Türkiye'yi zengin edecek şey!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Türkiye'yi zengin edecek şey!



    Türkiye'de öyle zenginlikler var ki dünya gözünü bizden alamıyor. Eğer bu kaynaklar hayata geçerse artık zenginiz!


    Türkiye maden rezervi açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alırken, adeta büyük bir servetin üzerinde yaşıyoruz. Türkiye, maden çeşitliliği itibariyle dünyanın 10. ülkesi, toplam altın rezervimiz ise 6,5 ton civarında!

    MTA verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin karmaşık jeolojik yapısı çok çeşitli madenlerin ülkede bulunmasına olanak sağlıyor. Türkiye yer altı kaynakları yönünden dünya madenciliğinde adı geçen 132 ülke arasında toplam üretim değeri itibariyle 28'inci, maden çeşitliliği itibariyle 10'uncu sırada yer alıyor. Türkiye başta endüstriyel ham maddeler olmak üzere, metalik madenler, enerji ham maddeleri ve jeotermal kaynaklar açısından zengin bir konumda bulunuyor.

    Türkiye'de günümüzde dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77'sinin varlığı Türkiye'de saptanırken, halen 60 civarında farklı maden ve mineral üretimi yapılıyor.

    Dünya metal maden rezervlerinin yüzde 0,4'ü, endüstriyel ham madde rezervlerinin yüzde 2,5'i, kömür rezervlerinin yüzde 1'i ve jeotermal potansiyelinin yüzde 0,8'i Türkiye'de bulunuyor.

    Zengin olunan madenler arasında ilk sırayı, 3,066 milyar ton ile dünya rezervlerinin yüzde 72'ini oluşturan, bor mineralleri alıyor.

    ALTIN POTANSİYELİ
    Türkiye'nin teorik altın potansiyelinin 6 bin 500 ton olduğu tahmin ediliyor. Türkiye, bu potansiyelle dünyada ikinci potansiyel durumunda bulunuyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalarla 600 ton altın varlığı görünür hale getirilirken, mevcut potansiyelin yüzde 10'u bulundu ve altın yataklarından şu ana kadar 50 ton civarında altın üretildi.

    Takı, mücevher tasarımında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye'de yılda 300 ton altın ithal ediliyor. İthal edilen altının 100-150 tonu Türkiye'de işlendikten sonra ihraç ediliyor, kalanı ise yurt içinde tüketiliyor.

    JEOTERMALDE AVRUPA BİRİNCİSİYİZ
    Teorik jeotermal enerji potansiyeli 31 bin 500 MWt (megavat termal) olan Türkiye, bu potansiyeli ile dünyada 7'inci, Avrupa da ise birinci konumda bulunuyor. Türkiye'nin bugün jeotermal enerjiyi doğrudan kullanım kapasitesi bin 229 MWt. Doğrudan kullanım açısından ise Türkiye dünya sıralamasında 5'inci konumda.

    KÖMÜR
    Enerji ihtiyacının yerli kaynaklardan karşılanması politikası kapsamında da son 3 yılda yapılan kömür arama projeleri kapsamında (özellikle derin sondajlar yaparak) 20-25 yıldır değişmeyen 8,3 milyar ton kömür rezervi, 300 bin metre sondaj yapılarak ve 2,3 milyar ton yeni kömür rezervi bulunarak yüzde 28 oranında arttı. Toplam linyit rezervi de 10,6 milyar tona yükseltildi.

    YILDA 5-6 MİLYAR DOLAR KATMA DEÐER
    Türkiye'de yılda 150 milyon ton seviyelerinde üretilen maden ürünleri, inşaat sektöründe ve sanayide ham madde olarak tüketilirken, yılda Türkiye'ye 5-6 milyar dolar katma değer kazandırıyor.

    Endüstriyel ham madde potansiyeli açısından Türkiye dünya rezervinin yüzde 2,5'ine sahip. Bazı endüstriyel ham madde mineralleri açısından ise çok daha fazla oranlarda rezerve sahip olan Türkiye'de maden ihracatının en büyük kısmını (yüzde 70-80'ini) endüstriyel ham maddeler oluşturuyor. Özellikle de 1 milyar doları aşan ihracatla mermer, 400 milyon dolar ihracatla bor önemli yer tutuyor.

