ENFLASYONU TEK HANELİ RAKAMLARA İNDİRECEÐİZ

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    ENFLASYONU TEK HANELİ RAKAMLARA İNDİRECEÐİZ

    ENFLASYONU TEK HANELİ RAKAMLARA İNDİRECEÐİZ
    Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon ve faizi tek haneli rakamlara indireceklerini, bunun için gerekli tüm unsurların mevcut olduğunu söyleyerek, "Enflasyon, orta vadede düşüş trendine girecek ve tek haneli rakama inecek. Ancak kısa vadede bu zor" dedi. TGRT Haber kanalında canlı yayınlanan "Ankara’nın Gündemi" adlı programa konuk olan Mehmet Şimşek, Türkiye’de enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesi için kurumsal altyapı ve siyasal iradenin olduğunu, dünyadaki şokların yaşanmamış olması durumunda Türkiye’nin enflasyon hedefine yaklaşmış olacağını bildirdi.
    Mevcut rakamın istenen yerde olmadığını ifade eden Şimşek, "Enflasyon ve faizi tek haneli rakamlara indireceğiz. Bunun için gerekli bütün unsurların mevcut olduğu kanaatindeyim. Verimlilik ve arz artışı enflasyonu aşağıya çeker. Enflasyon, orta vadede düşüş trendine girecek ve tek haneli rakama inecek. Ancak kısa vadede bu zor" diye konuştu.
    Şimşek, cari açığın aşırı yükseldiği ve bu yıl 48-55 milyar dolara ulaşacağına ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine de, cari açığın iyi anlaşılması gerektiğini ifade ederek, "Aslında cari açık bizim başarımızın bir sonucu" dedi.
    Cari açığın tasarruf-yatırım açığı olduğunu ifade eden Şimşek, "Yani Türkiye’nin, kendi kaynaklarından fazlasını yatırıma harcamasıdır. Orta ve uzun vadede 3-5 yıllık bir perspektifte cari açığı makul bir seviyeye düşürmeyi planlıyoruz. Cari açığı düşürmek için gerekli adımları atıyoruz ve bu adımları atmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
    "AK Parti’nin, iktidara geldiği 2002 yılında memleket uçurumun eşiğindeydi" diyen Şimşek, "Artık Türkiye’deki yangın söndü, şimdi Türkiye yangına dayanıklı maddelerle sarılıyor" dedi.
    Cari açığa neden olan gelişmeler arasında enerji fiyatlarındaki aşırı artışa vurgu yapan Şimşek, 2002’de Türkiye’nin enerji ithalatına harcadığı miktarın 9,1 milyar olduğunu, bu rakamın bu yıl 50 milyar dolar olması beklendiğine dikkati çekti. Enerji fiyatlarının 5 kat arttığının altını çizen Şimşek, "Bu durumda hangi hükümet olursa olsun bunu engelleyemez" diye konuştu.
    Şimşek, "AK Parti hakkındaki kapatma davasının Türk ekonomisini nasıl etkilediği ve partinin kapatılması durumunda ekonominin bundan nasıl etkileneceği" yönündeki soruyu yanıtlarken de, şunları söyledi:
    "Türkiye, son birkaç aydır gerçekten bir belirsizlik içinde ve bunun yansımaları çok ciddi oldu diyebilirim. Mesela Hazine’nin borçlanma maliyeti hızlı bir şekilde arttı. Her ne kadar dünyadaki sıkıntıların etkisi varsa da esas belirsizlik, içeride yaratılan bu suni belirsizliktir. Bunun ekonomiye olumsuz etkisi son derece açıktır.
    AK Parti’nin kapatılması Türkiye’yi çok açık bir şekilde geri götürür. Ülke olarak bunu haketmiyoruz. Biz bu sürecin en yumuşak şekilde sonuçlanması için her türlü çabayı gösteriyoruz. Türkiye’de siyasi istikrar zedelenirse (ki zedelenir), reform süreci sekteye uğrarsa (ki uğrar), bu cari açıkla, bu petrol fiyatlarıyla, dünyadaki bu sıkıntılarla Türkiye bu süreçten ve istikrarsızlıktan ciddi bir şekilde etkilenir."

    A.A.


    " OBJEKT?FHABER - ENFLASYONU TEK HANEL? RAKAMLARA ?ND?RECE??Z "
İşlem Yapılıyor
X