Yol-İş'te yolunu bulanlar!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Kadim
    Senior Member
    • 30-01-2004
    • 4782

    Yol-İş'te yolunu bulanlar!

    Yol-İş'te yolunu bulanlar!
    Yol-İş'ten maaş aldığı ortaya çıkan Bayram Meral'e rahmet okutacak sendikacılar da varmış...



    • Haber Tarihi
      : 13 Eylül 2008
    • Kategori
      : Gündem
    • Yorum Sayısı
      : 1
    • Okunma Sayısı
      : 787

    Haber Puan
    : 5




    Yol-İş Sendikası'nın oğlu üzerinden maaş bağladığı CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral, kendisini savunurken, "Herkes böyle yapmıyor mu?' deyince dikkatler diğer isimlerin üzerine çevrildi.
    Meral'in yanı sıra eski Türk-İş Başkanı Salih Kılıç'ın da sendikadan aylık 5 bin YTL danışmanlık ücreti aldığı ortaya çıktı. İddiaları doğrulayan Kılıç, zaman zaman Yol-İş'e gidip istişarelere katıldığını, parayı da bunun karşılığında aldığını belirtiyor. Kılıç, eski başkanlara aynı yöntemle maaş bağlandığını açıklayan Meral'e de şu sözlerle tepki gösteriyor: "Kendi üzerindeki şeyi başka tarafa sıçratmasın. Ben Türk-İş başkanlığından ayrıldıktan sonra almaya başladım. Meral'inki kendisi alamadığı için oğlu üzerinde. Milletvekili maaşıyla birlikte. Bu, etik değil."
    Yol-İş'in yeni başkanı Ramazan Ağar ise sendikanın yolsuzluk iddiaları ile gündeme gelmesinden rahatsız. Eski başkanların aldığı maaşı yanlış bulan Ağar, ücretleri gözden geçireceklerini söyledi. Yol-İş'teki yolsuzluk iddiaları sendikanın denetim kurulu raporlarına da girdi. Buna göre geçen hafta yapılan genel kurulda yönetimi kaybeden Fikret Barın, 17 yıl boyunca 365 gün şehir dışındaymış gibi harcırah almış.
    Çalışanların hak arama mücadelesinin en önemli aracı olan sendikalar, son yıllarda iç sorunlarıyla gündemden düşmüyor. Şeffaflık, denetim, sendika içi demokrasi gibi kavramlarla henüz tanışmamış olan Türk sendikacılığı, yolsuzluk ve saltanat ithamları yüzünden her geçen gün kan kaybediyor. 28 Şubat sürecinde Sendika Yasası'nda yapılan değişiklikle kamu denetimi dışına çıkarılan sendikalar, mali denetimlerini 10 yıldır kendileri yapıyor. Bu durum, yolsuzluk iddialarının da artmasına yol açarken, bunların açığa çıkması Yol-İş'te olduğu gibi yönetim arasında çatlak oluşması durumunda mümkün olabilir. Yol-İş'le ilgili iddiaların ortaya dökülmesinin en önemli nedeni, geçen hafta yapılan kongre. Kongrede yarışan tarafların birbiri hakkındaki suçlamalarının ardından ortaya dökülen belgeler, sendikada yolsuzluğun vardığı boyutları gözler önüne serdi. Yolsuzluk tartışmalarının yaşandığı ve bu nedenle basına kapatılan geçen haftaki kongrede Bayram Meral'in yaptığı usulsüzlükler de uzun uzun tartışıldı. Yolsuzlukla suçlanan Fikret Barın, koltuğunu Ramazan Ağar'a bırakmak zorunda kaldı.
    Denetim Kurulu'nun hazırladığı 17 Temmuz 2008 tarihli raporda Başkan Fikret Barın ile yedi yönetim kurulu üyesinin sendika imkanlarını kişisel çıkarları için nasıl kullandıkları uzun uzun anlatılıyor. Rapora göre Barın ile ayda net 8 bin YTL maaş alan yedi yönetim kurulu üyesi, yılın 365 günü Ankara dışında görevdelermiş gibi 'tam harcırah' aldı. Yöneticilerin kredi kartı, kişisel telefon faturaları, kooperatif evlerine yaptırdıkları banyo dolabı, vestiyer gibi özel harcamaları avans adıyla sendikaya ödettirildi. Sendikanın bir şubesinde, sahte üye yapılarak şube mali sekreteri profesyonel sendikacı yapıldı. Bu operasyon nedeniyle sendika yaklaşık 500 bin YTL zarara uğradı. 6 Nisan 2007'de bir firmadan alınan 19 bin şapkanın tanesine 2,87 YTL ödendiği fatura edildi. Ancak Denetim Kurulu, aynı şapkaların piyasada 0,9 YTL'den satıldığını belirledi. Yine Yönetim Kurulu'nca 6 milyon 300 bin dolara İstanbul Zeytinburnu'nda alınan arsanın gerçek bedelini bir uzman firma en yüksek 4 milyon 750 bin dolar olarak tespit etti.