    DERİN MADEN ARAMACILIÐININ ÖNEMİ
    Türkiye'nin zengin kaynaklara sahip olduğu madenler arasında bor, linyit, mermer, perlit, pomza, feldspat, bentonit, barit, manyezit, sodyumsülfat, kayatuzu, trona, jips, stronsiyum tuzları, zeolit, olivin, asbest, lületaşı, sepiyolit, profilit, dolomit, kalsit, fluorit, kuvars-kuvarsit, siliskumu, zımpara, diyatomit, kireçtaşı, yer alıyor.

    Söz konusu madenler ile daha çok kömür rezervi bulmak için derin maden aramacılığı ve işletmeciliğine geçmek önem taşıyor.

    Diğer önemli maden rezervleri şöyle:

    -Çinko-kurşun: Türkiye'nin metal içeriği olarak 860 bin ton kurşun, 2,3 milyon ton çinko rezervi bulunuyor.

    -Demir: Ortalama yüzde 50-55 tenörlü işletilebilir demir rezervi toplamı 113 milyon ton dolayında bulunuyor.

    -Krom cevheri:Türkiye'nin krom rezervi 26 milyon ton civarında.

    -Bor: Türkiye 3 milyar 66 milyon ton olan bor rezervleri ile dünya bor potansiyelinin yüzde 72'sini elinde bulunduruyor.

    -Alüminyum: Alüminyum üretimine uygun boksit rezervi 87 milyon ton civarında bulunuyor.

    -Bakır:Türkiye'de toplam bakır rezervi, metal içeriği olarak 1,5 milyon ton bakır düzeyinde bulunuyor. Ekonomik olarak değerlendirilmeyen düşük tenörlü bakır kaynakları dahil edildiğinde toplam bakır kaynağı metal içeriği olarak 3,5 milyon tonu buluyor.

    -Trona:Türkiye'nin Beypazarı ve Kazan yataklarıyla beraber toplam trona rezervi 836 milyon ton düzeyinde.

    -Alçıtaşı: Büyük alçıtaşı potansiyeline sahip olan Türkiye'nin rezervleri tam olarak belirlenmedi. Yıllık alçı taşı üretimi 3 milyon ton civarında.

    -Mermer ve doğal taşlar: Türkiye'nin 80 bölgesinde 150'den fazla değişik renk, desen, ve kalitede mermer rezervleri bulunuyor. Türkiye'nin mermer potansiyelinin 5,1 milyar metreküp civarında olduğu tahmin ediliyor.

    -Seramik ve cam ham maddeleri: Sektörün ana ham maddesini kuvars, kuvarsit, kuvars kumu, feldspat, kil ve kaolen oluşturuyor. Türkiye'de 89 milyon ton kaolen, 354 milyon ton seramik ve refrakter kil, 239 milyon ton feldspat, 1,3 milyar ton kuvars kumu, 2,3 milyar ton kuvars-kuvarsit potansiyeli bulunuyor.

    -Çimento ve diğer yapı malzemeleri:İnşaat sektöründe büyük oranda hafif yapı elemanı ve beton agregası olarak da kullanılan ponza potansiyeli 1,5 milyar metreküp, perlit potansiyeli ise 5,7 milyar ton düzeyinde.

    -Bentonit: Türkiye'de Ankara Çankırı, Tokat, Edirne ve Ordu illerinde yoğunlaşan değişik alanlarda kullanılabilir 250 milyon ton bentonit rezervi bulunuyor.

    -Manyezit: 41-48 manyezit içerikli 111 milyon ton manyezit rezervi bulunuyor.


