SGK'lı Ağır Hastalar Ne Yapacak?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    SGK'lı Ağır Hastalar Ne Yapacak?

    SGK'lı Ağır Hastalar Ne Yapacak?


    02 Ekim 2008 09:35

    20 büyük özel hastane, SGK kapsamına girmedi. Ağır ameliyatların yapıldığı bu yerlerde önceden parasız verilen hizmetler için artık büyük paralar ödenmek zorunda.




    20 özel hastane, Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamına girmedi. Ağır ameliyatların yapıldığı bu yerlerde daha önce parasız verilen hizmetler için artık büyük paralar ödenmek zorunda..

    1 Temmuz'da özel hastanelere getirilen 'sadece yüzde 30 katkı payı alarak Sosyal Güvenlik Kurumu hastalarına bakabilirsiniz' zorunluluğu sağlık sektöründe büyük bir kaos yarattı. SGK'lı hastalar bu zorunluluğu kabul eden yani sisteme imzasını atan hastanelerde yalnızca 4 YTL ile muayene olabiliyor ancak buralarda da hasta yükü arttı. Devlet hastaneleri gibi uzun kuyruklar oluşmaya başladı.
    Ancak en büyük sorun önemli ameliyatlarda yaşanıyor. Çünkü sistem dışında kalan büyük hastanelerde beyin, kalp, göz ameliyatları, organ nakli ameliyatları gibi son derece zorlu ameliyatlar yapılıyordu. Bu hastanelerde birkaç ay öncesine kadar para ödemeden ameliyat olan hastalar artık büyük paralar ödemek zorunda kalacak.
    Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı'nın birlikte getirdiği sisteme göre 1 Temmuz'dan itibaren hastanelerle yeniden anlaşma yapıldı. SGK'lı hastalardan ya her alanda yalnızca yüzde 30 fark alınacak ya da anlaşmadan çıkıp SGK'lı hastalara kapılar kapanacaktı.

    KARGAŞA YAŞANIYOR
    SGK fiyatları belirledi. 32 YTL'ye tek kişilik odada hastaya bakmak zorunda olan hastaneler, yoğun bakımda kalanlardan yalnızca 80 YTL alabilecekti. Beyin ameliyatlarının 1500 YTL'ye yapılıyor olması şarttı. 500 YTL'ye by-pass ameliyatı yapılması isteniyordu. İstanbul'daki 20 büyük hastane SGK'nın verdiği fiyatlarla hasta muayene edip, ameliyat yapamayacağını bildirip sistemden ayrıldı. Diğer hastaneler sistem içinde kaldı. Geride kalan üç ay içinde hastanelerde ise büyük bir kaos yaşanmaya başladı. Sistem içinde kalan hastanelerin hasta yükü büyük oranda arttı. Sistem içindeki özel hastanelerde, devletinkine benzer kuyruklar oluşmaya başladı. Çünkü hastalar, artık yalnızca 4 YTL verip istedikleri muayeneyi olup fizik tedavi yaptırabiliyor.

    YOÐUNLUK ARTTI
    Özeldeki doktorlar, kendi maliyetlerini karşılayabilmek için günde 40 hastaya bakmak zorunda. Bir hastaya ayırdıkları zaman ortalama yirmi dakikadan 10 dakikaya kadar indi. Asıl sorun özellikle ameliyatlar konusunda yaşanmaya başlandı. SGK'nın belirlediği fiyatlardan hasta bakamayacağını açıklayan hastaneler, Türkiye'de en büyük yatırımı yapan merkezler. Kalp ameliyatlarının, organ nakillerinin, özellikle beyin ameliyatlarının, göz operasyonlarının çoğu bu hastanelerde yapılıyor. Bir zamanlar istedikleri özel hastanede operasyon yaptırabilen hastalar şimdi bütün gideri ceplerinden ödemek zorunda kalıyor. Sistem, zorlu ameliyatlar için sıra bekleyen hastaları, hastane sahiplerini memnun etmedi. Yeni düzenlemeye gidilmesi beklenirken tam bir kargaşa yaşanıyor. Birkaç ay önce büyük özel hastanelerde ameliyat dahil bütün hizmetleri alabilen hastalar bir anda zor durumda kaldılar. Şimdi isyan ediyorlar.