    Yolsuzluk iddiaları bunlarla sınırlı değil. Denetim raporunda, yönetim kurulu üyelerinin izin parası ile yüksek miktarlarda 'temsil ödeneği' aldığı da yer alıyor. Ayrıca Sendikalar Yasası'nın yasaklamasına karşın yöneticilerinin çok yüksek miktarlarda avans aldığı kaydediliyor. İddialara göre, bir yöneticinin üzerindeki avans miktarı 250 bin YTL'yi buldu. Süresiz olarak alınan avanslara hiç faiz işlemedi. Sendikanın ödediği 64 bin 345 YTL'nin, yaklaşık üçte ikisi olan 44 bin 167 YTL 'fazla ödeme' olarak saptandı. 2007'de bir firmaya, dört fatura karşılığında 88 bin 736 YTL ödendi. Ancak karşılığında sendikaya hiçbir mal girmedi.
    Ağar: Kılıç'ın maaşını gözden geçireceğiz
    Yol-İş'in yeni başkanı Ramazan Ağar, sendikanın yolsuzluk ve suistimal iddiaları ile gündeme gelmesinden son derece rahatsız. Eski başkanların sendikadan maaş almasının son derece yanlış olduğunu söyleyen Ağar, "Bu ne sendikacılıkta var, ne yasada var. Böyle şey olmaz. Salih Kılıç'ın aldığı ücreti yönetimde yeniden konuşacağız, gözden geçireceğiz." diyor. Sendikada işler doğru gitmediği için 3 yıl önceden olağanüstü genel kurula gittiklerini aktaran Ağar, yolsuzlukların üzerine gideceklerini kaydediyor. Ancak denetim kurulu raporundaki iddialarla ilgili bir işlemin yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya, "Denetim kurulu raporu genel kurulda ibra edildi. Bu yüzden bir işlem yapamayız." karşılığını veriyor. Yol-İş Başkanı, seçimlerden önceki 'Suç duyurusunda bulunacağız.' açıklamalarını ise "Seçim kızgınlığı ile söylenmiş sözler." olarak değerlendiriyor.
    Saltanatı bitirecek yasa Meclis'te bekliyor
    Hükümet, AB ve Uluslararası Çalışma Örgütü normlarına uyum amacıyla çalışma hayatını yeniden düzenliyor. Çalışma Bakanlığı, bu amaçla bir yasa tasarısı hazırlayarak Meclis'e gönderdi. Geçtiğimiz dönem yasalaşamayan tasarı, örgütlenme özgürlüğünün önündeki engelleri büyük ölçüde kaldırırken sendikaların malî yönden denetimi yeminli mali müşavirlere veriyor. Böylece 10 yıl sona yapılacak düzenleme ile denetim yetkisi yeniden yasaya giriyor. Sendika ve konfederasyonların gelir ve giderlerini de yıllık dönemler halinde yeminli malî müşavirler denetleyecek.
    Türk Metal'de 32 yıldır başkan, serveti dudak uçuklatıyor
    Türk Metal Sendikası'nın 32 yıldır değişmez başkanı Mustafa Özbek, hem sendika dışı işleriyle hem de siyasî faaliyetleriyle tartışılan isimlerin başında geliyor. Ulusalcıların en büyük finansörü durumundaki Özbek, televizyon kanalı, otelleri ve gaz dolum tesisinin yanı sıra onlarca gayrimenkule sahip. Kendi anlatımıyla fakir bir ailenin çocuğu olarak işçiliğe başlayan Özbek, sendika başkanlığı döneminde büyük bir servet edindi. Özbek, Cumhuriyet Gazetesi'nin yüzde 40'lık hissesine de sahip. 276 bin üyesi bulunan sendikanın yatırımlarının 1 milyar doları aştığı ifade ediliyor.
    'Jaguar Şemsi' olarak tarihe geçti
    1999 yılında Zonguldak'ta evinin önünde uğradığı silahlı sonucu öldürülen eski Türk-İş Genel Sekreteri Şemsi Denizer, Jaguar'lı sendikacı olarak tarihe geçti. 'Jaguar Şemsi' lafı ile ün salan Denizer, Genel Maden-İş Sendikası'nın genel başkanlığını yaptı. Kömür ocaklarının kapatılması girişimleri sırasında, Zonguldak'tan Ankara'ya yapılan büyük yürüyüşü organize etti. Denizer, Türk-İş genel sekreteri olduktan sonra aldığı Jaguar marka araba ile gündeme gelmişti.
    Miami'de ev alan sendikacı
    DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'nin, "Sendikacılar içinde Miami'de evi olanlar var" açıklaması ile bu isimlerin kim olduğu tartışma konusu oldu. Ardından söz konusu sendikacının Çim-Se İş eski Başkanı Tamer Eralan olduğu ortaya çıktı.(Zaman)
  • Kadim
    Senior Member
    • 30-01-2004
    • 4782

