Banka kesintileri tartışılıyor

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    Banka kesintileri tartışılıyor

    Banka kesintileri tartışılıyor


    Bankalarda hizmet bedellerini araştıran İSMMMO, bankaların tüketiciden yaptığı kesintilerde hiçbir standart uygulamadığına vurgu yaptı.


    Bankaların başta kredi kartı yıllık ücretleri olmak üzere, tüketici hesaplarında yaptıkları kesintiler tartışma konusu olmaya devam ediyor. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın(İSMMMO) yaptığı araştırmada, bankaların hizmet bedeli ve komisyon adı altında tüketiciden yaptığı kesintilerde hiçbir standart uygulanmadığına dikkat çekildi. Araştırma sonucunda tüm bankalar incelendiğinde 15-20 konu başlığında tüketiciden 50 ile 80 arasında değişen kalemler altında işlem ücreti istendiği ortaya çıktı.
    İSMMMO, bankalarda hizmet bedellerini araştırdı. BDDK verileri ile bankaların şubelerinden derlenen verilerden yararlanarak hazırlanan "Bankalarda Silahsız Soygun; Komisyon ve Hizmet Bedelleri" başlıklı araştırmasına göre, hizmet bedeli ve komisyon adı altında tüketiciden yapılan kesintilerde hiçbir standart uygulanmıyor. Bankaların ***fi uygulamaları ve standartları kendi koşullarına göre belirledikleri hizmet bedelinde uçurum var.
    İSMMMO'nun araştırmasına göre, bankaların verimlilik ve kârlılıklarını artırmak için bankacılık hizmetleri ve yapılan işlemler karşılığı alınan komisyonlara ağırlık verdikleri görülüyor. Artık bankalar EFT, havale, çek, senet işlemlerinin dışında müşterilerine gönderdikleri ekstre için, hatta kartı ile hesabında para var mı, yok mu diye bakandan bile 'kesinti' yapmaya başladılar. Bankaların bilançolarında da kendini gösteren hizmet bedeli geliri geçen yıl 8.3 milyar YTL, bu yılın ilk 4 ayında 3.1 milyar YTL'ye ulaştı.
    "KOMİSYON GELİRLERİNİN TOPLAM İŞLETME GİDERLERİNE ORANI DA SÜREKLİ ARTIYOR"

    Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Birliği(TÜRMOB) Genel Başkan Yardımcısı ve İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, hizmet ve komisyon gelirlerindeki tatlı kârın bankaların bilançolarına da yansıdığını belirterek şunları söyledi: "2007 yılında bankacılık hizmetleri 8 milyar 239 milyon YTL'ye ulaştı. 2006 yılında bu rakam 6 milyar 607 milyon YTL idi. Yani bir yılda yüzde 25'lik bir değişim yaşandı. Üstelik buna kredilerden alınan ücret ve komisyonlar dahil değil. 2006 yılında kredilerden alınan ücret ve komisyonlar 1 miyar 715 milyon YTL iken bu rakam da geçen yılın sonunda 2 milyar 50 milyona ulaştı. Komisyon gelirlerinin toplam işletme giderlerine oranı da sürekli artıyor. Topuzun kantarı kaçmış durumda"

    "BDDK SADECE KREDİ KARTI YILLIK BEDELİNİ DEÐİL, BÜTÜN KESİNTİLERİ İNCELESİN"

    Yahya Arıkan, araştırmanın sonuçlarını değerlendirirken, hizmet verenlerin bunu para kazanmaksızın yapmasını değil, her sektörde olduğu gibi bankacılık sektörüne de bir standart getirilmesini önerdiklerini belirtti. Arıkan, "Tüketici kimi zaman kendini aldatılmış da hissediyor. İşlem masrafı ile komisyonlar, kredi kartı aidatları, faizler arasındaki uçurumun nedeni açıklanmak durumunda" diye konuştu.
    Bu sektörü düzenleyen BDDK'yı göreve çağırarak sadece kredi kartı yıllık bedelini değil, masraf ve komisyon adı altında yapılan bütün kesintileri incelemesini isteyen Arıkan, "Nasıl ki; Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin bankaların müşterilerinden kredi kartı için yıllık aidat alamayacağını karara bağlaması üzerine kartları konuşuyoruz. Nasıl ki bu alanda örneğin maliyeti karşılayacak tek defaya mahsus ücret çözümünü düşünüyoruz, standardı olmayan, haraç gibi her adımda alınan masraf ve komisyonları da konuşmalıyız" dedi.
    Bankaların ***fi ücret taleplerinin sadece kredi kartlarındaki yılda 30-35 YTL'lere varan aidatlarla sınırlı olmadığının belirtildiği İSMMMO raporuna göre bankalarda 'çok hesap çok para demek.' Bankaların yaptıkları işlemler karşılığında talep ettikleri ücretlerde en büyük sorun herhangi bir standardın olmaması. Yapılan bir işlem karşılığında 10 YTL isteyen de var 100 YTL de. Bankalar talep ettikleri hizmet ve komisyonları internet sitelerinde ve banka şubelerinin görünür yerlerinde ilan etmek durumundalar. Buna dayanarak müşterinin karşısına uçuk rakamlarla da çıkabiliyor.
    Araştırmada, bankalarda müşterinin karşısına hesap işletim ücreti, para transferleri, ekstre ücreti, altın nokta ücreti gibi hizmet ve komisyon giderlerinin çıktığı ifade edildi. Yapılan araştırma sonucunda tüm bankalar incelendiğinde 15-20 konu başlığında tüketiciden 50 ile 80 arasında değişen kalemler altında işlem ücreti istendiği ortaya çıktı.
İşlem Yapılıyor
X