    Yaşaması için 30 bin YTL gerek


    Merve Handan Şengönüllü SGK kaosu yaşayan hastalardan biri. Henüz 17 yaşında. Doğuştan hasta olduğu için yaşı biraz küçük görünüyor. Bağırsağı tıkalı olarak dünyaya gelmiş bu bir dizi sorunu beraberinde getirmiş pankreası enzim salgılamadığı için sürekli ilaç tedavisi görüyor. Merve'nin asıl sorunu bu yıl ortaya çıkmış kullandığı ilaçlar nedeniyle karaciğeri iflas etmiş. 10 ay önce aniden komaya girince tedavisinin sürdürüldüğü Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne oradan da özel bir hastaneye nakledilmiş. Karaciğer nakli için ailesi tüm hastanelere yazılmış. SGK uygulamasından önce Merve'nin adı özel hastanelerin de kayıt listesinde bulunuyormuş. Ailesinden sigortalı olduğu için SGK burada yapılacak ameliyatın 30 milyarını karşılıyormuş. Ancak uygulamadan sonra özel hastaneler bu ücretle organ nakli yapamayacaklarını bildirip sistemden çıkmışlar. Tam o sırada Merve'nin nakil için bir özel hastanede neredeyse hazırlıkları tamamlanmak üzereymiş. Ailesi ek parayı bir araya getirmiş. Ancak SGK bu hastane ile anlaşmayı iptal edince ailenin 30 milyar daha ödemesi gerekmiş. Aile şimdi isyanda, yıllarca SSK'ya prim ödediklerini tam ihtiyaçları olduğu anda sistemden yararlanamadıklarını söylüyorlar. Merve şu anda SGK'dan yalnızca ilaçlarını alabildiklerini onda bile zorlandıklarını söylüyor.

    Cemal Amca SGK'dan çıktı haberi yok


    Cemal Kaya 76 yaşında, otuz yıl çalışıp sonra emekli olmuş. 620 YTL emekli maaşı alıyor. Geçtiğimiz günlerde aniden kalbi tekledi. Ailesi onun evlerinin çok yakınında bulunan özel bir hastaneye kaldırdı. Ancak o sırada öğrendiler ki o hastane SGK uygulamasından çıkmıştı. Cemalettin Kaya'nın SGK'sı masrafları ödemiyordu. Cemal Kaya ailesi tarafından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Orada anjiyo oldu, veriler hemen ameliyat olması gerektiğini söylüyordu. Ancak üniversitede ameliyat için hiç yer yoktu. Üç kızı bir araya geldi.

    AİLE İSYANDA
    Babalarını sağlığı için en iyi hastaneyi seçtiler. Babasının SGK'sının o hastanenin ücretini ödemediğini babalarından saklayarak 10 bin YTL'lik masrafı kendi aralarında denkleştirdiler. Ama içlerinde isyan vardı. Babaları 25 yıl çalışmıştı ve onun için en iyi olan hastaneyi seçemiyorlardı. Üç ay önce olsa o hastanede ameliyat olma hakları varken artık sistem değişti diye bu hakları ellerinden alınmıştı. Aile için bu parayı bir araya getirmek hiç de kolay olmadı ama kızları "en azından içimiz rahat" diyor. Cemalettin Kaya yarın ameliyata hazırlanıyor. Hastane masraflarının kendi sigortasından ödeneceğini zannediyor. Sistemin değiştiğinden masraflarının kızları tarafından ödeneceğinden habersiz.