    Haber Kaynağı:
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    #2
    Türkiye’nin altında servet yatıyor

    Maden rezervi açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan Türkiye, altın potansiyelinde dünyada ikinci sırada bulunuyor. Dünya bor potansiyelinin yüzde 72’si de Türkiye’de.
    ANKARA - Türkiye maden rezervi açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alırken, adeta büyük bir servetin üzerinde oturuyor. Türkiye yer altı kaynakları yönünden dünya madenciliğinde adı geçen 132 ülke arasında toplam üretim değeri itibariyle 28’inci, maden çeşitliliği itibariyle 10’uncu sırada yer alıyor.
    Türkiye’de günümüzde dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77’sinin varlığı Türkiye’de saptanırken, halen 60 civarında farklı maden ve mineral üretimi yapılıyor. Dünya metal maden rezervlerinin yüzde 0,4’ü, endüstriyel ham madde rezervlerinin yüzde 2,5’i, kömür rezervlerinin yüzde 1’i ve jeotermal potansiyelinin yüzde 0,8’i Türkiye’de bulunuyor.

    Zengin olunan madenler arasında ilk sırayı, 3,066 milyar ton ile dünya rezervlerinin yüzde 72’ini oluşturan, bor mineralleri alıyor.

    ALTINDA DÜNYA İKİNCİSİYİZ
    Türkiye’nin teorik altın potansiyelinin 6 bin 500 ton olduğu tahmin ediliyor. Türkiye, bu potansiyelle dünyada ikinci potansiyel durumunda bulunuyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalarla 600 ton altın varlığı görünür hale getirilirken, mevcut potansiyelin yüzde 10’u bulundu ve altın yataklarından şu ana kadar 50 ton civarında altın üretildi.

    Takı, mücevher tasarımında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de yılda 300 ton altın ithal ediliyor. İthal edilen altının 100-150 tonu Türkiye’de işlendikten sonra ihraç ediliyor, kalanı ise yurt içinde tüketiliyor.

    JEOTERMALDE AVRUPA BİRİNCİSİYİZ
    Teorik jeotermal enerji potansiyeli 31 bin 500 MWt (megavat termal) olan Türkiye, bu potansiyeli ile dünyada 7’inci, Avrupa da ise birinci konumda bulunuyor. Türkiye’nin bugün jeotermal enerjiyi doğrudan kullanım kapasitesi bin 229 MWt. Doğrudan kullanım açısından ise Türkiye dünya sıralamasında 5’inci konumda.

    KÖMÜR REZERVİ 2,3 MİLYAR TON ARTTI
    Son 3 yılda yapılan kömür aramalarında özellikle derin sondajlar uygulandı. 20-25 yıldır değişmeyen 8,3 milyar ton kömür rezervi, 300 bin metre sondaj yapılarak ve 2,3 milyar ton yeni kömür rezervi bulunarak yüzde 28 oranında arttı. Toplam linyit rezervi de 10,6 milyar tona yükseltildi.