    #2
    Konu: Yol-İş'te yolunu bulanlar!

    Sus ve aldığın paraları iade et

    CHP Ankara Milletvekili Bayram Meral’in, başkanlık yaptığı Yol İş Sendikası’nda kendisi için ayrılan danışmanlık görevine üniversite öğrencisi oğlunu getirmesi ve oğluna sendikadan her ay 5 bin YTL maaş yatırıldığının ortaya çıkarılması çeşitli sendikaların yöneticileri tarafından kınandı. BirGün’e yapılan açıklamalarda, bu tür hareketlerin sendikal mücadeleye zarar verdiği ve sendikaların toplum nezdindeki itibarını sarsıcı nitelikte olduğu belirtildi.
    İŞTE SENDİKACILARIN GÖRÜŞLERİ
    KESK Genel Başkanı Sami Evren: Sendika yöneticilerinin kendilerine ve yandaşlarına özel olanaklar sağlaması kabul edilemez. Sendikal örgütlenmede bürokratik ve mali ilişkilerin öne çıkartılması, örgütü üyelerine, işçi sınıfına yabancılaştırır ve bu noktada sorunlar başlar. KESK, yöneticilerin kendilerine özel olanaklar sağlamaması için tüzüksel yaptırımlarla bu durumu güvence altına almıştır. Tüm sendikaların töhmet altından kurtulabilmesi için, benzer tüzük önlemleri almaları gerekir. Ancak olayın bir diğer boyutu da var. Özellikle Şaban Dişli, Deniz Feneri gibi trilyonluk yolsuzlukların ortaya saçıldığı bir dönemde böylesi bir haberin ortaya atılması, gündemi saptırmak amaçlıdır.
    DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi: Bu yeni bir olay değil. Sendikayla ilişiğini kesen bir başkanın oğlunun sendikada maaşa bağlanmasını doğru bulmuyorum. Bu, sendikalara güveni sarsan bir durumdur. Bayram Meral, oğlu nedeniyle elde ettiği edinimleri iade etmeli ve sendikalara ilişkin tartışmaları ortadan kaldırmalıdır.
    Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç : AKP Hükümeti üye ve yandaşlarına ilişkin bir dizi yolsuzluk tartışmalarının ayyuka çıktığı bu günlerde bazı öznel örnekler üzerinden asıl olarak sendikaları yıpratmaya dönüşen tartışmaları onaylamıyoruz. Emek örgütleri olan sendikaların mücadele, örgütlenme, kurumsallaşma süreçlerinin her aşamasında emek bakış açısını gözeten bir yürüyüş içinde olmaları gerektiği bizim açımızdan tartışılmaz bir yaklaşımdır. Genel Kurul kararlarımız ve tüzüğümüz bu tür olumsuz tartışmaların önünü baştan kesecek içerikte hazırlanmıştır.
    Büro Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Osman Biçer: Kendini sosyal demokrat olarak tanımlayan bir siyasetçinin ve Türk İş Genel Başkanlığı yapmış bir kişiyle ilgili böyle bir olayın ortaya çıkması üzücüdür. Bayram Meral kendisiyle çelişmiştir.
    Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu: Böyle bir olayın ortaya çıkması üzücü. Sendikalar şeffaf olmalıdır. Türk İş’e bağlı bir sendikada çıkan böyle bir durum tüm sendikaları da töhmet altında bırakıyor. Ayrıca sendikalar kendilerine dikkat etmediği sürece de hükümetin ekmeğine yağ sürerler.
    ZEHRA ŞAHİNDOKUYUCU ANKARA

    Yorum

    • alize31
      Member
      • 23-04-2007
      • 758

      #3
      Konu: Yol-İş'te yolunu bulanlar!

      ele verir talkını,kendi yutar salkımı hesabı.
      ne demiş ismet paşa; " Bir ülkede namuslular, namussuzlar kadar sesini çıkaramazsa o ülkede namussuzlar egemen olur".