    Yeni sistem SGK'ya 2 milyar dolar yük getirdi


    Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Muharrem Usta, 1 Temmuz'da başlayan uygulama ile ilgili olarak dertli olan hastaneler adına konuştu. Yönetim Kurulu Başkanı olduğu MedicalPark Hastaneleri henüz SGK sisteminden çıkmadı. Ancak çok zorlandıklarını itiraf eden Muharrem Usta yeni sistemle ilgili sorularımızı yanıtladı:

    * Özel hastaneler yüzde 30 katkı payı ile hasta bakabilir mi?
    Bu sistemin sürdürülebilir olamadığını başından beri söylüyoruz. Hastaneler bunu sürdürebilmek için daha önce ayda 10 bin hasta bakacakken şimdi 20 bin hasta bakacak. Muayene 9 YTL olunca mahalleli teyzeler artık gün yapmak yerine 'hastaneye gidelim bir de fizik tedaviye görünelim,' diyorlar. Tüketim arttı. Mağazalar olağanüstü indirime gittiklerinde nasıl işgal ediliyorlarsa şu an hastaneler de öyle oldu. Bu sistem yıl sonuna kadar SGK'ya yaklaşık 2 milyar dolarlık yük getirir.

    ÇIKANLAR ARTAR
    * SGK'dan yalnızca 20 hastane çıktı, diğer hastaneler bu sistemin neden hâlâ içinde?
    Sistem böyle sürerse ekimden sonra bu sistemden çıkan hastane sayısı 100'ü bulur. Geriye kalan hastaneler de hasta sayılarını çok artırmak zorundalar. Bu da SGK'ya çok büyük yük getiriyor. Bunun bedelini hep birlikte ödemek zorunda kalacağız. SGK'yı ayakta tutmak için ek vergi toplanması gerekecek.

    HER YER SSK OLUR
    * Hasta açısından bu sistemi nasıl değerlendiriyorsunuz?
    Şu anda vatandaş için çok cazip gidilemez durumdaki hastaneler gidilebilir duruma geldi. Ama uzun vadede özel hastanelerin devlet hastanesi gibi bir standarta gelmesi mümkün. Hastane fiyatları ucuzlayınca SGK'ya giden hasta yükü iki üç kat arttı ancak hastalar organ nakli, beyin cerrahisi, kalp cerrahisi gibi özellikli ameliyatları istedikleri hastaneye yaptıramıyorlar.

    * Hastaneler nasıl etkileniyor?
    Hastaneler bundan sonra yoğurdu üfleyerek yerler. Hiçbir hastane bundan sonra yatırımın yüksek olduğu operasyonlara girmez artık. Standardınız yüksek olabilir ama çok düşük fiyatlarla hizmet sunmak zorundasınız diye önlerine engel konuldu.

    * Peki neden devlet sizce bu kadar düşük fiyatlar belirledi?
    Muayene için devlet 14 YTL ödüyor. Bunun yüzde 30'u 4 YTL filan. Doktor sadece muayeneyi yeterli görürse bunun ücreti 4-5 YTL filan. Devlet kendi hastanelerindeki fiyatları baz aldı ama onlar doktorların parasını kendileri ödemiyor, binalarının parası yok. Bunların hepsi unutuldu. Bu sistemde bir doktorun aylığını karşılaması için günde 40 hastaya bakması gerekiyor. Bu sistemin düzelmesi için düzgün bir fiyat tespitinin oluşturulması gerekli bir de hastaneler acilen sınıflandırılmalı.
    (Esra Tüzün / Sabah)
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    #2
    Konu: SGK'lı Ağır Hastalar Ne Yapacak?

    Sıra gelse bile paraları yok
    Muharrem May, henüz 7 yaşında. İkinci kez karaciğer nakli olmak için sıra bekliyor.

    Tüm hastanelerin listesinde adı yazılı. Şu anda SGK'ya dahil olan İstanbul Tıp Fakültesi'nin listesine de yazılmış. Ancak şansının burada çok az olduğunu biliyor. "Oradaki listede çok bekleyen var" diyor. Özel hastanenin listesinde çok daha üst sıralarda adı bulunuyormuş. Ancak hastane sistemden çıkınca bir anda ödemeleri gereken miktar artmış. Muharrem May'ın annesi, "Geçen gün hastaneden aradılar. Sistemden çıktıklarını bizim şimdi ameliyat için daha fazla para ödemek zorunda kalacağımızı söylediler. Kabul ettik. Ödeyecek paramız yok. Bizim gibi onlarca hasta var. Bayramda onlarla da haberleştik. Yine de kabul ettik, Allah yardım eder dedik ama kirada oturuyoruz. Zaten ek parayı bile ödeyecek durumumuz yoktu. Şimdi nasıl öderiz bilmiyorum" diyor. Minik Muharrem ise henüz ne sistemden ne SGK'dan haberi yok. O bir an önce iyileşmek istiyor o kadar.

