Amerika sosyalist Rusya kapitalist oldu

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • black belt
    Senior Member
    • 08-06-2004
    • 6523

    Amerika sosyalist Rusya kapitalist oldu

    Amerika sosyalist Rusya kapitalist oldu


    Nerdun HACIOÐLU MOSKOVA



    Dünyayı pençesine alan asrın mali krizi, ideolojik renklere boyanmaya başladı. ABD sosyalist, Rusya azılı kapitalist oluyor.

    221 yılık tarihi boyunca kapitalizmin kalesi ABD, devletin kasasından 700 milyar dolar harcayarak, "Marksist-Leninist politekonomi" tarzında özel sektörü kurtarma operasyonu başlatmaya hazırlanıyor. Amerika’nın tersine, 17 yıl önce "Marksist-Leninist" komünizm ideolojisinden vazgeçen Rusya, şimdiki krizde kapitalist olarak ortaya çıkarak "Fırsat bu fırsat. Batan geminin malları bizi bekliyor" demeye başladı. Dünyanın tersine döndüğünü bariz bir şekilde gösteren ilginç bir yazı dünkü Vedomosti gazetesinde yayınlandı. İri puntolu "Batıya büyük hamle" başlığı taşıyan analiz haberde Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’in ekonomiden sorumlu danışmanı Arkadiy Dvorkoviç, "Bu krizden Türkiye için fırsat çıkabilir" diyen Başbakan Tayyip Erdoğan gibi, Rusya’nın bu krizden nasıl karlı çıkabileceğini irdeledi.

    Dvorkoviç’e göre, Rus özel sermayesinin mali krizi fırsat bilerek taban yapan batı ülkeleri borsalarına milyarlarca dolarlık çıkartma gerçekleştirmesinin tam zamanı. Rusya’nın dünyadaki çalkantıdan etkilenmeyecek biçimde kasasının para dolu olduğunu söyleyen Dvorkoviç, "ABD’nin içinde bulunduğu mali durum Rusya için de kriz demek değil. Tam tersine fırsat. Batı dünyası eninde sonunda kendi piyasalarının çökmesine izin vermeyeceğine göre bizim özel sektör de Bir an önce batıdaki yabancı şirketlerin hisselerini satın almaya başlamalı. Yarın öbür gün kriz sona erince Rusya
    batı ekonomisi içine derin bir şekilde girmiş olacak" dedi.


    ALINTI:
    Amerika sosyalist Rusya kapitalist oldu - Hürriyet
    Son düzenleme black belt; 27-09-2008, 03:18. Reason: sayfa düzeni
  • black belt
    Senior Member
    • 08-06-2004
    • 6523

    #2
    Konu: Amerika sosyalist Rusya kapitalist oldu

    'Yeni kapitalizm'
    Faik Uyanık
    BBC Türkçe Servisi

    -----------------------------------------------------------

    Bankaların devlet müdahaleleriyle kurtarılması, banka birleşmelerine hükümetlerin aracılık etmesi, riskli varlıkların devlet tarafından teminat olarak kabul edilmeye başlanması ve böylece uzayıp giden bir liste.

    Wall Street kâbus dolu bir hafta geçirdi
    Tüm bunlar, sistemik ve ideolojik tartışmaları da beraberinde getiriyor:
    "Müdahaleci kapitalizm devri mi başlıyor?" veya "kapitalizmin sonu mu geldi?" tartışmaları.
    Son olarak Amerikan Merkez Bankası'nın dev sigorta şirketi AIG'yi devralması, İngiltere'de HBOS ve Lloyds TSB bankalarının birleşmesine hükümetin arabuluculuk etmesi, bu tartışmaları İngiltere'de de ister istemez beraberinde getirdi.
    İngiltere'de Northern Rock emlak kredi kuruluşu, ABD'de Fannie Mae ve Freddie Mac vakalarının yanında 11 Amerikan mevduat bankası şu anda kamusal mülkiyette ya da "kamusal vesayette" diyebiliriz.
    'Yeni versiyona geçiş'
    BBC'den ekonomi editörü Paul Mason, bu durumu "devletçi kapitalizmin modern bir versiyonuna geçiş" olarak tanımlıyor.
    Mason, yaşananları "1930'lardan bu yana yaşanan en büyük sistemik risk" olarak tanımlıyor.
    Mason, 'finansal piyasaları izlemenin, dinamikleri anlamanın hiçbir faydası bulunmadığını; şu anda gerçekten bu konuda insanlara rehberlik edebilecek tek şeyin kanun koyucular olduğunu, onların ani ve tahmin edilemez kararları ve eylemleri ile işlerin yürümekte olduğunu' belirtiyor.
    Elbette bunun da bir anlamda 'sosyalizmi çağrıştırdığı' söylenebilir, pek çok yorumcuya göre.
    'İngilizler ideolojiye daha sadık'
    Yine BBC'den Paul Mason'a göre, 1930'lardaki durumla bir paralellik de İngilizlerin ideolojiye Amerikalılara göre daha sadık olması.