    DİÐER ÖNEMLİ REZERVLER
    Çinko-kurşun: Türkiye’nin metal içeriği olarak 860 bin ton kurşun, 2,3 milyon ton çinko rezervi bulunuyor.
    Demir: Ortalama yüzde 50-55 tenörlü işletilebilir demir rezervi toplamı 113 milyon ton dolayında bulunuyor.
    Krom: Türkiye’nin krom rezervi 26 milyon ton civarında.
    Bor: Türkiye 3 milyar 66 milyon ton olan bor rezervleri ile dünya bor potansiyelinin yüzde 72’sini elinde bulunduruyor.
    Alüminyum: Alüminyum üretimine uygun boksit rezervi 87 milyon ton civarında bulunuyor.
    Bakır: Türkiye’de toplam bakır rezervi, metal içeriği olarak 1,5 milyon ton bakır düzeyinde bulunuyor. Ekonomik olarak değerlendirilmeyen düşük tenörlü bakır kaynakları dahil edildiğinde toplam bakır kaynağı metal içeriği olarak 3,5 milyon tonu buluyor.
    Trona: Türkiye’nin Beypazarı ve Kazan yataklarıyla beraber toplam trona rezervi 836 milyon ton düzeyinde.
    Alçıtaşı: Büyük alçıtaşı potansiyeline sahip olan Türkiye’nin rezervleri tam olarak belirlenmedi. Yıllık alçı taşı üretimi 3 milyon ton civarında.
    Mermer ve doğal taşlar: Türkiye’nin 80 bölgesinde 150’den fazla değişik renk, desen, ve kalitede mermer rezervleri bulunuyor. Türkiye’nin mermer potansiyelinin 5,1 milyar metreküp civarında olduğu tahmin ediliyor.
    Seramik ve cam ham maddeleri: Sektörün ana ham maddesini kuvars, kuvarsit, kuvars kumu, feldspat, kil ve kaolen oluşturuyor. Türkiye’de 89 milyon ton kaolen, 354 milyon ton seramik ve refrakter kil, 239 milyon ton feldspat, 1,3 milyar ton kuvars kumu, 2,3 milyar ton kuvars-kuvarsit potansiyeli bulunuyor.
    Çimento ve diğer yapı malzemeleri: İnşaat sektöründe büyük oranda hafif yapı elemanı ve beton agregası olarak da kullanılan ponza potansiyeli 1,5 milyar metreküp, perlit potansiyeli ise 5,7 milyar ton düzeyinde.
    Bentonit: Türkiye’de Ankara Çankırı, Tokat, Edirne ve Ordu illerinde yoğunlaşan değişik alanlarda kullanılabilir 250 milyon ton bentonit rezervi bulunuyor.
    Manyezit: 41-48 manyezit içerikli 111 milyon ton manyezit rezervi bulunuyor.

    2010 MADEN İHRACAT HEDEFİ 10 MİLYAR DOLAR
    Türkiye’nin 2004 yılında yaklaşık 1,3 milyar dolar olan maden ürünleri ihracatı, 2005 yılında 1,5 milyar dolara çıktı. 2006 yılında yaklaşık 2 milyar dolara ulaşan maden ihracatı, geçen sene 2 milyar 715 milyon dolara yükseldi. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 arttı.

    Maden ihracatında doğal taşlar 1 milyar 250 milyon dolar ile ilk sırada yer alıyor. Doğal taşlar ürün grubunu 544,3 milyon dolar ile metalik madenler, 491 milyon dolar ile endüstriyel ham maddeler takip ediyor.

    Maden ihracatında bor, krom, selestit, manyezit, barit, mermer, ponza, feldspat gibi madenler ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de yılda yaklaşık 60 milyon ton kadar üretilen kömürün ise büyük çoğunluğu termik santrallerde olmak üzere yurt içinde tüketiliyor.
    AA

    Yorum

    • Kadim
      Senior Member
      • 30-01-2004
      • 4782

      #3
      Konu: Türkiye'yi zengin edecek şey!

      Ülke topraklarının sahip olduğu servet, tüm halkın refahı için adil ve eşit bir biçimde kullanımadıkça ülke serveti değildir.

      Yorum

      • ybæl©ik
        ADMINISTRATOR
        • 25-01-2003
        • 30775

        #4
        Konu: Türkiye'yi zengin edecek şey!

        Originally posted by Kadim View Post
        Ülke topraklarının sahip olduğu servet, tüm halkın refahı için adil ve eşit bir biçimde kullanımadıkça ülke serveti değildir.
        Bugüne kadar olmadığı ve yakın gelecekte de görünmediği gibi .... ( yıllardır o kadar sömürülmeye dayandık, yıllarca da dayanırız ama neden, niye !!! )

        Yorum

        • alize31
          Member
          • 23-04-2007
          • 758

          #5
          Konu: Türkiye'yi zengin edecek şey!

          bizi bize bıraksalar neler yapacağımızdan korktukları için,bir türlü ülkemizi huzura,rahata kavuşturmuyorlar.

          Yorum

          • martenzit88
            Member
            • 02-08-2004
            • 1891

            #6
            Konu: Türkiye'yi zengin edecek şey!

