetine ’kredi kartı üyelik ücretinin yasal dayanaktan yoksun olmasını’ gerekçe göstererek, iptal istemi ile başvurması üzerine yayınlanan bu genelde de, uygulamanın yasal dayanaklarına dikkat çekilmişti. Yani hiçkimse çıkıp, bankaların bu uygulaması için illegal diyemez. Banka burada bir hizmet veriyor, bunun da bir maliyeti var. Ve o maliyeti müşterisi ile paylaşıyor."

              TBB: Ücretler makul ve dengeli

              TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB), bankaların uyguladığı kredi kartı ücretlerinin yasal olduğunu savundu ve "Münferit davalarda, taraflar arasında imzalanmış olan kredi kartı sözleşmelerindeki düzenlemeler dikkate alınarak verilmiş bulunan yargı kararlarının, tüm kredi kartları için emsal oluşturması hukuken mümkün değil" açıklaması yaptı. Yargıtay 13’üncü Dairesi’nin son kararı üzerine yapılan yorumlar ve bankalara gelen ücret iptali başvuruları üzerine, bir kamuoyu duyurusu yapan Birlik, kredi kartı uygulamalarının bankalar açısından maliyetli bir iş olduğuna dikkat çekti.

              Haksız şart

              Bu maliyetlerin kart hamillerine yansıtılmasının yasal dayanaklarına da yer verilen duyuruda, Yargıtay’ın kararında istenen ücret için ’haksız şart’ denilmiş olmasına, şöyle bir açıklık getirildi: "4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre sözleşmede yer alan bir düzenlemenin haksız şart olarak nitelendirilebilmesi için, söz konusu düzenlemenin tüketici ile müzakere edilmeden konulmuş olması, tüketici aleyhine dengesizliğe neden olması ve bunun iyiniyet kurallarına aykırı olması koşullarının tamamının birarada olması gerekiyor."

              Bu arada yıllık ücretlerin yüksekliğine ilişkin eleştirilere karşılık da TBB, şu değerlendirmeyi yaptı: "Kart ücretleri masraflar ile karşılaştırıldığında makul ve dengeli bulunuyor. Kart ücreti alınması iyi niyet kurallarına da uygun. Zira bankalarca kart hamilleri, kendilerinden kart ücreti alınacağı konusunda muhtelif kanallarla bilgilendirililiyor."

              29 milyon sözleşmenin değişmesi mümkün değildi

              YARGITAY kararının gerekçesinden ve yapılan açıklamalardan edinilen sonuç şu ki; bankaların kredi kartı yıllık ücreti talep edebilmesi için bunun mutlaka sözleşmede yer alması gerekiyor. Ancak sözleşmenin 12 punto olarak yazılması 2 yıl önce çıkan yasaya dayandığına göre, bu yasadan önce imzalanmış 12 punto olmayan milyonlarca da sözleşme bulunuyor. "Bu durumda bankalar bütün bu sözleşmeleri yenilemeli mi, yoksa tüketici olarak ’12 puntoluk bir sözleşme imzalamadım davası’ açalım mı" sorusuna Sertaç Özinal, şu yanıtı verdi: "Kredi Kartı Yasası ele alındığı dönemde, bütün bunlar düşünüldü. Sonuçta kanuna adaptasyon için bankalara bir yıl süre tanındı. Ayrıca 29 milyon sözleşmenin yenilenmesinin mümkün olmadığı gerçeğinden yola çıkarak, bundan sonraki sözleşmelerin kanunda yer aldığı şekliyle düzenlenmesi öngörülürken, bankaların yapılan değişiklikleri müşterisine gönderdiği kredi kartı ekstreleriyle bildirmesi yeterli bulundu. Yani eski sözleşmelerin yenilenmesine gerek yok."

              Kart ücretinin dünyada çok örneği var

              KREDİ kartlarından yıllık ücret alınmasının sadece Türkiye’ye özgü bir durum olmadığına da dikkat çeken Sertaç Özinal, "Bunun tüm dünyada örnekleri mevcut. Avrupa’da da yaygın olarak uygulanıyor ve hiçbir ülkede ücret kısıtlaması da yok" diye konuştu.

              Yargıtay bankayı niye haksız buldu

              Sözleşme 12 punto ve koyu siyah harflerle düzenlenmemişti.
              Kart ücretine ilişkin tutar boş bırakılmış ve sonradan doldurulmuştu.
              Banka kart ücretini tüketici ile müzakere ederek kararlaştırdığını ispatlayamadı.

              Banka ile pazarlık işe yarar mı

              GAZETEMİZİ arayan bazı okurların, "Bankamı aradım. ’Ya ücret almaktan vazgeçin ya da kartımı iptal edin’ deyince ücret almaktan vazgeçtiler" sözlerini aktardığımız, "Bankamızı arayıp böyle bir pazarlık yapsak işe yarar mı" sorusunu yönelttiğimiz bankacılar, şunları söyledi: "Kesinlikle böyle bir durum yok diyemeyiz. Her müşterinin bankası nezdinde ayrı bir kredibilitesi olabilir. Banka açısından verimli, kárlı bir müşteridir. Banka kaybetmek istemediği bir müşteri için böyle bir inisiyatif kullanabilir."

              Yorum

              İşlem Yapılıyor
              X