    Yeni sağlık sisteminden en çok yara alanlar hekimler, organ naklinde dünyaca ünlü profesörler oldu. Hekimlerin çalıştığı hastaneler SGK kapsamından çıktığı için raporları geçerli değil..

    1 Temmuz'da uygulamaya başlanan yeni sistemle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dışı kalan özel hastaneler organ nakillerini SGK'lı hastalar için durdurdular. İstanbul'da SGK sistemi içinde kalan hastane sayısı teke düşünce, buradaki organ nakli bekleme listeleri uzadı. SABAH'ta yayımlanan "SGK Kaosu" yazı dizisini okuyan ve sistemden zarar gören pek çok hasta, dün gazetemizi arayarak sorunlarını anlattı. Haziran ayında SGK güvencesinde ameliyat paralarının bir kısmı ödenirken birden bu haklarının ellerinden alınmasından yakındılar.

    HASTALAR MAÐDUR

    En çok da ağır hastalıklarla mücadele eden hastalar mağdur olmuşlardı. Geçen yıl 50 karaciğer nakli yapan Memorial Hastanesi ve 50 karaciğer nakli yapan Florence Nightingale Hastanesi, SGK dışında kalmıştı. Geçen yıl 20 karaciğer nakli yapan İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi ancak organ nakli yapabiliyordu. Oradaki listeler de giderek daha da uzuyordu. Türkiye'nin en ünlü organ nakli uzmanlarından Prof. Dr. Münci Kalayoğlu ve Koray Acarlı da yeni sistemden yara alan doktorlardan oldu. Çalıştıkları hastane SGK dışında kaldığı için organ nakli yapsalar bile 1 Temmuz'dan itibaren rapor yazma yetkileri kalmadı. Bu nedenle hastaları nakil sonrası ilaçlarını sosyal güvenceleriyle alamadılar. Oysa bu ilaçların maliyetleri de binlerce lirayı buluyor. Dünyanın organ naklinde en ünlü isimlerinden biri olan Kalayoğlu ve Acarlı'nın çalıştığı hastane, şu andaki sistemde bulunmadığı için raporları kabul edilmiyor.

    İKİ KAT FAZLA PARA

    Türkiye'nin rekortmen doktorları arasında adı geçen Florence Nightingale Hastanesi Organ Nakli Başkanı Prof. Dr. Yaman Tokat'ın da şu anda resmi rapor yazma yetkisi bulunmuyor. Bu hastanelerin listelerinde bulunan hastalar 1 Temmuz'dan beri ameliyat olamadıkları gibi olmak isterlerse haziran ayına göre iki kat fazla para ödemek zorunda kalıyorlar.

    MUAYENE 40 SANİYE

    Sistem yalnızca organ nakillerini vurmuyor. Göz hastaları da sorunlarının büyük olduğundan yakınıyor. Gazetemizi arayan Şenol Satıcı adlı hasta 1 Temmuz'dan sonra SGK'ya dahil olan hastanelerde muayene süresinin 40 saniyeye indiğini söylüyor. Gözünden üç kez retina ameliyatı olan Satıcı, "SGK'ya dahil olan bir üniversite hastanesinde 40 saniyede muayene ettiler, her üç ayda bir kontrol olmam gerekiyor. Gerçekten 4 YTL ödedim ama bir sonraki randevuyu 8 ay sonraya verdiler" diyor. Zor durumda olan hastalar yeni sistemin revize edilmesini ve sorunlarının bir an önce çözülmesini istiyor.

    SABAH
    03.Ekim.2008 12:47:42

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X