            Bize sağlam yöneticiler lazım baştakilerin bu pısırık yönetimi daha devam ederse biz daha çok sömürge oluruz

            Yorum

            • Kadim
              Senior Member
              • 30-01-2004
              • 4782

              #7
              Konu: Türkiye'yi zengin edecek şey!

              yıllardır o kadar sömürülmeye dayandık, yıllarca da dayanırız ama neden, niye !!!
              Bu sömürüye dayanmak, halkın kendi kendine zulmetmesinden başka bir şey değildir. Bunun nedenine gelince en asıl neden olarak mülk tutkusunu gösterebiliriz. Bütün nedenlerin niyelerin kökeninde bu pislik yatıyor bence. Mülk tutkusuna sahip kodamanların bu ül***i içten dıştan yönetme sevdaları, mal yığmada yarışa girmeleri malesef tüm insanlığın ve ülkelerin ortak problemidir. Ancak bu problemi kader buymuş deyip kabullenmek tam bir gaflettir ve hatta özümüze hıyanettir. Ancak insanlar özlerinde bu problemi kabullenip kodamanlara teslim olmamaları gerektiklerini çok iyi bilirler. Halkları kodamanlara teslim eden şey halk içinde bireyselciliğin yani fırkalaşmanın ortaya çıkmasıdır. Halk tüm bireylerinin varlığı ve birliği ile halk adını alır. Bireysel benlikler de temiz olmadığı için kodamanların oyunlarına kolayca kanmaya eğilimlidirler. Küçük çıkar elde etmek uğruna halkın tümünün varlığı yok edilir. Üç ekmeğe, zoraki kiralan bir harabede yaşama ve asgari maaşa fit olup üstüne bir de kodamanlar için *Allah onlardan razı olsun, ev iş aş verdiler* deyip rezilliklerini bir üst kademeye çıkartırlar. Kimin kime ne verdiğinin farkında değillerdir. Bu ülkede birlik ancak insanların benliklerinde yapılacak hakiki operasyonlar sayesinde elde edilebilir. İnsanların mal mülk v.b şehvetlerinin bir nebze doyurulması ile birlik sağlanamaz. Çünkü insan doymaz. İnsanların doyuşu ancak insanların kudret kazanması ile mümkündür. Kudret insanın kendi arzu ve isteklerini ölçü dahilinde tutmasını sağlar. Kudret ise insana Kadir gecesi verilir. Halkın bunca oruca rağmen Ramazan'da kudretli hale gelemememesinin kökeninde neyin yattığını iyi irdelemek gerekir. Yoksa bu halk çoktan can ciğer birlik olur, kodamanlara kendini teslim etmezdi. Kudretli bireylerden kuvvetli bir halk doğar ve zulme, sömürüye ancak bu birlik direnir. Ayrıca kuvvetli olan bir halkı ancak halkın kendisi yönetir.
              Son düzenleme Kadim; 25-08-2008, 13:09.

              Yorum

              • YÜZBAÞI OÐULLARI
                Diamond Group
                • 01-04-2004
                • 19785

                #8
                Konu: Türkiye'yi zengin edecek şey!

                Originally posted by Kadim View Post
                Ülke topraklarının sahip olduğu servet, tüm halkın refahı için adil ve eşit bir biçimde kullanımadıkça ülke serveti değildir.
                llove bravo usta tek kelime ile bravo

                Yorum

                • kanarya1958
                  Member
                  • 01-06-2008
                  • 1306

                  #9
                  Konu: Türkiye'yi zengin edecek şey!

                  işte bu haber bize ,ülkemiz üzerinde küresel bir oyunun varlığını adeta isbatlıyo,uyanık olup bu oyunlar dan haberdar olup bunu arkadaş ve aile çevremizde sık sık dile getirmeliyiz, çünkü bu vatan gerçek sahiplerine ihanet eden insanlara, değer verilen bir ülke olmaya başladı, şu israilli askerler tarafından vurulan sivil vatandaşın kızının çığlıkları aklınıza gelsin...gelsinki nasıl bir oyunla kendi ülkelerinde işgalci konumuna geldiklerini anlayalım çünkü aynı oyunun kompozisyonları bizim için hazırlanıyo....

                  Yorum

                  İşlem Yapılıyor
                  X