Kovanlardan bal akıyor arıcılar bayram ediyor...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Kovanlardan bal akıyor arıcılar bayram ediyor...

    Kovanlardan bal akıyor arıcılar bayram ediyor
    Geçen yıl kuraklıktan olumsuz etkilenen bal üreticileri, bu yıl yüksek verim bekliyor. Çiçek balında hasada başlayan üreticiler, kovan başına aldıkları üründen memnun. Üretim artışı, çam balında da görülüyor. Türkiye, dünya çiçek balı üretiminde ilk beş arasında.

    Geçen yıl kuraklıktan olumsuz etkilenen bal üreticileri, bu yıl yüksek verim bekliyor. Çiçek balında hasada başlayan üreticiler, kovan başına aldıkları üründen memnun. Üretim artışı, çam balında da görülüyor. Türkiye, dünya çiçek balı üretiminde ilk beş arasında. Yüzde 95'ini karşıladığı çam balında ise birinci sırada. Çam balının yüzde 80'i Muğla'da üretiliyor. Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, hava şartlarının bu yıl kovan başına 30-35 kilogram arasında bal almaya elverişli olduğunu belirtiyor.
    Hatay Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ekici de rekoltenin geçen yılın 2,5 katı olacağını söylüyor. Bu yıl 70-80 bin ton üretim beklendiğini anlatan Ekici, "Hava şartlarının elverişli olması üretimi tetikledi. Geçen yıl arı ölümleri sebebiyle kaybedilen koloni de bu yıl tekrar kazanıldı." açıklamasında bulunuyor. Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın ise gezici üreticilerde kovan başına üretimin 40 kilogramı bulacağını belirtiyor. Süzme balda geçen yıla göre yüzde 25 verim artışı olduğunu kaydeden Aydın, "Gezgin üreticiler çoğunlukla süzme yapıyor ve yılda üç defa ürün alıyor. Çiçeklenme iyi olduğu için bu yıl hem süzme hem petekte verim yüksek." bilgisini veriyor.
    Türkiye, geçen yıl kuraklığın etkisiyle sıkıntılı günler geçirmişti. Özellikle çam balının yok denecek kadar az olması, ihracatçıları da sıkıntıya soktu. 2005 yılında 6,6 milyon dolar olan sektörün ihracatı, 2006'da 5,7 milyon dolara geriledi. Geçen sene ise 1,7 milyon dolara düştü. Bu yılki verimden üretici kadar ihracatçı da umutlu. Üretici birlikleri temsilcilerinin verdiği bilgiye göre bu yılki miktar, kovan başına ortalama 30 kilogramı aşacak.
    Ali Rıza Karasu ZAMAN
  • kanarya1958
    Member
    • 01-06-2008
    • 1306

    #2
    Konu: Kovanlardan bal akıyor arıcılar bayram ediyor...

    inşallah .bian ayştaynın bi sözü aklıma geldi arıların nesli tükenince dünyanın sonu yaklaştı demektir.ŞEHİTLERÖLMEZ,,VATANBÖLÜMEZ,,BAYRAKİNMEZ,EZAN SUZMAZ

    Yorum

    • ybæl©ik
      ADMINISTRATOR
      • 25-01-2003
      • 30775

      #3
      Konu: Kovanlardan bal akıyor arıcılar bayram ediyor...

      Originally posted by kanarya1958 View Post
      inşallah .bian ayştaynın bi sözü aklıma geldi arıların nesli tükenince dünyanın sonu yaklaştı demektir.
      Bu söz bugün geçerli değil ...

      Yorum

      • ybæl©ik
        ADMINISTRATOR
        • 25-01-2003
        • 30775

        #4
        Konu: Kovanlardan bal akıyor arıcılar bayram ediyor...

        Bu insanları anlamakta gerçekten zorlanıyorum.

        Geçenlerde TV'de bir program vardı ve ülkemizdeki son ekolojik dengesizliklerden dolayı, bu yıl bal üretiminin çok düşük olacağı ve bu nedenle de yurt dışından ( Kanada ) bal ithalatına başlandığı söyleniyordu.

        Şimdi de ne söylüyorlar.

        Herkesin kendi kafasına göre istediği gibi hareket ettiği bir ülke daha görmedim. Üstelik de bu sorumsuz insanlar sözümona halkı bilgilendirme, bilinçlendirme görevi üstlenmişler .... bu sorumsuzluklarından dolayı, suistimal ve artniyetlerinden dolayı yasal işlem yapılması gerekmektedir.

        Bu tip eylem ve söylemler spekülatif amaçlara hizmet etmektedir.

        Maalesef vatandaşımız da inanarak, belki de hiç bal yemeyen birileri bile, fiyat artacak diye bal alma çabasına girmektedir. Pirinç de olduğu gibi, mercimek de olduğu gibi ... aslında bu ürünler bir süre alınmasa normal seviyelerine düşeceklerdir. Birkaç ay pirinç, mercimek yememek insanı öldürmez herhalde ...

        Bu vurguncu ve fırsatçı zihniyetlere izin verilmemelidir.

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X