      Yorum

      • ybæl©ik
        ADMINISTRATOR
        • 25-01-2003
        • 30775

        #4
        Konu: Yol-İş'te yolunu bulanlar!

        O kadar çalışandan kesilen ve devletin de katkı payı ödediği aidatların nerelere gittiğini görüyor musunuz !!!

        Bir sendikanın katlarca binaya ne ihtiyacı olabilir, bu binada kaç kişi çalışır ve ne iş yaparlar ??? ( özellikle büyük şehirlerdeki sendikaların merkez binalarına bakın )

        Bu padişahlık ve krallık anlayışı acaba çalışanlara ne gibi bir yarar sağlar ?

        Bu sendikacılar çalışanların haklarını almak ve savunmak için mi seçilir ve görev yaparlar, yoksa kendilerinin, ailelerinin ve yakınlarının geleceklerini sağlama almak için mi ?

        Sendikacılık çalışanların hakları için midir yoksa siyaset için bir basamak mı ?

        Tüm bu yapılanlar acaba sendika tüzüklerine uygun mudur, yasalara uyarlığı nedir ? Kimler bu uygunluğu veya uygunsuzluğu takip eder ve hesap sorar ?

        Çalışanların finanse ettikleri sendika ve sendikacıların bu şekilde savurgan ve sorumsuzlukları yanlarına kar mı kalmalıdır ?

        İnsanın nefret etmemesi mümkün mü ?

        ( bir hata sonucu üye olduğum sendikadan 2006 başında istifa etmiştim ve halen de hiçbir sendikaya üye değilim, olacağımı da zannetmiyorum, beni korumayan, savunmayan, benim adıma hareket etmeyen hiç kimseye ve kuruluşa ne katılırım ne de yetki veririm. )

        Yorum

        • CDD
          Senior Member
          • 06-07-2005
          • 5289

          #5
          Konu: Yol-İş'te yolunu bulanlar!

          Götüren götürene.

          Yorum

          • ali_ekber
            Member
            • 15-11-2004
            • 2525

            #6
            Konu: Yol-İş'te yolunu bulanlar!

            forumda daha önceleri bir kaç kez sendikalar hakkında yorumlar olmuştu.
            yemek çeşidi gibin sendika çeşidi niye var.
            her başkan zengin olsun diye
            kabahat üyelerde de yok değil
            bu sizin sendika bu bizim sendika mantığı oldukca daha çok yolarlar çalışanları bu sendikalar
            sendikaların hepsi aynı mantık için hizmet ediyorlarsa tek yumruk olmak zorundalar.
            ama yok ben bir sendika daha kurayımda cebimi doldurayım diye düşünenler yeni bir sendika kuruyor.
            6 milyon 300 bin dolara aldıkları arsaya işçiler için binalar yaparlar herhalde az bina da sığmaz herhalde o arsaya

            Yorum

            • hikmet24
              Member
              • 28-11-2005
              • 1724

              #7
              Konu: Yol-İş'te yolunu bulanlar!

              yukarıdaki zat sendika ağasıdır ve utanmadanda vekilim milletin vekiliyim demektedir, biraz utanman varsa pılını pırtını topla defol, o kadar yemekten burnun kanama yapabilir
              saygılar

              Yorum

              • alize31
                Member
                • 23-04-2007
                • 758

                #8
                Konu: Yol-İş'te yolunu bulanlar!

                sendikanın adından da belli değil mi? YOL iş!!!

                Yorum

                • kanarya1958
                  Member
                  • 01-06-2008
                  • 1306

                  #9
                  Konu: Yol-İş'te yolunu bulanlar!

                  bu meralin eğitim durumunu merak ediyom.bu adamlar hangi becerisinden dolayı buralara gelmişler.

                  Yorum

                  • aliosman3003
                    Member
                    • 29-06-2006
                    • 551

                    #10
                    Konu: Yol-İş'te yolunu bulanlar!

                    ALLAH için biriniz de dürüst çıkın be..
                    şimdi bişey diyecem ama, aziz mübarek gün günaha girmeye gerek yok.

                    Yorum

                    • alize31
                      Member
                      • 23-04-2007
                      • 758

                      #11
                      Konu: Yol-İş'te yolunu bulanlar!

                      [

                      bu resmi komik resimler bölümüne eklemek lazım.çooooooook yakışıklı canım.
                      şaban ölmedi yüreğimizde yaşıyor.
                      Son düzenleme alize31; 27-09-2008, 03:01.

                      Yorum

                      İşlem Yapılıyor
                      X