    Lloyds, İngiltere'nin en büyük konut kredisi kuruluşu ile birleşmişti
    Mason, "Amerika'da duruma uygun doğaçlama tedbirler hayata geçirilirken İngilizler devlet müdahalesinde daha çekingen davrandılar" diyor.

    'Oyunun kuralları değişiyor'

    Financial Times'da ise Çarşamba günü çıkan bir yazıda "Artık oyunun kuralları değişiyor" ifadesi yer almıştı.
    Bu yazı, hükümetin yaklaşımını başka bir açıdan ele alıyordu:
    "Lehman Brothers'ın çökmesine izin verildi. Ve bu aslında yetkililerin halkın parasıyla banka kurtarmaya çok istekli olmadıklarını gösteriyor."
    "Ama AIG sigorta şirketinin batmasına izin verselerdi bu, domino etkisiyle, AIG tarafından sigortalanmış pek çok bankanın da batmasına yol açabilirdi."
    "Şu anda hükümetler kriz yönetimi ile meşgul. Bu yüzden şu anki tavırlarla bütünü değerlendirmek yanlış olabilir. Ancak bir sonraki adımda sadece hakemlik yapmanın ötesine geçmiş devletlerin bu durumda ne kadar kalabilecekleri gibi bir sorun var."

    'Nerede yanlış yapıldı?'

    Ancak yine Financial Times'dan bir yazarın, Martin Wolf'un değerlendirmesine göre, mali piyasaların hafifçe regüle edildiği dönemin artık sonuna fazlasıyla yaklaşılmış durumda.



    ABD, ülkenin en büyük sigorta şirketi AIG'yi devralmayı tercih etti
    "O cesur Amerikan finansal sistemi gözlerimizin önünde eriyip gidiyor" diyen Wolf
    "Nerede yanlış yapıldı?" sorusuna da şu karşılığı veriyor:
    "Uzun dönemli hızlı büyüme, düşük enflasyon, düşük faiz oranları ve makroekonomik istikrar, bir rahatlık havası getirdi ve risk iştahını artırdı. Yani istikrar, istikrarsızlık getirdi."
    "Müdahale edilmeyen piyasalara olan aşırı güven, sistemin tuzağa düşmesine yol açtı. Peki en kötüsü geride kaldı mı? Kesinlikle hayır."

    'Kapitalizmin sonu'

    London School of Economics'ten bir profesörün Willem Buiter'in yorumu ise daha keskin:
    "Bildiğimiz şekliyle Amerikan kapitalizminin artık sonuna gelinmiştir."
    Buiter, "Madem tüm bunlar olacaktı, o zaman neden bu türden faaliyetleri tamamen kamusal mülkiyete almıyoruz" sorusunu biraz da espriyle karışık soruyor.

    LSE Profesörü, "esasen mevduat garantisi olmasa özel bankacılık da mevcut olamazdı" şeklindeki eski tartışmalara gönderme yapıyor.
    Profesör Buiter son olarak da "Ekonominin finansallaşmasından, finansın sosyal(ist)leşmesine geçiyoruz" diyor.
    'Yeni dünya düzeni'
    Yine BBC'den bir ekonomi editörü, Robert Peston da kredi sıkışıklığı ile başlayan bu dalgalanmanın ya da çalkantının bankacılık ve finans kesimi için artık geri dönülemez bir şekilde yeni bir dünya düzeni yaratmakta olduğunu belirtiyor.
    Peston, "Risk almayan, muhafazakar kuruluşlar artık yeni süpergüçler olacak" diyor.
    Robert Peston, bu koşullarda, Bank of America, JP Morgan, HSBC, Santander ve hatta İngiliz Lloyds TSB'nin piyasada üstünlük elde ettiğini söylüyor.
    BBC editörü Peston, Çin'in eğer finansal sistemini doğru yönetebilirse, ABD ve İngiltere'nin neredeyse tüm finansal sistemine sahip bile olabileceğini yazıyor.


    ALINTI:
    ABD Merkez Bankası'nın AIG'yi devralması, İngiltere'de HBOS ve Lloyds TSB bankalarının birleşmesine hükümetin arabuluculuk etmesi, "kapitalizmin sonu mu geldi" tartışmalarını beraberinde getirdi.
    Son düzenleme black belt; 27-09-2008, 09:07.

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X